Zmieniony przez - corvus_pl w dniu 2016-06-03 19:31:25
...
Napisał(a)
Mam okazje kupić świeże filety z dorsza po atrakcyjnej cenie ale od razu od 20kg w górę. Jeśli je zamrożę w zamrażarce (min. -20 stopni C) to czy tak wiele stracą na wartościach odżywczych? Ewentualnie przed zamrożeniem mogę je poddać gotowaniu na parze.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

...
Napisał(a)
Zawsze mrożonki tracą jakieś swoje wartości ale może nie przesadzajmy ;)
...
Napisał(a)
To pociągnę temat mrożenia. Najwygodniej to by mi było jednego dnia nagotować jedzenia na 5 dni z góry i zamrozić ale jak wiadomo właśnie coś się tam traci i czy to aż tak bardzo odbije się na diecie.
...
Napisał(a)
możesz tak też zrobić chociaż jedzenie cały czas mrożonek nie jest zalecane
...
Napisał(a)
w tym problem że na gotowanie każdego dnia nie mam czasu
Czytając w necie artykuły o mrożeniu produktów wychodzi że straty oczywiście występują ale nie są to jakieś duże. Często warzywa, które leżą w sklepach cechują się większa utratą wartości odżywczych. W przypadku mięsa i ryb straty składników odżywczych są raczej śladowe bo proces mrożenia nie powoduje w tych produktach obniżenia ilości białka, witaminy A i D czy składników mineralnych. Zauważalne różnice mogą pojawić się dopiero na etapie rozmrażania, kiedy to z produktu może dojść do utraty płynu zawierającego m.in. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz sole mineralne.
Zmieniony przez - corvus_pl w dniu 2016-06-03 21:12:35
Czytając w necie artykuły o mrożeniu produktów wychodzi że straty oczywiście występują ale nie są to jakieś duże. Często warzywa, które leżą w sklepach cechują się większa utratą wartości odżywczych. W przypadku mięsa i ryb straty składników odżywczych są raczej śladowe bo proces mrożenia nie powoduje w tych produktach obniżenia ilości białka, witaminy A i D czy składników mineralnych. Zauważalne różnice mogą pojawić się dopiero na etapie rozmrażania, kiedy to z produktu może dojść do utraty płynu zawierającego m.in. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz sole mineralne.
Zmieniony przez - corvus_pl w dniu 2016-06-03 21:12:35
...
Napisał(a)
Witam,
spokojnie możesz zamrozić .Żadnego problemu tutaj nie będzie.
Pozdrawiam
spokojnie możesz zamrozić .Żadnego problemu tutaj nie będzie.
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Nic nie stracą. Jest to bardzo dobra metoda przechowywania żywności.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Mięsa, ryby w zależności od ilości tłuszczów mogą być mrożone ok 6-12 miesięcy.
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły