Szacuny
10
Napisanych postów
45
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
507
Mam pytanie, do kiedy trzyma sie dietę redukcyjną? a od kiedy budowa masy?
Rok temu ważyłem 100kg, teraz po roku jest juz 82kg, bez rzadnych diet, samym treningiem siłowym i bieganiem zszedłem do 87 kg, później waga staneła, wyliczyłem swoje zapotrzebowania i 2 miesiące temu zacząłem diete redukcyjną (300-400kcal mniej niz moje zapotrzebowanie), waga pieknie znów ruszyła w dół, powoli, ale ładnie schodzę, zastanawiam się do ilu zejść żeby przejśc na zbudowanie masy? Czy to zalezy od ilości tkanki tłuszczowej, jak bedzie jej powiedzmy 15% to budujemy masę? Kiedy się schodzi z redukcji na budowanie? Bo wiem, że to sie jakos naprzemiennie robi, redukcja...budowanie...redukcja i znów budowanie...itd
Zmieniony przez - marcinjestboski w dniu 2023-10-03 15:50:04
Zmieniony przez - marcinjestboski w dniu 2023-10-03 17:22:18
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6095
Napisanych postów
74940
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
748504
Niestety, ale trzeba pogodzić się z tym i zaakceptować, że redukując tkankę tłuszczową, spadną nam również mięśnie, w budując masę mięśniową, zwiększy się ilość tkanki tłuszczowej. Taka jest już fizjologia naszego organizmu, a w związku z tym, kształtowanie sylwetki trwa latami, a w zasadzie nawet całe życie, żeby późnej utrzymać formę przez lata. Niestety nawet mając już niski poziom tkanki tłuszczowej i estetyczną sylwetkę, problem ten będzie nadal. Nie jest niczym przyjemnym wejście na dodatni bilans energetyczny i obserwacja, jak zanikają nam mięśnie brzucha.
2487
Napisanych postów
2358
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
77130
Redukujesz tak długo aż będziesz zadowolony z efektu który zobaczysz w lustrze, te wszystkie widełki procentowego udziału tkanki tłuszczowej sa tak naprawdę o kant dupy rozbić. Patrzysz w lustro - zadajesz sobie pytanie czy podobasz sie sobie - tak/nie, czy jesteś ustasyfskcojany tym co widzisz w lustrze - tak/nie. Jak 2x odp na tak to zapewne masz jakiś tam zarys kostek brzucha, a to jest dobry moment aby zacząć mysle co budowaniu
Szacuny
10
Napisanych postów
45
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
507
ok, dzięki, tak myślałem, ale szukałem potwierdzenia. A zapytam jeszcze bo na redukcji tracę co miesiąc po 1-2 cm z łydek, uda, klatka, biceps, tali, brzuch, rozumie że to tłuszcz ale mięśnie na redukcji też się zmniejszają, tak? dodam że ćwiczę 3 razy w tygodniu, ale te moje ćwiczenia to przyrostu mięsni mi nie dadzą a tylko utrzymanie tego co jest, albo żeby nie spadały za bardzo? dobrze myślę?
32010
Napisanych postów
22356
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
276039
Poziom tkanki tluszczowej decyduje kiedy powinno kończyć się dany cykl budowania lub redukowania , jeśli robisz redukcje prawidłow czyli nie głodzisz się , dbasz o dietę , masz trening siłowy który zabezpiecza mięśnie to spadki masy są minimalne
Szacuny
10
Napisanych postów
45
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
507
Ten okres redukcji jest chyba najgorszy, nie dlatego że dieta, że aktywność, że wszystkie obwody ciała maleją (bo tłuszcz schodzi), ale brak cierpliwości, która jest istotna chyba najbardziej, człowiek juz chce budować, a tu jeszcze nie i jeszcze długo nie, ta świadomość zabiera trochę motywacje do pójścia na siłownie, ale oczywiście chodzę i będę, jutro dam zdjęcie do oceny
a TO POWIEDZENIE "NAJPIERW MASA, PÓŹNIEJ RZEŹBA" to rozumie o kant du*y można? :)
Zmieniony przez - marcinjestboski w dniu 2023-10-05 16:22:50
Zmieniony przez - marcinjestboski w dniu 2023-10-05 19:19:50
6095
Napisanych postów
74940
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
748504
Zdecydowanie warto jest redukować poziom tkanki tłuszczowej nisko, po to, aby późnej budować lepszej jakości mięśnie. Z reguły około 15-16 procent powinno sugerować nam konieczność redukcji. Warto jest jednak rozpatrywać to indywidualnie, na podstawie wyglądu sylwetki. 12-13 procent to już poziom tkanki tłuszczowej dla estetycznie wyglądającej sylwetki i pozwalający na budowę mięśni dobrej jakości. Polecam poczytać więcej informacji na ten temat w artykule przedstawionym poniżej:
315
Napisanych postów
636
Na forum
224 dni
Przeczytanych tematów
4841
W prawdziwym świecie przeciętny bywalec siłowni chodzi na poziomie body fat między 20/30% to 15% to jest dla tych ludzi koniec redukcji. Dziwie się że ciągle pchacie na forum żeby schodzić niżej gdzie to nie jest wykonalne dla tych ludzi długoterminowo.
Szacuny
2718
Napisanych postów
8328
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
99872
Jest wykonalne na 99% osób po prostu trzeba się trzymać założeń dłużej niż dwa tygodnie.. zejść np. do 12% bf to nie jest jakiś cud nad Wisłą tym bardziej ,że wiedza na temat redukcji itp. jest coraz powszechna, mamy więcej "fit" produktów, problem jest w tym, że ludzie chcą wszystko mieć na już...