Szacuny
12
Napisanych postów
15
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
605
Cześć,
Z kilku względów, w tym finansowych, jestem zmuszony korzystać z siłowni gdzie dostępna jest masa maszyn aerobowych i siłowych, ale z wolnych ciężarów... Nic. Praktycznie zupełnie, sa hantelki do 5kg.
Do tej pory robiłem FBW zgodne z zaleceniami na tym forum i artykułem linkowanym przy każdej okazji nt. mitów ;) Teraz jestem zmuszony przenieść się na maszyny. Stąd moja prośba o ocenę poniższego planu:
3x w tygodniu - Pn, Czw, So
(przepraszam za mało profesjonalne nazwy, ale ich nie znam ;) )
1. Rozgrzewka: 5-10 minut aeroby
Szacuny
12
Napisanych postów
15
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
605
Tyn. Powinienem w ogóle zrezygnować z takiej siłowni na rzecz pompek, drążka i brzuszków? Chyba bez odpowiedniego sprzętu w domu nie będę w stanie osiągnąć takich rezultatów jak za pomocą "siłowni" z maszynami?
Aerobów na wolnym powietrzu mi nie zabraknie, moje odżywianie jest dobre.
Dodam jeszcze, że warunki treningowe w miejscu gdzie mieszkam są praktycznie nieistniejące (studencka ciasnota).
Zmieniony przez - Ulthran w dniu 2012-03-01 14:20:58
Szacuny
12
Napisanych postów
15
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
605
Poszperałem, znalazłem polecane ćwiczenia. Niestety to chyba nie dla mnie. Dlaczego?
W celu prób udałem sie do znajomego, który ma drążek i trochę doświadczenia w domowym trenowaniu - instruktarz potrzebny koniecznie. Okazało się, że podciągnąć się na drążku nadchwytem nie umiem, a podchwytem owszem, ale raz. Podobnie w innych ćwiczeniach oprócz tych na nogi. Ćwiczenia na triceps w ogóle okazały się być nieosiągalne w tym momencie.
Niestety, moje 100kg bierze się przynajmniej w 30% z tłuszczu...
Dlatego ponawiam pytanie: czy trening który rozpisałem w pierwszym poście nada się na tą chwilę? Przynajmniej zanim nie wyrobię na tyle siły/nie schudnę trochę/nie zdobędę dodatkowych środków finansowych na odpowiednią siłkę, żeby nie musieć tak trenować?
Zmieniony przez - Ulthran w dniu 2012-03-01 22:07:06
Szacuny
97
Napisanych postów
23860
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
147326
"Dlatego ponawiam pytanie: czy trening który rozpisałem w pierwszym poście nada się na tą chwilę? Przynajmniej zanim nie wyrobię na tyle siły/nie schudnę trochę"
Już odpowiadam na pytanie NIE NADA SIĘ , i nigdy nie zbudujesz siły na automatach .
Szacuny
12
Napisanych postów
15
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
605
Po braku odpowiedzi i konsultacjach z trenerami na starej i nowej siłowni wnioskuję, że takie założenie jest "wyssane z brudnego palucha" i jest czystym przykładem dogmatyzmu.
Szacuny
17
Napisanych postów
1370
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
10695
Zdecydowanie lepiej ćwiczyć na maszynach niż wcale. Ja bym dokonał jednak
zmian:
1. Stworzyłbym dwa plany (A i B) i ćwiczył nimi na przemian na każdym
treningu
2. Na każdą grupę wykonywałbym tylko jedno ćwiczenie, ale w większej
ilości serii
3. Jeśli jest możliwość dodałbym ćwiczenia z obciążeniem własnym ciałem typu pompki na poręczach, podciąganie na drążku lub chociaż pompki
zwykłe.
Szacuny
97
Napisanych postów
23860
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
147326
"Tomasz, takie pytanko, dlaczego jest takie założenie? Osobiście nie trenuje splitem więc nie wiem jak to jest. :) "
nie rozumiem do końca , o co chodzi ?? założenie czego ?
1. dlaczego na automatach nie zbudujesz siły ??
2. czy dlaczego SPLIT z izolacjami jest pomyłką powielaną przez pseudo znawców którzy kończą kursy na trenera a wiedzę zdobywają w gazetach kolorowych .