SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

FBW + lekkie problemy z łokciem

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 185

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 4 lata Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 503
Witajcie,

Jako początkujący lece treningiem FBW juz około 3 miesięcy od niedawna przy wyciskaniu francuskim na Hantlach czuje ucisk w łokciach i lekki ból który nie jest uciążliwy bo pozwala dokończyć mi trening; Pytanie moje brzmi : jak dobrze rozgrzać łokcie aby przestać czuć ten mało przyjemny efekt w łokciu ?

drugie pytanie : jak jest lepiej ? zwiększać ilośc powtórzeń i mieć w zapasie 2-3 ruchy czy dołożyć ciężar i dalej lecieć ?
mianowicie chodzi mi o to :
4x12 - wiekszym ciężarem + zapas 2-3 ruchy
4x15 - bez zwiekszania ciężaru i zapasem 1 ruchu;

miedzy seriami mam 1 minutę przerwy do 1 min 30 s. ;

trzecie pytanie : trening fbw bardzo mi sie podoba i przynosi fajne efekty bo sylwetka po woli sie kształtuje. Jak długo taki trening bedzie efektywny ? jak dlugo leciec samym fbw ?

Zmieniony przez - Wykalkuloway w dniu 2025-01-08 09:50:51
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6782 Napisanych postów 62755 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 783018

Wydaje mi się, że jeśli się pojawił jakiś delikatny problem z łokciem to może to być przyczyna niewłaściwej rozgrzewki, ale okres jest dość krótki więc może być też problem z techniką wyciskania francuskiego. To świetne ćwiczenie tricepsowe, ale sam go używam tylko w określonych dwóch wersjach bo inaczej pojawia się problem z bólem w łokciu.

Przy czym musisz mieć świadomość, że dyskomfort niekoniecznie jest od francuza bo równie dobrze problem może być podczas wyciskania leżąc czy wyciskania na barki tylko nie ma objawów. Więc sprawdź czy w innych ćwiczeniach nie ma problemu.

Zmień na jakiś czas francuza na inne ćwiczenie i zobaczysz czy będzie lepiej. A rozgrzewaj stawy wszystkie dokładnie. W przypadku łokcia weź sobie hantle małą 1-2 kg i zrób sporo powtórzeń jakiegoś prostowania w opadzie czy francuza stojąc. Ma być lekko ale po skończonej serii masz czuć ciepło na łokciu.

Progresję stosuj bez zmiany zakresu powtórzeń w ramach treningu. Jak teraz wykonasz dane ćwiczenie z zapasem 2 powtórzeń to już nie dokładaj z mniejszym zakresem powtórzeń tylko zakończ, a na następnym treningu dołóż małą wartość obciążenia.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-01-08 11:39:03
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9220 Napisanych postów 83303 Wiek 48 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 704481
Ogolna rozgrzewka: Zaczynaj od 5-10 minut lekkiego cardio (np. orbitrek, rowerek, bieżnia ), aby podnieść temperaturę ciała.
Mobilizacja stawów: Krążenia ramion, nadgarstków i łokci w obie strony.Specyficzne ruchy: Wykonaj kilka serii wstępnych ćwiczeń z małym obciążeniem. Po treningu rozciągnij tricepsy i mięśnie przedramion, co poprawi mobilność stawów i zmniejszy napięcie.
1

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 4 lata Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 503
rion10

Przy czym musisz mieć świadomość, że dyskomfort niekoniecznie jest od francuza bo równie dobrze problem może być podczas wyciskania leżąc czy wyciskania na barki tylko nie ma objawów. Więc sprawdź czy w innych ćwiczeniach nie ma problemu.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-01-08 11:39:03

Nie wyciskam leżąc bo w zasadzie klatkę robię tylko na skośnej 45 st., bole odzywają się rzadko ale są przy wyciskaniu na barki jak siedzę ale to pewnie tak jak napisałeś zła rozgrzewka. Dziś rozgrzeje się ciut mocniej i sprawdzę czy będzie lepiej a jak nie to przejdę z tricepsem na wyciąg bo tam zero dyskomfortu.

Ewentualnie czy kolejność ćwiczeń ma znaczenie ? Triceps wchodzi ostatni.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6782 Napisanych postów 62755 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 783018
Najmniejsze partie najczęściej na koniec więc jak masz tak to będzie ok.

Rozgrzewka to istotna sprawa i zobacz jak ustawiasz dłoń podczas wyciskań.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

trening FBW - prośba o ocenę

Następny temat

Plan treningowy - porady.

WHEY premium