Waga : 78
Wzrost : 179
Obwód klatki : 92,9
Obwód ramienia : 34
Obwód talii : 81,5
Obwód uda : 51,7
Obwód łydki : 39,8
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : ??
Aktywność w ciągu dnia : bezrobotny, szukam pracy
Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x w tygodniu siłownia - SPLIT
Odżywianie : nie jem aktualnie słodyczy i fast foodów
Cel : masa
Ograniczenia żywieniowe : brak
Stan zdrowia : dobry
Preferowane formy aktywności fizycznej : siłownia
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : białko, kreatyna, witaminy i minerały
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : tak
Po przerwie w ćwiczeniu spowodowanego wirusem wróciłem na siłownie. Ogólnie ćwiczę od roku bez żadnej konkretnej diety. Jadłem tyle ile miałem ochotę, z reguł nie dużo bo jestem niejadek. Teraz postanowiłem ułożyć sobie jakąś dietę, gdyż przed pandemią waga stanęła mi w miejscu na 79 kg. Przyrosty w obwodach był po kilka mm na miesiąc a waga stała. Zresztą bez nadwyżki kalorycznej nie zrobię masy. Trenuje splitem i póki co pomijam nogi, gdyż przez niedawny uraz kolana nie mogę trenować nóg (naderwane ścięgno).
Zapotrzebowanie kaloryczne wyszło mi 3060 kcal, jeśli chodzi o białko, węgle i tłuszcze to liczyłem białko 2g na kg, tłuszcze 1g na kg, a reszta węgli i wyszło mi że muszę dziennie spożywać 444g węgli, czy to nie za dużo? Czy te ilości na kg ciała są dobre? Czy bez nadwyżki kalorycznej naprawdę nie ma opcji przybrać mięśni?
Rozpisałem sobie to na posiłki i wyszło mi jak na zdjęciu. Te 20g białka dodatkowe przy posiłku 2 i 5 to jest shake białkowy. Już kiedyś próbowałem spożywać dziennie 3100 kcal, ale po prostu nie byłem w stanie zjeść tyle kalorii. Jak wy radzicie sobie z kontrolowaniem diety? Codziennie wszystko liczycie i ważycie czy bardziej na oko? Kiedyś używałem aplikacji Samsung Health do zapisywania tego co jem, nie wiem czy to był dobry sposób. Lepiej jest mieć zaplanowany cały tydzień czy planować na bieżąco? Jeszcze takie pytanie troszkę z innej beczki, znajomi mi mówią że jak ćwiczę 3 razy w tygodniu to nie ma opcji żebym zrobił masę mięśniową, ale czy jest jakaś różnica w tym czy trenuję każdą partie oddzielnie czy je łącze?