Dziś wjechał...
Dorsz w pietruszkowo-koperkowo-bazyliowym pesto z batatami.
Pesto możecie zrobić z czego zielonego chcecie. Ja użyłam mrożonej natki pietruszki - około 5 łyżek - śmiało możecie użyć świeżej. Do tego łyżka mrożonego koperku i 3 łyżki liofilizowanej bazylii. Może być suszona lub świeża. Do tego dodałam sól, pieprz, trawę cytrynową i łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko zblendowałam. Ta porcja wystarczy mi na dwa razy.
Filet z polędwicy dorsza umyłam i osuszyłam. Skropiłam dobrze sokiem z cytryny i grubo nałożyłam pesto. Na wierzch dałam plasterki cytryny. Polędwiczka ważyła 200 gram. Tak przygotowaną rybę odkładacie na min 1h.
Frytki z batata.
Obieracie batata, myjecie i osuszacie. Ja miałam 150 gram.
Kroicie w grube fryty. Włóżcie do jakiegoś pojemniczka. Do tego łyżka oleju. Polecam z Kujawskiego smakowe. Ja użyłam ostrej papryki
Do tego tymianek, rozmaryn, pieprz i sól i wszystko dobrze wymieszać.
Jeśli chcecie upiec wszystko na jednej blaszce to rybę włóżcie w korytko - ja zrobiłam z folii, żeby woda z ryby nie podlała batatów.
30 min w 200 stopniach i gotowe.
Kcal całej porcji 400kcal. B36 T15 W30