SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta na utrate wagi, wyrzeźbienie ciała, redukcje tłuszczu

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 958

Formularz - Proszę o pomoc

28

Męrzczyzna

Cel

Utrata wagi, wyrzeźbienie ciała, redukcja tłuszczu

Waga

104

Wzrost

184

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

38

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

Praca fizyczna (mechanik) 8-10 h, siłownia, rower, siatkówka, bieganie. Wstaję o 6 kładę sie spać o 23, trenuję popołudniu po pracy.

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

siłownia(bardzo dobrze wyposażona + strfa cross) 4x w tygodniu (1,5-2h) rower praktycznie codziennie ( dystans 30 km i więcej, nigdy poniżej 30 km maksymalnie około 160km w dzień nie treningowy i wolny od pracy) bieganie 2-3x w tygodniu (3-5 km biegam od

Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie

dieta niskokaloryczna utrata wagi z 148 do 80 kg w 3 lata, przerwa w sporcie 3 lata wzrost wagi do 104kg

Stosowana lub planowana suplementacja

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 11 Wiek 35 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 93
WItam,
Moja historia jest dość długa, ale w skrócie wygląda tak: Pare lat temu ważyłem 148 kg w ciągu 2-3 lat zszedłem do 84, po pewnym czasie utrzymywania wagi i dobrej sylwetki załapałem 2 poważne kontuzje (skrecenie kolana z uszkodzeniem wiązadeł i mięśni oraz wybicie barku z uszkodzeniem wiązadeł mięśni). Spowodowało to prawie 3 letnią przerwę od sportu i przez to wzrost wagi do 106 kg. Obecnie kontuzje są zaleczone i wracam do sportu 2 kg już poszły w dół. Więc czas na dietę.
Jestem na etapie jej tworzenia i proszę bardziej doświadczonych gdyż we wrześniu biorę ślub i chciałbym do tego czasu dobrze wyglądać przed ołtarzem. Ale do rzeczy :

Ważę 104 kg 184cm wzrostu
wg. kalkulatora:
moje BMR to 2228 kcal,

w celu utrzymania wagi 3453 kcal (15% białka: 518 kcal = 130 g, 55% węglowodanów: 1899 kcal = 475 g, 30% tłuszczu: 1036 kcal = 115 g).
Cel jaki chcę osiągnąć to waga 80-90 kg, redukcja tłuszczu oraz wyrzeźbienie ciała (przed ślubem więc czas gdzieś do lipca w końcu trzeba garnitur kupić jeszcze ;)

Więc próbuję trochę to zmodyfikować w taki sposób:
chcę obciąć jakieś 600-700 kcal więc dzienna dawka będzie około 2700kcl. Białko myślę żeby ustawić około 2,5 g/kg masy ciała (obcinając węgle na rzecz białka).

więc wychodzi to mniej więcej tak:
białako - 39%, 260 g, 1040 kcal
węgle - 31%, 209 g, 837 kcal
tłuszcz - 30%, 90 g, 810 kcal

Moja aktywność wygląda mniej więcej tak:
siłownia 4x w tygodniu (1,5-2h)
rower praktycznie codziennie ( dystans 30 km i więcej, nigdy poniżej 30 km maksymalnie około 160km w dzień nie treningowy i wolny od pracy)
bieganie 2-3x w tygodniu (3-5 km biegam od niedawna)
oraz siatkówka 1-2 x w tygodniu (2h).

Pracuję 8-10h dzienie (praca fizyczna - mechanik)

Suplementacja:
W dni treningowe: 1 kaps thermo stim rano i 2 przed treningiem, 5h BCAA przed treningiem i 5 g BCAA + 30 g Białka po treningu.
W dni nie treningowe: 1 kaps thermo stim przed śniadaniem.

Czy takie rozłożenie pozwoli na redukcje tkanki tłuszczowej, utratę wagi i wyrzeźbienie ciała? Czy lepiej pozmieniać te zależności?
Dieta nie jest jeszcze rozpisana w chwili obecnej chodzi o to czy wartości składników są dobrze pomyślane? Rozpiske diety dodam po jej ułżożeniu
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 974 Napisanych postów 11356 Wiek 4 lata Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 191268
Witaj,
Dobrze by było abyś wrzucił zdjęcie sylwetki , druga sprawa radziłbym przejście na rotacje węglowodanów . Dni większej ilości treningów dawałbym nawet 250 gram węglowodanów. Dni w których nie masz treningu siłowego dałbym z 120 gram tłuszczu a węgli tyle ile z warzyw.
Pozdrawiam
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na masę do oceny, 64kg

Następny temat

Dieta redukcyjna od oceny, 106kg

WHEY premium