Szacuny
0
Napisanych postów
76
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
888
Siemka. Czekam na wizytę u lekarza, a w międzyczasie odbiera mi to zdrowie. Chciałby ktoś pomóc mi z określeniem co to moze być za guzek?
Trzyma się jakby kości promieniowej, ale ciężko mi powiedzieć dokladnie. Nie jestem pewny czy nie jest przyczepiony do ścięgna, bo przez niego przechodzi, natomiast palcami ciężko wyczuć dokładnie czy jest przywarty do kosci. Jest dość twardy.Delikatnie się przusuwa po nacisku z jednej strony . Mam też delikatne odczucia bólu w palcu wskazującym przy niektórych zgieciach, ale nie wiem czy to jest powiązane. Dużo pisze na klawiaturze, więc to może być spowodowane przeciazeniem tego palca. Sam guz jest bezbolesny, po nacisku również nie boli. Nie jest gorący. Ogólne samopoczucie w normie
Zmieniony przez - SwiderSSJ w dniu 2023-08-30 18:40:21
Zmieniony przez - SwiderSSJ w dniu 2023-08-30 18:41:44
Zmieniony przez - SwiderSSJ w dniu 2023-08-30 18:46:40
Szacuny
2
Napisanych postów
51
Na forum
69 dni
Przeczytanych tematów
388
Ganglion, miałem na grzbiecie dłoni ale wyciąłem. Boli przy naciskaniu ale ogólnie nie jest szkodliwy itd. Drugiego mam obok kciuka ale nic z nim nie robię :P kolega kiedyś miał dokładnie taki sam i w takim samym miejscu jak Ty to zniknął mu jakoś po 6 miesiącach
Szacuny
0
Napisanych postów
76
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
888
To by miało sens. Nie jestem pewny czy to się nie pojawiło po ktoryms treningu. Tylko czy obrzęk nie byłby bolesny i spowodowany bezpośrednio urazem ?
Plus okres utrzymywania się guza jest już dosyć długi. Około miesiąc - dwa
Zmieniony przez - SwiderSSJ w dniu 2023-08-30 19:04:01
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
11537
Napisanych postów
159189
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1229834
j/w tez bym obstawial jednak gangliona
Ganglion, czyli torbiel galaretowata, to guzek, który powstaje w okolicy stawu lub ścięgna, najczęściej na nadgarstku lub stopie. Wewnątrz guzka znajduje się gęsty płyn lub galaretowata substancja. Ganglion może być spowodowany przez nadmierne obciążenie, uraz, zapalenie lub nadprodukcję płynu stawowego. Ganglion zwykle nie jest niebezpieczny, ale może być bolesny i ograniczać ruchomość stawu. Najlepiej zbadać u lekarza, aby ocenił tkanki i ewentualnie skierował na diagnostyke
przewaznie sa to male torebki stawowe miedzy koscmi reki, ale tez nie ma reguly. Nadragstek, czy przedramiona tez sa czestym obszarem, gdzie pojawia sie skurczybyk :) ja osobiscie bym zalecal go wyciac, bo lubi wracac, w razie czego jakby zaproponowlai inna forme leczenia
31504
Napisanych postów
21938
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
275016
SwiderSSJ
Miałeś to też w tej okolicy ?
Tak , jednego miałem w podobnej okolicy a od 10 lat mam malutkie dwa niżej , centralnie na nadgarstku ale nie bolą i nie ograniczają niczego wiec nie ide się ich pozbywać bo jak w tym miejscu raz je usunąłem to wyszły po roku na nowo a samo usunięcie nie jest zbyt rzyjemne więc nie ide bo jak tyle lat nic się nie dzieje to nie ruszam :)
Szacuny
0
Napisanych postów
76
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
888
Tak czytam o tych ganglionach i bezpieczniej jest usunąć. Może w niektórych przypadkach pęknąć i zainfekować okolice na tyle, że potrzebna będzie amputacja
5955
Napisanych postów
74382
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
744802
Zdecydowanie wygląda to na sugerowany w wypowiedziach powyżej, ganglion. Może on pojawiać się w różnych miejscach, ale z reguły jest to okolica stawu, między innymi właśnie dłoni. Może to również być tłuszczak, który w odróżnieniu od ganglionu zawiera elementy tłuszczowe i może być bardziej miękki. Obie zmiany są niegroźne dla nas i nienowotworowe. Mimo wszystko warto jest je usunąć jak najszybciej. W tym celu należy wybrać się do lekarza rodzinnego po skierowanie do chirurga. Szybciej możesz to zrobić bezpośrednio, prywatnie u chirurga.