To będzie Twój rok! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Dysproporcje w ruchach push pull

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 274

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 11199 Napisanych postów 52081 Wiek 32 lat Na forum 26 lat Przeczytanych tematów 57816
Witam,

Trenuję od 2/3 lat. Zauważyłem, że wszystkie ruchy "push" mam o wiele słabsze niż "pull". Jest to dysproporcja na tyle duża, że trochę mnie to martwi. Trenuję tak samo ciężko zarówno jedne jak i drugie i na "pull" notuję zauważalny progres - w przeciwieństwie do "push", gdzie on również występuje ale bardzo niewielki.

OHP: 60kg na raz
WL: 105kg na raz
WL skos: 95kg na raz
DIPY: 50kg na raz

Podciąganie podchwyt: 65kg na raz
Wiosłowanie sztangą: 140kgx5
Wiosłowanie pendlay: 110kgx5

Moja waga 92kg, 186cm.

Gdzie mogę szukać przyczyny słabego push?

Z góry dziękuje
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12543 Napisanych postów 162227 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1242468
Siema
Twoja dysproporcja jest wyraźna: wiosłujesz ciężarem o 35% większym niż Twój max w wyciskaniu leżąc, co w klasycznej sylwetce zdarza się rzadko. Przyczyny mogą leżeć w biomechanice (długie ramiona przy 186 cm wzrostu zwiększają drogę sztangi w wyciskaniu), ale przede wszystkim w rekrutacji jednostek motorycznych i stabilizacji. Często problemem nie jest brak siły mięśni piersiowych, lecz "wąskie gardło" w postaci słabych mięśni stabilizujących obręcz barkową w ruchu wypychania lub nieoptymalnej techniki (brak aktywnego mostka/leg drive), która przy długich dźwigniach jest kluczowa.
Polecamy również: Dysproporcje mięśniowe - 5 sposobów na poprawę słabszych grup mięśniowych

Badania wskazują, że stosunek siły wyciskania do wiosłowania powinien oscylować blisko 1:1 dla zdrowia barków. Nadmierna przewaga "pull" może sugerować, że Twoje ciało podświadomie hamuje ruchy wyciskające, jeśli wykryje niestabilność w stawie ramiennym. Źródło: https://www.researchgate.net/publication/8390724_An_Analysis_of_the_Ratio_and_Relationship_Between_Upper_Body_Pressing_and_Pulling_Strength 
Jak to poprawić?
1. Priorytet siłowy: Przenieś główne boje "push" na początek tygodnia i jednostki treningowej, gdy układ nerwowy jest świeży.
2. Wzmocnienie tricepsa i barków: Twój wynik w OHP (60 kg) jest relatywnie niski przy WL 105 kg. Skup się na wyciskaniu wąskim chwytem oraz Pin Press (wyciskanie z ograniczników), aby poprawić siłę w martwym punkcie.
3. Technika i stabilizacja: Pracuj nad retrakcja i depresja łopatek. Twoje silne plecy powinny stanowić stabilny fundament pod sztangę – upewnij się, że potrafisz "wbijać" łopatki w ławkę.
4. Parametry siłowe: Wprowadź bloki 5x5 z ciężarem 80-85% CM, skupiając się na maksymalnej prędkości fazy koncentrycznej

Zmieniony przez - TomQ-MAG w dniu 2026-01-21 12:49:12
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6416 Napisanych postów 79021 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 773188
Osobiście również mam sporo silniejsze ćwiczenia w ruchach Pull, niż Push. W dużej mierze będzie to zależne od biomechaniki i przewagi mięśni wolnokurczliwych nad szybkokurczliwymi. Wraz z biegiem lat oczywiście można w pewnym stopniu to wyrównać.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Atlas Szultka Gym

Następny temat

Wybór celu treningowego

deynn show
Polecane artykuły