Złap SUPER OKAZJE! SPRAWDŹ TERAZ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Domowa siłownia - wyciąg czy atlas?

temat działu:

Trening w domu

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 234

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 23 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 696
Cześć!
Od niecałego roku mam domową siłownię. Z wyposażenia posiadam: ławkę, stojaki z opcją do dipów i podciągania, sztangę, hantle oraz około 130 kg obciążenia. Nadszedł czas, że zastanawiam się nad kupnem wyciągu wpadł mi w oko taki atlas Atlas. Mam pomieszczenie o wysokości tylko 200 cm, więc ten atlas idealnie by się zmieścił. Dodatkowo ma pewne funkcje więcej niż standardowy wyciąg góra-dół, m.in. prostowanie nóg na wyciągu. Co o tym sądzicie ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
QUEBLO Moderator
Ekspert
Szacuny 2345 Napisanych postów 30782 Wiek 41 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 271794
Mi osobiście było by trochę szkoda miejsca a i kase wolałbym przeznaczyć na dodatkowe obciążenie lub jakieś sztangielki. Co do samego produktu to w necie raczej chwalony ale użytkownicy wskazują że bywają słabe miejsca jak któreś z blokad. No ale za tą cenę trudno też oczekiwać by do produktu nie było żadnych uwag

Zmieniony przez - QUEBLO w dniu 2025-11-13 19:32:37

"Będąc na diecie najważniejsze jest, by wieczorem zasnąć, zanim się zechce żreć"

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 23 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 696
QUEBLO
Mi osobiście było by trochę szkoda miejsca a i kase wolałbym przeznaczyć na dodatkowe obciążenie lub jakieś sztangielki. Co do samego produktu to w necie raczej chwalony ale użytkownicy wskazują że bywają słabe miejsca jak któreś z blokad. No ale za tą cenę trudno też oczekiwać by do produktu nie było żadnych uwag

Zmieniony przez - QUEBLO w dniu 2025-11-13 19:32:37

Z miejscem nie mam problemu, gorzej z wysokością, jak już wspominałem. Chciałem kupić wyciąg, ale te za 600–700 zł to raczej słaba opcja nóg na tym nie zrobię. Na atlasie niby się da, plus są ćwiczenia na barki i klatę.
Jak myślisz, warto inwestować w wyciąg albo taki atlas?
Zastanawiałem się też nad maszyną Smitha. Maszyna Smitha Jak zaczynałem robić siłownię, miałem inne, mniejsze pomieszczenie, więc kupiłem krótszą sztangę (155 cm) i trochę obciążenia część żeliwnego, część bitumicznego. Teraz tylko problem, że kończy mi się miejsce na gryfie.
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6407 Napisanych postów 78873 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 772274
Według mnie zdecydowanie zbędny sprzęt, ale jeżeli Ty uważasz inaczej, to pod względem jakości, na domowe treningi, zdecydowanie się sprawdzi. Osobiście bym wolał pozbierać trochę więcej i oczywiście o ile miałbym wystarczającą ilość miejsca, to bym zakupił solidnej jakości i funkcjonalności rack, lub też tak, jak wspomniał kolega w swojej wypowiedzi powyżej, dokupił sztangielki i obciążenie. Najlepiej jednak jakbyś Ty sobie odpowiedział na to pytanie, czy rzeczywiście potrzebujesz tego typu sprzęt

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Początkujący
domer
Według mnie zdecydowanie zbędny sprzęt, ale jeżeli Ty uważasz inaczej, to pod względem jakości, na domowe treningi, zdecydowanie się sprawdzi. Osobiście bym wolał pozbierać trochę więcej i oczywiście o ile miałbym wystarczającą ilość miejsca, to bym zakupił solidnej jakości i funkcjonalności rack, lub też tak, jak wspomniał kolega w swojej wypowiedzi powyżej, dokupił sztangielki i obciążenie. Najlepiej jednak jakbyś Ty sobie odpowiedział na to pytanie, czy rzeczywiście potrzebujesz tego typu sprzęt

Zgadzam się z waszymi sugestiami obciążenie na gryfie też zaczyna mi się nie mieścić, bo mój gryf ma 155 cm, a mam mieszane obciążenie bitumiczne i żeliwne. Przymierzam się do zakupu dłuższego gryfu i jakichś stojaków z asekuracją, bo trenuję sam. Zależało mi też na wyciągu, ale jak wspomniałem, mam ograniczoną wysokość pomieszczenia w niektórych miejscach (198–200 cm), więc nie jestem pewien, czy się zmieści. Polecicie jakiś gryf nieolimpijski, bo nie chcę zmieniać większości obciążeń najlepiej niegwintowany? Obecnie mam takie stojaki podporyi chciałbym wymienić je na te z asekuracją Stojak z asekuracjaco myślicie o tych stojakach?
...
Napisał(a)
QUEBLO Moderator
Ekspert
Szacuny 2345 Napisanych postów 30782 Wiek 41 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 271794
Racuch

Z miejscem nie mam problemu, gorzej z wysokością, jak już wspominałem. Chciałem kupić wyciąg, ale te za 600–700 zł to raczej słaba opcja nóg na tym nie zrobię. Na atlasie niby się da, plus są ćwiczenia na barki i klatę.
Zastanawiałem się też nad maszyną Smitha. Maszyna Smitha Jak zaczynałem robić siłownię, miałem inne, mniejsze pomieszczenie, więc kupiłem krótszą sztangę (155 cm) i trochę obciążenia część żeliwnego, część bitumicznego. Teraz tylko problem, że kończy mi się miejsce na gryfie.

a średnice otworów tych wszystkich obciążen są zbliżone? bo jeśli tak,to wg mnie "pilniejszy" zakupem byłby gryf i to jego bym kupił jako pierwszego

"Będąc na diecie najważniejsze jest, by wieczorem zasnąć, zanim się zechce żreć"

...
Napisał(a)
Początkujący
QUEBLO
Racuch

a średnice otworów tych wszystkich obciążen są zbliżone? bo jeśli tak,to wg mnie "pilniejszy" zakupem byłby gryf i to jego bym kupił jako pierwszego

Gryf mam 28 mm a otwór obciążenia 31 mm
Podpory mam z opcją do podciągania, ale muszę podciągać się na ugiętych nogach, bo ogranicza mnie wysokość pomieszczenia, dlatego zastanawiałem się nad wyciągiem, ale tak gryf do wymiany podpory z asekuracją i dokupię 2x 20 kg
...
Napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17812 Napisanych postów 133272 Wiek 41 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1466463
taki atlas stoi u mnie na siłowni i stoi, raz widziałem jak jakas dziewczyna z telefonem coś sobie machała na nim. jes słabo skonfigurowany nie każdemu pod wzrost tam pasuje wsyztsko

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wyzwanie push-ups Streak że strony darebee.com

Następny temat

Kalistenika Ocena Planu

swieta
Polecane artykuły