Szacuny
11082
Napisanych postów
51083
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
Pozwoliłem sobie założyć temat, bo mam wątpliwość, którą mam nadzieję, że pomoże rozwiać Pan Marek. Otóż mam dużo problemów z trawieniem, gazy o bardzo brzydkim zapachu, wzdęcia, zgagi i różne tego typu dyskomforty nie są mi obce. Kupiłem enzymy trawienne. Zacząłem wczoraj zażywać, 2 razy dziennie. Dziś czułem się trochę lepiej, gazów mniej, wzdęć również. Jedynie trochę zgaga popalała.
I tutaj pojawia się moja wątpliwość - czy po odstawieniu tych enzymów układ pokarmowy poradzi sobie z trawieniem bez wspomagania ? Czy nie będzie tak, że gdy żołądek przyzwyczai się do wspomagania tymi enzymami, to po ich odstawieniu nie będzie sobie radził z trawieniem ?
Szacuny
3431
Napisanych postów
36286
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
259668
ciekawe pytanie choc mysle ze odpowiedz ostateczna nie padnie
jezeli masz problemy z trawieniem to powinienes dojsc do tego skad to sie bierze, niektore produkty nasz uklad trawienny gorzej trawi niz inne i powinienes droga eliminacji dojsc do swojej wiasciwej diety
sugerowalbym poswiecic kilka tygodni i sprawdzic ktore produkty mozesz jesc a ktore powoduja w/w sensacje
jak to zrobic, wybierz z diety 1 rodzaj weglowodanow 1 rodzaj bialek i jedz tylko to jednego dnia i zobacz czy beda wzdecia gazy itp
drugi dzien sprawdz inne produkty i droga wprowadzania i eliminacji dojdziesz do tego, z ktorymi produktami twoj uklad trawienny sobie najgorzej radzi po czym oczywiscie je wyeliminuj z diety
innej metody nie widze, ciagle jedzenie enzymow trawiennych na pewno uposledza endogenne ich wytwarzanie, najlepiej wyleczyc przyczyne a nie skutki
Szacuny
206
Napisanych postów
3300
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
28032
tak jak pisze Elite.
jest to metoda eliminacji stosowana w dietetyce. zaczyna sie od gotowanego ryzu z maslem plus gotowany kurczak, jesz tylko to przez 2 dni patrzysz czy nie masz wzdec. pijesz plyny na 20 minut przed jedzeniem nie popijasz niczym .
po 2 dniach wprowadasz jaja na miekko, dalej gotowane warzywa marchewka,brokul itd
unikasz przenicy, mącznych produktow, mlecznych - tego nie jesz wcale.
ta metoda (tez mialem wzdecia i wiatry) wyeliminowalem z diety to co mi szkodzilo.
polecam
mc
ps
enezymy sa gl po to by jesc duzo na masowej diecie
Szacuny
11082
Napisanych postów
51083
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
Robiłem niedawno badania, m.in na Helicobacter Pylori i Lamblie. Nic nie wyszło. Także robali brak, w sumie jeszcze może na Candidie zrobię, ale ponoć to drogie.
Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-07-13 07:15:17
Szacuny
3
Napisanych postów
119
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
4507
Podobno 80% populacji w Polsce ma lamblie!!!.Nie kazdy o tym wie i nie kazdy chce wiedziec.Nalezy wykonac przynajmniej 5-7 badan w odstepie 2-3dni i wtedy mozna wykluczyc lamblie i inne paskudzctwa.