SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dorsz i mrożenie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2365

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 126 Wiek 40 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 11186
Mam okazje kupić świeże filety z dorsza po atrakcyjnej cenie ale od razu od 20kg w górę. Jeśli je zamrożę w zamrażarce (min. -20 stopni C) to czy tak wiele stracą na wartościach odżywczych? Ewentualnie przed zamrożeniem mogę je poddać gotowaniu na parze.


Zmieniony przez - corvus_pl w dniu 2016-06-03 19:31:25
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 136 Wiek 23 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 1290
Zawsze mrożonki tracą jakieś swoje wartości ale może nie przesadzajmy ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 126 Wiek 40 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 11186
To pociągnę temat mrożenia. Najwygodniej to by mi było jednego dnia nagotować jedzenia na 5 dni z góry i zamrozić ale jak wiadomo właśnie coś się tam traci i czy to aż tak bardzo odbije się na diecie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 136 Wiek 23 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 1290
możesz tak też zrobić chociaż jedzenie cały czas mrożonek nie jest zalecane
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 126 Wiek 40 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 11186
w tym problem że na gotowanie każdego dnia nie mam czasu

Czytając w necie artykuły o mrożeniu produktów wychodzi że straty oczywiście występują ale nie są to jakieś duże. Często warzywa, które leżą w sklepach cechują się większa utratą wartości odżywczych. W przypadku mięsa i ryb straty składników odżywczych są raczej śladowe bo proces mrożenia nie powoduje w tych produktach obniżenia ilości białka, witaminy A i D czy składników mineralnych. Zauważalne różnice mogą pojawić się dopiero na etapie rozmrażania, kiedy to z produktu może dojść do utraty płynu zawierającego m.in. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz sole mineralne.


Zmieniony przez - corvus_pl w dniu 2016-06-03 21:12:35
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 SEBASTIAN SZMIT Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7498 Napisanych postów 79328 Wiek 44 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 667983
Witam,
spokojnie możesz zamrozić .Żadnego problemu tutaj nie będzie.
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4497 Napisanych postów 66673 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 696776
Nic nie stracą. Jest to bardzo dobra metoda przechowywania żywności.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 126 Wiek 40 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 11186
Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4497 Napisanych postów 66673 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 696776
Mięsa, ryby w zależności od ilości tłuszczów mogą być mrożone ok 6-12 miesięcy.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na masę do oceny: 90kg, 190cm

Następny temat

Dieta na mase dla Ektomorfika

Shaker