Jest liderem w tym dzialeSzacuny
542
Napisanych postów
1463
Wiek
25 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
20759
Witam.
Nie będę tu pytał o informacje, gotowe diety czy takie tam rzeczy, bo to wszystko jest tutaj zgromadzone i jeszcze dużo nie przeczytane przeze mnie.
Interesuje się sztukami walki i żywieniem pod kątem fizyczności, jak i psychiki.Jednakże nie wiem, jak to jest trzymać się na diecie przez dłuższy czas, aby to sprawiało nawet frajdę.Chodzi mi tutaj głównie o takie rzeczy, jak smaczne dania łatwe do przygotowania(ale to też chyba gdzieś tu znajdę), dostosowanie proporcji makroskładników do poszczególnych dni, nie popadanie w rutynę żywieniową i parę innych.
Moje pytanie do was:
Jak wygląda u was dieta redukcyjna w praktyce.Jak ją przeprowadzacie pod kątem schematycznym, ale jeśli chcecie podawajcie szczegóły.chętnie przeczytam z ciekawości :)
Szacuny
3674
Napisanych postów
31005
Wiek
33 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
294221
Jeśli zaczynasz z bilansowaniem diety to wg mnie nie powinno się nic warzyć. To tylko niepotrzebny stres i dezorganizacja czasu to nie sprzyja utrzymaniu diety . Postaw na jakość wszystko masz w powyższych linkach
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
Osobiście uważam, że zbyt wiele zmiennych na to wpływa, aby móc to opisać w kilku zdaniach. Każda jednostka przechodzi przez okres redukcji inaczej, jest to zależne od danego przypadku - a mianowicie od okresu trwania redukcji, stanu ciała (poziomu tkanki tłuszczowej) w ustroju, kondycji zdrowotnej organizmu, ogólnej ilości kalorii w diecie, stosowanego systemu żywieniowego, psychiki etc..
Osoba otyła lub z nadwagą będzie inaczej się czuła niż osoba docinająca poziom tkanki tłuszczowej do 6-8%, trenująca już długi okres czasu.
Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-10-20 13:33:23
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
542
Napisanych postów
1463
Wiek
25 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
20759
Przeczytałem parę tematów podpiętych na forum, ale nie wiem czy są one najważniejsze przy redukcji.Mógłbyś podać tematy, po których zrozumieniu będę w stanie przeprowadzić samodzielnie redukcję?
Co do redukcji to najważniejsza jest dieta, najpierw musisz wyliczyć swoje zapotrzebowanie i od niego odjąć te 300-500 kcal. Przede wszystkim zrezygnować ze słodyczy, ff, przetworzonych produktów. Do tego odpowiedni trening, suplementacja i będzie dobrze (:
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
542
Napisanych postów
1463
Wiek
25 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
20759
No ok, ale jeszcze pytanko.Czy wymierzać sobie te posiłki? Szczerze, to wolałbym nie.Jest jakaś możliwość nauczenia się jedzenia "na instynkt"? Czy jeśli będę jadł po 4-5 posiłków dziennie to organizm się przyzwyczai do takich porcji nie trzeba będzie po nocach czegoś jeść? Właśnie, jeszcze to, czyli podjadanie po nocach tak zwane :]
Szacuny
409
Napisanych postów
975
Wiek
27 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
35767
Co do ważenia produktów to zdania są podzielone. Ty jesteś początkującą osobą, więc powinieneś używać wagi kuchennej, bo na tzw. instynkt to raczej osoby z dłuższym stażem, które bardzo dobrze znają swój organizm. Ja nigdy z podjadaniem w nocy nie miałem problemów, ale uważam, że powinno się zjeść odpowiedni posiłek tą godzinę czy dwie przed snem.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6256
Napisanych postów
75964
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754464
Redukcja tkanki tłuszczowej w zasadzie różni się od budowy masy mięśniowej tylko tym, że jesz mniejsze ilości kcal. Łatwiej, czy trudniej to już sprawa mocno indywidualna. Ja na redukcji jadam sporo kcal i czuje się lepiej. Na dodatnim bilansie kcal czasami ciężko jest zjeść ponad 4500kcal.