WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Dieta na masę do oceny [64kg]

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1811

Formularz - Proszę o pomoc

26

Mężczyzna

Cel

Masa

Waga

64

Wzrost

173

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

12%

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

Praca siedząca (poniedziałek-piątek). W sobotę praca fizyczna do 6 godzin. Pobudka 6:00. Kłade się spać o 23:00.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 18 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 822
Cześć
Próbuję robić masę, ale z marnym skutkiem, bo przy 2200kcal schudłem 1,5 kg. Muszę zwiększyć kalorie, dlatego bardzo proszę o ocenę mojej diety. Według kalkulatora moje zapotrzebowanie wynosi ok. 3200 kcal, ale nie mam pomysłu, jak dobić do tej wartości, bo już teraz przy 2200 kcal ledwo daję radę to wszystko w siebie wcisnąć. Nie jestem przyzwyczajony do jedzenia tak dużej liczby posiłków. Całe życie (oprócz ostatnich miesięcy) spożywałem mooże z 1500kcal dziennie. W ostatnim posiłku nie chcę jeść żadnych węglowodanów. Gorzej mi się po nich śpi.
Czy jeśli obecnie mam 2200 kcal, to powinienem zwiększać kalorie stopniowo, np. o 100–200 kcal tygodniowo, aż dojdę do 3200 kcal?

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 35341 Napisanych postów 27121 Wiek 45 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 286912
Raczej Za duża nadwyżka , coś gdzieś źle policzone , zaleje cię i to szybko . Zacznij od zera kcal i stopniowo adaptuj organizm i psychikę do większej ilości jedzenia, budowanie masy to lata pracy jełśi zależy ci na jakościowej masie a nie na cyferkach na wadze . Jeśłi masz problem z przejadaniem to tym bardziej musisz stopniowo dodawać , postaw na posiłki płynne, więcej tłuszczy i posiłki , które mają dużo kcal a małą objętość
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6431 Napisanych postów 79149 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 773899
2200 kalorii to już ilość bliska głodówki, więc w ten sposób niestety nie ma możliwości zbudowania masy mięśniowej. Jeżeli więc zależy Tobie na tym celu, to zdecydowanie należy podbić ilość spożywanych tłuszczów i węglowodanów. Będzie to około 2 gramy białka na kilogram masy ciała, 1-2 gramy tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Jeżeli nie jesteś w stanie jeść więcej węglowodanów, to oczywiście zwiększaj tłuszcze, które mają małą objętość, a dostarczysz w tej sposób więcej kalorii.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 206 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7609
stopniowo zwiększaj
dodaj owoce + orzechy/nasiona
szejki
tak patrze to szczerze sam zbytnio tego by mi się nie chciało jeść
1
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 18 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 822
monkey22
Raczej Za duża nadwyżka , coś gdzieś źle policzone , zaleje cię i to szybko.

Dzięki za ostrzeżenie, bo za szybko dobiłbym do 15% tkanki tłuszczowej i musiałbym redukować.
Liczyłem w kalkulatorze na potreningu.pl. Aktywność fizyczna zaznaczyłem na średnia, więc dlatego wyszło tak dużo. Po zmianie na niska aktywność wyniki są takie:
-Chcę schudnąć - 1790kcal
-Chcę utrzymać wagę - 2290kcal
-Chcę przytyć - 2790kcal
-Podstawowa przemiana materii - 1636kcal

monkey22
Zacznij od zera kcal i stopniowo adaptuj organizm i psychikę do większej ilości jedzenia

Czyli moje zero kaloryczne to 2290kcal? Zwiększać mam do max 2790kcal?

domer
2200 kalorii to już ilość bliska głodówki, więc w ten sposób niestety nie ma możliwości zbudowania masy mięśniowej. Jeżeli więc zależy Tobie na tym celu, to zdecydowanie należy podbić ilość spożywanych tłuszczów i węglowodanów.

No niestety, czyli zmarnowałem pare miesięcy treningów bedąc na deficycie... Nie sądziłem, że nadwyżka kaloryczna jest aż tak kluczowa w budowie mięśni.

maksikal
tak patrze to szczerze sam zbytnio tego by mi się nie chciało jeść

Nigdy nie byłem smakoszem więc nie przeszkadza mi jedzenie tego samego codziennie. Po prostu mam psychiczną blokadę przed spożywaniem duzej ilości jedzenia, bo nie chciałbym mieć dużego brzucha (takiego balona).

Zmieniony przez - Squeamish w dniu 2025-11-19 20:19:17
...
Napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6431 Napisanych postów 79149 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 773899
Treningi niegdy nie są zmarnowane, w sytuacji gdy je wykonałeś. Zakładając, że bilans energetyczny był/jest ujmenym, to i tak będzie to miało korzystny wpływ na kształtowanie sylwetki. Nawet gdybyś redukował tkankę tłuszczową w tym okresie, to zdecydowanie nie można stwierdzić, że poszło to na marne. Prędzej, czy późnej i tak będziesz musiał to zrobić, a może nawet i teraz. Tego nie wiem, ponieważ nie wiemy jak wygląda sylwetka.

Nawiązując jednak do problemu z apetytem, polecam poczytać:

https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Dieta_na_masę_a_brak_apetytu__jak_sobie_z_tym_radzić_-a657.html
2

...
Napisał(a)
Początkujący
Cześć
Na początku marca kupiłem nową wagę, bo stara przekłamywała wyniki. Okazało się, że ważę mniej, niż myślałem. 2 marca przeszedłem na dietę 2600 kcal (wrzuciłem poniżej). Ważę się codziennie rano, na czczo i po toalecie, dbając o to, by waga zawsze stała w tym samym miejscu. Czy Waszym zdaniem taki przyrost masy jest prawidłowy, czy idzie to zbyt wolno i powinienem dorzucić kalorii?
Początek 2 marzec - 1 tydzień: 65.55kg, 65.65kg, 65.60kg, 65.75, 65.35kg, 66.10kg, 65.95 - średnia 65.7kg
2 tydzień: 65.5kg, 65.5kg, 65.9kg, 66.25kg, 66.1kg, 66.65kg, 66,9kg - średnia 66.1kg
3 tydzień: 65.8kg, 65.7kg, 66.15kg, 66.35kg, 66.7kg, 66.9kg, 66.3kg - średnia 66.27kg
4 tydzień: 66.55kg, 66.85kg, 66.15kg, 66.15kg, 66.15kg, 66.65kg, 66.5kg - średnia 66.43kg
wczoraj i dzisiaj: 66,15kg, 66,3kg
Dodatkowo suplementuje omega 3, cynk, magnez, wapń+k2+d3

Zmieniony przez - Squeamish w dniu 2026-03-31 14:41:29
...
Napisał(a)
Ekspert
Masa ciała nie jest wyznacznikiem efektów kształtowania sylwetki. Sugeruję zapomnieć o niej i skupić się na tym, co jest istotne. Będą to obwody ciała, które należy mierzyć co jeden/dwa tygodnie rano na czczo i zapisywać. Z kolei w dłuższej perspektywie zdjęcia sylwetki. Warto jest wykonywać je w dobrej jakości i zawsze tych samych warunkach (poza, bielizna, odległość i światło). Wtedy będziemy mogli stwierdzić coś więcej na temat efektów budowy masy mięśniowej u Ciebie. Wklej jak to wygląda, a jak nie masz to zacznij mierzyć.
1

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja tkanki tłuszczowej - porady

Następny temat

Dieta na redukcyjna do oceny [76kg]

electro
Polecane artykuły