Czy jest to takie "zło konieczne" w walce czy jest raczej traktowana na równi z innymi pozycjami. Pytanie jest stąd, że kiedy u nas na sparingach ktoś zaczyna walkę chwytając przeciwnika w gardę to Trenerowi bardzo się to nie podoba. Nasz trening oparty jest na judo i sambo, Trener dużą rolę przywiązuje do sprowadzeń i zajmowania dobrej pozycji po po sprowadzeniu. Natomiast na filmach z zawodów BJJ często widzę jak zawodnicy nawet nie próbują rzutu tylko od razu łapią w gardę (u nas za to jest ochrzan). Powtórzę pytanie: Czy rozpoczynanie walki gardą, lub styl walki w którym preferuje się walkę gardą jest u was traktowany jako błędny?
Czy jest to takie "zło konieczne" w walce czy jest raczej traktowana na równi z innymi pozycjami. Pytanie jest stąd, że kiedy u nas na sparingach ktoś zaczyna walkę chwytając przeciwnika w gardę to Trenerowi bardzo się to nie podoba. Nasz trening oparty jest na judo i sambo, Trener dużą rolę przywiązuje do sprowadzeń i zajmowania dobrej pozycji po po sprowadzeniu. Natomiast na filmach z zawodów BJJ często widzę jak zawodnicy nawet nie próbują rzutu tylko od razu łapią w gardę (u nas za to jest ochrzan). Powtórzę pytanie: Czy rozpoczynanie walki gardą, lub styl walki w którym preferuje się walkę gardą jest u was traktowany jako błędny?
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
SprawdźZmieniony przez - emceha w dniu 2005-11-14 14:54:43
Zmieniony przez - emceha w dniu 2005-11-14 15:01:36
www.linkegoldteam.pl
Adam "Palacz" Kostrzewski
ja cwiczę judo i trener nie ma nic przeciwko gardzie, stosuje ją w parterze kto tylko umie, np po ucieczce z osaekomi. mysle, że twojemu może chodzić o to, że na zawodach za przytrzymanie w gardzie nie dostaje się punktów, a nawet, jesli przez 30 sek nic sie nie dzieje, walka jest przerywana i wznawiana w stójce.
może po prostu kładzie nacisk na typowe dla judo lun sambo )na tym stylu się nie znam) typowe techniki ne-waza. a wy zamiast ćwiczyć dochodzenie do nich po prostu zbyt często uciekacie w gardę.
Osobiscie z gardy najbardziej lubie przetoczenia.
Zmieniony przez - Madcat w dniu 2005-11-10 13:09:11
"There are times when you need patience and there are times when you must be very aggressive" Rickson Gracie
Umiejętnosc operowania gardą jest bardzo wazna, ale nie powinno się na tym bazować.
Gory upajaja.Czlowiek uzalezniony od nich jest nie do wyleczenia.Mozna pokonac alkoholizm,narkomanie,slabosc do lekow.
Fascynacji gorami nie można.
www.linkegoldteam.pl
Adam "Palacz" Kostrzewski
w bjj nie przerywa sie walki
Jesus Christ is the only way to heaven
Garda BJJ zostala uznana za najwieksze osiągniecie SW w XX wieku
Tyle, ze jezeli ktos mysli o bardziej...utylitarnym zastosowaniu BJJ, nie skupia sie tylko na walce sportowej-to nie powinien za wszelką cene dążyc do zapięcia gardy. To by byla jakaś degeneracja tego sportu...ja zawsze lubiłem walczyc gardą, ale nie powinnismy sie przeciez nastawiac na pozycję obronną za wszelką cenę. Potem krążą mity o BJJ w rodzaju: "ten sport to tylko parter, oplatają sie nogami i tak walczą".
Ja jednak nie porównywalbym gardy np z kesa gatame. O co innego w tych dwóch technikach chodzi, jednak garda wydaje mi się nastawiona na defensywę...
Garde powinoo sie stosowac gdy jestesmy do tego zmuszeni po prostu. Co nie oznacza, ze operrowanie garda nie jest wazne oczywiscie
Zmieniony przez - PITTT w dniu 2005-11-10 15:45:08
Gory upajaja.Czlowiek uzalezniony od nich jest nie do wyleczenia.Mozna pokonac alkoholizm,narkomanie,slabosc do lekow.
Zmieniony przez - Jodan w dniu 2005-11-10 16:11:37
Defensywa ma zwiazek z tym, ze powinno sie brac przeciwnika w gardę jezeli nas do tego sytuacja zmusza. Nie powinnismy raczej dążyc do niej za wszelką cenę. To takie moje prywatne zdanie, obserwatorsko-amatorskie(i moderatorskie )