SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta redukcyjna do oceny

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 10251

Formularz - Proszę o pomoc

Wiek

32

Płeć

Mężczyzna

Cel

redukcja wagi, forma na lato

Waga

110

Wzrost

188 cm

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

22-25%

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

praca trzy zmianowa (4h na nogach i 4h na siedząco), pakowanie worków (~1kg) do kartonów, kartonów na palety.

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

3x tydz siłownia, bieganie

Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie

Zbilansowana

Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie)

lekkie nadciśnienie, niedoczynność tarczycy (aktualne wyniki: TSH: 3,740 norma 0,27-4,20; Ft3: 6,13 norma 3,10-6,80; Ft4: 17,73 norma 12,00-22,00)

Stosowana lub planowana suplementacja

omega3, berberyna, D3+K2, magnez
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 313 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13127
Witam serdecznie,

Od razu na początku zaznaczę, że choruje na niedoczynność tarczycy i czuję się dobrze, ale do rzeczy. Około 3 lat temu skończyłem redukcję z wagą 75kg (zrzuciłem 40kg), później doszedł zabieg na kolano (rekonstrukcja więzadeł), brak ruchu, alkohol, śmieciowe jedzenie, brak chęci na ćwiczenia i takim sposobem moja waga dziś pokazuje 110 kg.
Postanowiłem ruszyć dupę i dałem sobie cel – zrobić formę na lato.
Od ok. 1,5 miesiąca:
- 3x tyg siłownia.
- 1x tydz 15 min po treningu, cardio (bieg)
- 1x tydz interwały (sprinty)
Moja waga ze 110kg podniosła się na 113kg. Obwód w pasie też wzrósł.
Moje zapotrzebowanie zerowe wynosi = 3650 kcal. Redukcję zacząłem od 3100 kcal. Liczyłem według: https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne__jak_je_wyliczyć-t276436.html

Co robię źle? Może ktoś fachowym okiem ocenić moją dietę? Wrzucę przykładowe dni z posiłkami. Wprowadziłem parę poprawek, bo przez miesiąc nie jadłem prawie w ogóle owoców/warzyw, dużo białego chleba, sera żółtego, aż w końcu poszedłem zbadać hormony i wyniki mogłyby być lepsze, oto one:
TSH: 3,740 norma 0,27-4,20
Ft3: 6,13 norma 3,10-6,80
Ft4: 17,73 norma 12,00-22,00

Co robić? Za mało cardio? Ciąć kalorie?








Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4993 Napisanych postów 69155 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 711059
Nie wiem na jakim jesteś stopniu wytrenowania, ale wykonanie piętnastu interwałów o wysokiej intensywności (HIIT) jest już bardzo wymagające. Nawet dla większości osób zaawansowanych w trening wytrzymałościowy. Pamiętaj, że te piętnaście sekund biegu to ma być sprint, czyli 100 procent Twoich możliwości. Nie zrobisz tego na pewno na bieżni, która ma ograniczenie zdaję się do 20 kilometrów na godzinę. Niezbędne jest wykonanie sprintów na tartanie lub jakiejś równej nawierzchni. Sugeruję jednak zacząć od mniejszej ilości.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 24250 Napisanych postów 22275 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 363759
tłuszcz staraj się trzymać 1-1,5g na kg masy ciała, cardio zrób sobie po każdym treningu te 15-20 minut jak nie idzie w dół i zobacz po 1-2 tygodniach
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 313 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13127
Okej, dziękuję. Odezwę się znów jak nic nie ruszy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 23259 Napisanych postów 16257 Wiek 40 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 258540
Dieta wymaga małych poprawek , wyeliminuje z niej przetworzone produkty i staraj się bardziej urozmaicać , jeśli dobrze wszystko masz wyliczone i na deficycie 500 kcal tyjesz a nie chudniesz ( co nie jest normalne ) to gdzies leży problem , daj jesczze plan treningowy do oceny .

