Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
75
Cześć, zaczynam dopiero przygodę z liczeniem kalorii i mam wobec tego kilka pytań.
1. Jak liczyć makro i kalorie posiłków jednogarnkowych? lub np kurczaka w sosie z warzywami. Przecież nie będę wybierał samego kurczaka z sosu żeby zważyć ile go jest,
2. Kiedy mam drugą zmianę, jem obiad ok 13, w pracy jakiś posiłek o 18 + przekąski typu banan lub bakalie a co później? Nie zbyt mam ochotę jeść coś ciężkiego na noc. Próbować gainera? To znowu wyjdzie że ostatni porządny posiłek był o 18 a następny dopiero rano.
3. Pytanie o kajzerki, aplikacja pokazuje że w 100g bułki jest ok 300kcal, w tym 10,1g białka i 65g węglowodanów. Można temu ufać? Jedząc 2 kajzerki + jakiś jogurt typu np serek wiejski wychodzi mi miej więcej 450 kcal z posiłku.
Szacuny
21
Napisanych postów
237
Wiek
19 lat
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
4681
1.Możesz dać np 5 łyzek stołowych gdzie przykładowo 1 łyzka ma wage 10g
2.Na noc staramy się nie jeść węglowodanów najlepiej twaróg
3.Jak masz wątpliowśći popatrz na google i porównaj wartośći, ja tak robie
Zmieniony przez - Konieczny2003 w dniu 2020-07-21 17:28:59
Zmieniony przez - Konieczny2003 w dniu 2020-07-21 17:30:01
Szacuny
17673
Napisanych postów
131619
Wiek
39 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
1458081
1 zliczasz wsyztsko razem co wrzuciłeś, i poteem jedynie mase tego co zjadłęś, a czy tu masz 20g kurczaka mniej a nastepnego zjesz 20g więcej z tej zupy to nic się nie stanie, suamrycznie się zgadza 2 nie masz ochoty to nie jedz, aby siębilans zgadzał 3 dobrze poakzuje, tak tez pokazują inne tabele kaloryczne
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
2999
Napisanych postów
51660
Wiek
33 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
348927
Konieczny2003
1.Możesz dać np 5 łyzek stołowych gdzie przykładowo 1 łyzka ma wage 10g
2.Na noc staramy się nie jeść węglowodanów najlepiej twaróg
3.Jak masz wątpliowśći popatrz na google i porównaj wartośći, ja tak robie
Zmieniony przez - Konieczny2003 w dniu 2020-07-21 17:28:59
Zmieniony przez - Konieczny2003 w dniu 2020-07-21 17:30:01
1. To mówisz, że łyżka stołowa ołowiu, będzie ważyła tyle samo, co na przykład łyżka stołowa wody?
2. Te zalecenia są nieaktualnie od dobrych 10 lat.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
75
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Jeszcze jedna sprawa która przed chwilą wyszła. Wiem że produkty powinno się ważyć przed gotowaniem (np ryż). Z tym, że chciałem sobie ugotować za jednym razem większą ilość na kilka razy. I jak mam to teraz policzyć? Wiadomo że ugotowany jest cięższy wiec nie wiem, odjąć przykładowo 20% od wagi po ugotowaniu?
Szacuny
0
Napisanych postów
10
Wiek
30 lat
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
223
Konieczny2003
1.Możesz dać np 5 łyzek stołowych gdzie przykładowo 1 łyzka ma wage 10g
2.Na noc staramy się nie jeść węglowodanów najlepiej twaróg
3.Jak masz wątpliowśći popatrz na google i porównaj wartośći, ja tak robie
Na noc nie mozna wegli? Chyba sie kolego zatrzymales daleko w tyle ze piszesz takie mity. Haha
Zmieniony przez - Konieczny2003 w dniu 2020-07-21 17:28:59
Zmieniony przez - Konieczny2003 w dniu 2020-07-21 17:30:01
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
29716
Napisanych postów
27113
Wiek
32 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
384011
Pa39
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Jeszcze jedna sprawa która przed chwilą wyszła. Wiem że produkty powinno się ważyć przed gotowaniem (np ryż). Z tym, że chciałem sobie ugotować za jednym razem większą ilość na kilka razy. I jak mam to teraz policzyć? Wiadomo że ugotowany jest cięższy wiec nie wiem, odjąć przykładowo 20% od wagi po ugotowaniu?
np po ugotowaniu ważysz i rozkładasz na równo - szkoda czasu
lub po prostu rozkładasz mniej więcej an tyle posiłków na ile porzebujesz, a kalorie i tak się będą zgadzały, patrzysz na bilans tygodniowy, zobrazować to można tak: na jeden dzień masz plan zjeść 300g ryżu, a gotujesz na dwa dni czyli 600g, rozkładasz to na 6 posiłków - w pierwszym dniu wychdzi Ci (patrząc na suchą masę) 90g, 85g, 90g, a w drugim 110g, 115g i 110g - co finalnie daje Ci że i tak zjesz te 600g, więc bilans na zero, żadnej różnicy, więc nie musisz sobie zakrzątać tym głowy