Szacuny
0
Napisanych postów
3
Na forum
16 dni
Przeczytanych tematów
17
SAMe z Forest Vitamin jest podejrzanie tania w porównaniu do innych firm i zastanawiam się czy to nie jakaś wtopa.
Macie jakieś doświadczenie z tą ofertą i w ogóle z tą marką? Ewentualnie jakiś inny producent, który jest w dobrym stosunku jakość/cena.
Ogólnie trochę drogie to, ale jak pamiętam działało nawet dość konkretnie.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12456
Napisanych postów
161914
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240385
Siemka
niestety samej firmy nie znam i nie mialem z nia stycznosci.
Co do samego suplementu SAMe na pewno marka NOW bedzie tutaj pewniakiem. Swanson, doctor best - to będzie takie trio, ktore na pewno w skladzie bedzie mialo to, co powinno byc.
Z innych marek, nieco tanszych masz Gym Beam, jednak osobiscie jakos tak niespecjalnie mi ta marka odpowiada, jednak wiele osob stosuje i sobie chwali ich produkty. Jezeli chodiz o tak specjalistyczne suplementy, osobiscie bym wolal jednak nieco dorzucic do ceny i miec pewniaka
Szacuny
0
Napisanych postów
3
Na forum
16 dni
Przeczytanych tematów
17
TomQ-MAG
Siemka
niestety samej firmy nie znam i nie mialem z nia stycznosci.
Co do samego suplementu SAMe na pewno marka NOW bedzie tutaj pewniakiem. Swanson, doctor best - to będzie takie trio, ktore na pewno w skladzie bedzie mialo to, co powinno byc.
Z innych marek, nieco tanszych masz Gym Beam, jednak osobiscie jakos tak niespecjalnie mi ta marka odpowiada, jednak wiele osob stosuje i sobie chwali ich produkty. Jezeli chodiz o tak specjalistyczne suplementy, osobiscie bym wolal jednak nieco dorzucic do ceny i miec pewniaka
Ostatecznie kupiłem 20 tabletek 200mg z Jarrow Formulas, również bezpieczny dobry producent. Niestety tak mnie wytrzepało po tych 200mg, że więcej w takiej dawce SAMe nie przyjmę. Nawet 100mg bym nie wziął, musiałoby być 50mg, żebym jeszcze raz spróbował. Okazało się, że mam mega wrażliwy system, ciśnienie w układzie nerwowym zrobiło się okrutne, aż złapałem dół i pewnego rodzaju panikę. Trochę jak po pierwszej tabletce mocnego antydepresanta, bardzo ciężki dzień i noc. Za mocny temat dla mnie, szkoda, bo szukałem osłony do leku immunosupresyjnego, który mi rozwala neurologię. W każdym razie, uważajcie z SAMe, nie każdemu podejdzie w tej dawce. Kiedyś NOW Foods miał wersję 100mg, ale nie wiem czy obecnie produkują.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12456
Napisanych postów
161914
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240385
ciekawe spostrzezenia, Twój przypadek pokazuje, że nawet pozornie „standardowa” dawka może wywołać silną odpowiedź ośrodkowego układu nerwowego. Co do ewentualnego mechanizmu moze byc to powiazane wysoką wrażliwością receptorową (nadreaktywna os adrenaliny/kortyzolu) lub zaburzeniach na poziomie dopaminy/serotoniny, przez co odpowiedz jest tak silna. Niekiedy moze byc to rowniez wskazanie by zajac sie procesami metylacji w naszym ciele. Wtedy faktycznie moze byc epizod paniki, zwiekszonej podbudliwosci psychoruchowej
Szacuny
0
Napisanych postów
3
Na forum
16 dni
Przeczytanych tematów
17
Ja generalnie mam dużą wrażliwość na leki/suple, często wystarcza mi pół minimalnej dawki. Tutaj nastąpił zdecydowanie zbyt wielki wylew neuroprzekaźników - pobudzenie, potem silny stres i na koniec odcięcie, bo organizm już nie mógł wytrzymać takiego napięcia. Wziąłem trochę L-Teaniny, żeby to doraźnie trochę uspokoić, ale okazała się kroplą w morzu i niewiele pomogła. SAMe jest znana z tego, że u niektórych osób może zrobić krach neurologiczny, szczególnie u tych dużą wrażliwością dopaminową. Nie żebym przestrzegał przed tym suplementem, ale zdecydowanie ostrożnie zaczynać, bo nie każdemu podejdzie i lepiej kupić mniejszą ilość w niższej dawce na początek. Mniejsza strata finansowa w razie ogólnej wtopy z tym suplem.