Szacuny
0
Napisanych postów
14
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
134
Witam!
Coś ok. godz. 14.30 przenosiłam z bratem biurko i postawiłam je sobie na mały palec prawej nogi. Ból był nie do wytrzymania. Palec momentalnie spuchł wiec posmarowałam go altacetem. Po czasie dodatkowo zsiniał i chodzić moge tylko na pięcie a przy prubie stania na palcach albo włożenia buta bol jest nie do wytrzymania. Nie byłam u lekarza bo palcy u nog i tak sie nie gipsuje wiec poradze sobie sama. Mam pytanie o domowe sposoby na tego typu urazy i czy beda potrzebne kule (moge pozyczyc od brata).
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
5813
Napisanych postów
73660
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
740115
Różnego rodzaju urazy niestety pojawiają się w naszym życiu od czasu do czasu i nawet będąc bardzo ostrożnymi, nie jesteśmy w stanie ich uniknąć. Wynikać one mogą z upadku, wypadku, uprawiania sportu, czy zwykłych czynności domowych. Tak, jak miało to miejsce w Twoim przypadku. Chwila nieuwagi i noga, ręka, czy właśnie palec u nogi może być złamany.
Niestety nikt tutaj nie jest w stanie stwierdzić po zdjęciu, czy kość uległa pęknięciu. Na pewno należy go schładzać i smarować kremem przeciwzapalnym i przeciwbólowym. W przypadku pęknięcia lub złamania małego palca u nogi, bez wątpienia warto udać się na szpitalny oddział ratunkowy (SOR). Zostaniesz tam zbadana i lekarz za pomocą prześwietlenia (RTG) stwierdzi, czy rzeczywiście kość uległa pęknięciu. W przypadku tego typu urazów nie zakłada się gipsu na całą nogę, więc o to nie musisz się martwić. Być może nic nie zostanie założone, a jedynie otrzymasz zalecenia ograniczenia aktywności fizycznej. Po około miesiącu kość powinna się zrosnąć. Jednak ból w palcu możesz odczuwać przez kolejne kilka miesięcy.
Poza tym sugeruję zastosować suplementację, która pomoże w szybszym powrocie do zdrowia oraz ewentualnym unikaniu tego typu urazów. Są to:
Szacuny
18
Napisanych postów
241
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
14056
Jak dla mnie to powinnas jechac na pogotowie, chociaby po to zeby robili rtg, zlamanie to nie jedyna opcja jaka mogla sie wydarzyc, moglo byc pekniecie, odstrzal kosci i wiele innych urazow ktore po leczeniu domowymi sposobami zakoncza sie bardz nieestetycznie zrosnieta koscia i dalszymi powiklaniami. O tyle co faktycznie rzadko kiedy sie gipsuje w takich sytuacjach to sa mimo to sposoby na usztywnienie palca u stopy. Bez wizyty u ortopedyi rtg sie tutaj raczej nie obedzie, albo inaczej, szkoda ryzykowac...
Szacuny
3420
Napisanych postów
8469
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
407869
Do dioagnozowania skutków urazów kompetetny jest lekarz. A rtg mimo skutków ubocznych jest wskazane. No i może lekarz coś powie pod kątem jakości paznokcia, bo zdjęcie jest słabe, ale ten pazurek brzydko wygląda - może to grzybica.
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
2
Mam ten sam problem . Byłam na SOR ,mam usztywniony palec plastrami dodatkowo robię okłady chłodzące. Radzę udać się na SOR bo później będziesz miała poważny kłopot ze stopą. Dodatkowo trzeba chodzić w obuwiu z twardą podeszwą.