Kalkulator też pokazuje 3650 na twoje zero ( na szybkiego wrzuciłem dane )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 313 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13127
Właśnie gdzieś leży problem... Podbiłem tłuszcze, dodałem cardio jak Dj_DoDo radził i zobaczymy. Przyznam się bez bicia, że dosłownie jedno piwo na tydz zdarzy mi się walnąć, ale wliczam do bilansu. Proszę oto plan, jest on z tego forum:

Zestaw A

Przysiady tylne 5x10p
Wiosłowanie 5x10p
Wyciskanie sztangi leżąc 5x10p
Military press 5x10p
Wyciskanie wąsko z flarowaniem łokci na boki 5x10/12p
Uginanie stojąc z prostą sztangą 5x10/12p

Zestaw B

Przysiady przednie 5x8/10p
Martwy ciąg klasyczny 5x8/10p
Wyciskanie sztangielek na skosie dodatnim 5x10p
Wyciskanie sztangielek siedząc 5x10p
California press 5x12p
Uginanie sztangi na modlitewniku 5x12p

Trenujemy na zasadzie:

Tydzień 1-A/B/A
Tydzień 2-B/A/B
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 313 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13127
Witam ponownie,

Zastosowałem się do Waszych rad, podniosłem tłuszcze do 1g/kg , dodałem cardio 15 min po każdym treningu i przez pierwsze 3 tyg zeszło te 3 kg, które doszły na początku (zapewne spadła woda). No i na tym poprzestało. Od około połowy grudnia waga (110kg) jak i wymiary stoją w miejscu.

Aktualne aktywności:
3x tydz trening siłowy
3x po treningu 15min biegu
1x w tyg interwały na rowerze stacjonarnym (10 sec na maxa / 30 sec wolno x6)

Interwały na rowerze mogą być? Robiłem sprinty, ale przyszedł chłodniejszy dzień w którym zrobiłem interwały i na drugi dzień dopadło mnie choróbsko i 1,5 tyg z głowy z jakiejkolwiek aktywności. Dlatego rower.

Dieta za wiele się nie zmieniła. Bazuję na produktach na powyższych screenach. W skrócie:
- tłusty nabiał
- odżywka białkowa
- mięso mielone/kurak (rzadko)
- makarony/frytki z piekarnika/ziemniaki/białe pieczywo (głównie 2 bułki do pracy)/płatki jaglane
- warzywa ok 300g
- owoce np. kiwi oraz kilka truskawek do smaku do twarogu (na noc)
- nerkowce

Mógłby ktoś coś doradzić?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 313 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13127
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ;)?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 24250 Napisanych postów 22275 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 363759
wrzuć obliczenia zapotrzebowania i dietę to coś powiemy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 313 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13127
Moje zapotrzebowanie zerowe wynosi = 3650 kcal. Redukcję zacząłem od 3100 kcal. Aktualnie jem 3000 kcal. Liczyłem według: https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne__jak_je_wyliczyć-t276436.html

W poprzednim poście wspomniałem na jakich produktach bazuje, tj.:
- tłusty nabiał
- odżywka białkowa
- mięso mielone/kurak (rzadko)/schab (rzadko)/wieprzowe (rzadko)
- makarony/frytki z piekarnika/ziemniaki/białe pieczywo (głównie 2 bułki do pracy)/płatki jaglane/naleśniki
- warzywa ok 300g
- owoce np. kiwi oraz kilka truskawek do smaku do twarogu (na noc)
- nerkowce
- słodycze? Brak, chyba że mam naprawdę ochotę na kawałek placka czy snickersa to zjem, ale bardzo rzadko się to zdarza.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 24250 Napisanych postów 22275 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 363759
zacząłeś od za dużego minusa 300kcal by C wystarczyło uciąć, a nie 500, ale teraz do sedna - jakiej porady oczekujesz?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 313 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13127
Nakierowanie mnie na właściwe tory, dlaczego waga i wymiary nie spadają pomimo deficytu i takiej aktywności... Co robić?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ketoza - odpuszczenie na 2-3 dni po 2 miesiącach

nutloveb