" W poglądach różnica, każdy świat widzi inaczej ... "
...
Napisał(a)
to spróbuj sam się w to zaagnażować. Wiedza którą dzięki temu zdobędziesz zaprocentuje Ci później przy rotacji posiłków, zastępowania źródeł makroskładników, będziesz rozumiał co kiedy warto zjeść i dlaczego :) a i zaoszczędzisz kolejnych wydatków. Polecam Ci tą drogę :) skoro tu trafiłeś, to już duży krok naprzód zrobiłeś, nie zatrzymuj się i zajrzyj do podwieszonych tematów
...
Napisał(a)
46g tłuszczu przy 90kg masy ciała... masakra
czytasz to:
https://www.sfd.pl/temat367367 - Podstawy układania diety
https://www.sfd.pl/temat821284 - Podstawy układania diety cz.2
wylicz zapotrzebowanie https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne__jak_je_wyliczyć-t276436.html
dodajesz 200-300kcal i przyjmujesz 2g białka i 1-1,5g tłuszczu na kg masy ciała a reszta z węglowodanów, przy Twoim schorzeniu należy przez okres 6-8tygodni bazować na takich produktach jak:
warzywa: marchew, pomidory, ogórki, papryka o wydłużonych strąkach, kapusta chińska, kiełki bambusa, seler, kukurydza, bakłażan, sałata, dynia, kabaczek, słodkie ziemniaki, szczypior
owoce: banany, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, cytryny, jagody, truskawki
produkty mleczne: ser (szwajcarski, cheddar, parmezan, mozzarella), ser brie, ser camembert, mleko migdałowe, mleko ryżowe, masło, masło orzechowe, margaryna
białko: mięso, ryby, drób, jaja, tofu
produkty zbożowe: pieczywo bezglutenowe, mąka orkiszowa, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki ryżowe, mąka owsiana, płatki owsiane, makaron bezglutenowy, ryż, komosa ryżowa
orzechy: orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzeszki piniowe, orzechy makadamia, ziarna sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika
inne: cukier kryształ, syrop klonowy, aspartam, stewia
a po tym okresie włączać powoli inne produkty

czytasz to:
https://www.sfd.pl/temat367367 - Podstawy układania diety
https://www.sfd.pl/temat821284 - Podstawy układania diety cz.2
wylicz zapotrzebowanie https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne__jak_je_wyliczyć-t276436.html
dodajesz 200-300kcal i przyjmujesz 2g białka i 1-1,5g tłuszczu na kg masy ciała a reszta z węglowodanów, przy Twoim schorzeniu należy przez okres 6-8tygodni bazować na takich produktach jak:
warzywa: marchew, pomidory, ogórki, papryka o wydłużonych strąkach, kapusta chińska, kiełki bambusa, seler, kukurydza, bakłażan, sałata, dynia, kabaczek, słodkie ziemniaki, szczypior
owoce: banany, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, cytryny, jagody, truskawki
produkty mleczne: ser (szwajcarski, cheddar, parmezan, mozzarella), ser brie, ser camembert, mleko migdałowe, mleko ryżowe, masło, masło orzechowe, margaryna
białko: mięso, ryby, drób, jaja, tofu
produkty zbożowe: pieczywo bezglutenowe, mąka orkiszowa, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki ryżowe, mąka owsiana, płatki owsiane, makaron bezglutenowy, ryż, komosa ryżowa
orzechy: orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzeszki piniowe, orzechy makadamia, ziarna sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika
inne: cukier kryształ, syrop klonowy, aspartam, stewia
a po tym okresie włączać powoli inne produkty
1
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
Polecane artykuły