SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Falafel - czy ktoś z was robił? - kilka porad

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1674

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10982 Napisanych postów 50416 Wiek 28 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 57816
Siema, przymierzam się do zrobienia się falafela tylko wiecie takiego oryginalnego, a nie to co dają jako fast food. Jak ostatnio jadłem to był to falafel smażony. bez żadnych tłustych sosów z dużą ilością hummusu, w którym można było maczać falafela i dużą ilością warzyw (5 rodzajów surówek, z każdej po trochu), dodatkowo była pita do przegryzania.
Tu kilka pytań
1. Czy falafel jest zdrowy?
2. Czy da się jakoś inaczej przyrządzić, żeby dalej był smaczny, bo wiem, że to niezdrowo, ale smakuje mi ten smażony w głębokim tłuszczu. Myślałem o patelni i smażyć na jakimś dobry tłuszczu lub ewentualnie piekarnik, ale nie wiem czy wtedy będzie smaczny.
3. Jaki dodatek do falafela jako źródła węgli, bo tam przegryzałem pitą, może jakieś ziemniaki pieczone z piekarnika czy coś takiego?
4. Najważniejsze pytanie - czy ciecierzyce do zrobienia falafela ciężko znaleźć, bo taki hummus to często w biedrze widziałem, więc łatwo go załatwić, ale nie wiem jak z ciecierzycą do zrobienia falafela?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12350 Napisanych postów 49853 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 384264
.

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: kubaskop@interia.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 121 Wiek 25 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 78
Ciecierzyca jest dość ciężkostrawna jednak posiada spore ilości białka (niestety dużo mniejsze niż węgli, w 100G jest około 20G B i 60G W) A poza tym zawiera całkiem sporo witamin i błonnika. Pytanie tylko ile z nich w procesie smażenia zostaje wytraconych ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3421 Napisanych postów 8469 Wiek 46 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 407864
Ciecierzyca musi być sucha - ziarna - nie z puszki. Praktycznie wszędzie jest. Przepis znajdziesz na blogu jadłonomia. Robiłam, wychodzi. Smażyłam na patelni, nie na głębokim tłuszczu, osączałam na ręczniku papierowym Aczkolwiek moje niewielkie doświadczenie z kuchnią wegetariańską wskazuje na to, że tam raczej tłuszczu się nie da uniknąć Hummus też raczej lepiej zrobić samemu, niż kupować gotowce.

Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840

"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jakie jest twoje ulubione warzywo?

nutloveb