Z książki G. Ramsaya.
składniki na 4 porcje
300g suszonych ziaren ciecierzycy namoczonej przez noc w dużej ilości wody
sól morska, pieprz
1 łyżeczka suszonej mięty
2 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonej kolendry
łyżeczka sody oczyszczonej
drobno otarta skórka z połowy cytryny
4 ząbki czosnku
2 małe cebule
pęczek świeżej kolendry albo pietruszki
40g oleju, oliwy do smażenia (opcjonalnie, można więcej)
Odcedzamy ciecierzycę, płuczemy i znów odcedzamy.
Mielimy w blenderze ze szczyptą soli aż będzie miała konsystencję kruszonki. Dodać pozostałe składniki i zmielić na piasek.
Kulamy niewielkie kulki, lekko spłaszczone a potem chłodzimy 30 minut w lodówce.
Uwaga, masa jest sypka, trzeba się z nią obchodzić dość ostrożnie.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor z dwóch stron, ostrożnie, bo mogą się rozwalić. Można je też upiec.
Podawać np z jogurtem greckim.
Ponieważ to dużo węgli to zamiast z chlebem pita, można zjeść je zawinięte w liście sałaty lodowej, dodać pomidora czy coś jeszcze :)
w porcji
B: 15
T: 10 (jeśli się upiecze, to 0)
W: 37
kcal: 318 z tłuszczem
230 bez tłuszczu
Zmieniony przez - Anarkali w dniu 2011-11-27 18:18:11
Zmieniony przez - Anarkali w dniu 2011-11-27 18:18:47
Zmieniony przez - Anarkali w dniu 2011-11-27 18:20:29