Od lipca jestem na diecie redukcyjnej 2000 kcal. W trakcie tych 4 miesięcy (z mniejszymi przerwami - urlop, wyjazdy służbowe) udało mi się zrzucić ok. 10 kg, co daje z wyliczenia 2,5kg na miesiąc. W jednym miesiącu, gdzie nie miałem żadnych przerw, widziałem że zrzucam ok. 1kg tygodniowo, więc myślę, że pod względem kalorii bilans jest ok. Ilość kcal przyjąłem jako zapotrzebowane kaloryczne minus 500 kcal deficytu.
Chciałbym jeszcze dwa miesiące poredukować, może dłużej, jednak nie mam pewności czy moja dieta mimo (wydaje mi się) dobrej ilości kcal, jest zdrowa, tzn. ilości makrosładników, witamin się zgadzają, może występują jakieś niedobory, może powinienem jeść w innej kolejności, dlatego też poproszę o ocenę,. Tą dietę ułożyłem sobie sam 4 miesiące temu wg wskazówek z sfd forum.
Druga sprawa - za dwa miesiące chciałbym wejść na masę (ok. 3000 kcal) i ta dieta byłaby bazą do stworzenia diety z dodatnim bilansem, dlatego tym bardziej chciałbym aby była poprawna.
A trzecia prośba to proszę o doradzenie, czy jest sens zacząć brać suplementy. Póki co biorę magnez i omega3, myślę nad kreatyną i może coś co mogłoby mnie wesprzeć w spalaniu tłuszczu?
Dziękuję za pomoc z góry :) Pozdro
Waga : było 88, jest 78
Wzrost : 183
Obwód klatki : było 102 - jest 102
Obwód ramienia : było 35 - jest 35
Obwód talii : było 99 - jest 90
Obwód uda : było 57 - jest 55
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : było ok. 25%, jest 17-19
Aktywność w ciągu dnia : praca przy komputerze, sporo chodzenia
Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x w tygodniu siłownia - FBW
Odżywianie : według załączonej diety + poleję jedzenie chudym sosem (góra 50kcal)
Cel : redukcja rozłożona w czasie, a potem masa
Ograniczenia żywieniowe : brak
Stan zdrowia : ok, bez przeciwskazań
Preferowane formy aktywności fizycznej : siłownia
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : magnez forte + omega 3
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : tak
Stosowane wcześniej diety : zbilansowana
Ilości makroskładników:
Białko: było 1,95g / kg, jest 2,2 (zmiana ze względu na zrzucenie wagi z 88 na 78)
Tłuszcze: 35% z 2000 kcal
Węgle: reszta - ok 150g
Zmieniony przez - szafranski01 w dniu 2024-11-03 21:04:20
Zmieniony przez - szafranski01 w dniu 2024-11-03 21:11:22
Zmieniony przez - szafranski01 w dniu 2024-11-03 21:12:05