Szacuny
0
Napisanych postów
17
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
304
Witam.
Przyszedł czas kiedy postanowiłem stworzyć swoją pierwszą dietę. Mam świadomość tego, że pewnie nie jest ona doskonała, dlatego proszę was o ocenę i rady co w niej zmienić. Moim celem jest zbudowanie masy (waga: 71; wzrost: 181), przy jakiej wadze powinienem przestać? W dni nietreningowe stosować podobną rozpiskę posiłków czy coś zmienić?
Szacuny
1716
Napisanych postów
27216
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
516400
Witam.
Pierwsze pytanie to czy orientacyjnie oszacowałeś gramaturę danych produktów? Np: 80g mintaja to tyle prawie co nic, ryż brązowy to półtorej paczki + 10g. Kasza jęczmienna 125g? jeżeli nie masz wagi to proponuje zainwestować, bo to podstawa w tym sporcie.
Anyway, w pierwszej kolejności sugerowałbym wyrzucić nasiona słonecznika ( ze względu na wysoką ilość Omega-6 ). Zamiast suszonych owoców - wybierz świeże i zwiększ ich ilość, bo jest ubogo. Serek wiejski to uszczuplone źródło wartości .. lepszym wyborem będzie mięso. Mogą być nawet podroby np: udka z kurczaka. bądź opcjonalnie mozzarele można wkomponować od czasu do czasu ( bogactwo wapnia i wielu innych wartości odżywczych ). Oczywiście warzywa to fundament - powinny być częścią każdego właściwie posiłku.
Zmieniony przez - dudee w dniu 2016-07-29 16:49:58
Szacuny
0
Napisanych postów
17
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
304
Tak, gramaturę produktów szacowałem orientacyjnie, starałem się aby ilość białka, węglowodanów i tłuszczów była dobrze rozłożona na każdy posiłek (może to nie był najlepszy pomysł). Jeśli chodzi o warzywa to wiem, że powinny być częścią posiłków i będę je, jednak czytałem, żeby nie uwzględniać ich w planie żywieniowym.
Szacuny
1716
Napisanych postów
27216
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
516400
Nie trzeba. Ja osobiście wliczam, bo może się nazbierać niewielka ilość kalorii. ( Nie mowa o plasterku ogórka )
Kolego, proponuje zakup wagi - koszt niewielki, a praktyczny. Oszacowanie mogą być grubo mylne jeżeli nigdy nie stosowałeś i nie ważyłeś swoich produktów, aczkolwiek gdybyś to już robił jakiś czas ( wtedy już zachodzi adaptacja i znajomość wagi określonych składników odżywczych ).
Zmieniony przez - dudee w dniu 2016-07-29 17:06:47
Szacuny
0
Napisanych postów
17
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
304
A nie patrząc na gramaturę to składniki dobrane są odpowiednio? Coś dodać, odjąć? Muszę przyznać, że spędziłem dużo czasu aby zrobić ten plan i jest to dość trudna robota...
Szacuny
1716
Napisanych postów
27216
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
516400
Kolacja jest uboga, warto pomyśleć o uwzględnieniu węglowodanów w porach wieczornych - mają wiele korzyści. Między innymi poprawiają jakość snu. Owszem, należy skomponować bazę swojej diety - ale konieczna jest wymiana składników odżywczych.
Istnieje multum odmian ryżu ( basmati/jaśminowy/paraboiled/brązowy i.t.d ) podobnie z kaszami i makaronami. Omege-3 znajdziesz w takich produktach jak: tłuste ryby morskie, jaja omega-3, orzechy włoskie, olej lniany wysokolinolenowy, olej rzepakowy .. ) natomiast unikaj takich produktów jak margaryna, nasiona i pestki ze słonecznika, dyni i orzeszków ziemnych.