SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta na masę - do oceny/poprawy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1128

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 5
Witam serdecznie! Od kilku dni staram się ułożyć dietę na masę do treningu. Ponieważ jestem nowicjuszem, postanowiłem poprosić was o radę. Jako, że nie znam się zupełnie na żywieniu i dietach, w dodatku do tej pory nie interesowałem się tym tematem, proszę również o wyrozumiałość.

Ważę 63kg, mam 173cm wzrostu, 20 lat na karku. Jestem studentem (dzienne), nie pracującym. Zależy mi na masie i poprawieniu kondycji (do tej pory nawet krótki wysiłek sprawiał mi sporo problemów). Chodziłem na siłownię, lecz nie można tego nazwać trenowaniem. Mam zamiar wykupić karnet do polecanego przez znajomego lokalu i od kilku dni staram się oswoić z wymyśloną dietą. Przeczytałem trzy poradniki zawarte w dziale Odżywianie i niestety zapotrzebowania kaloryczne nie były równe.

Według obliczeń z tych porad (https://www.sfd.pl/temat240536/), wygląda to tak:

139g białka
74g tłuszczy
418g węglowodanów
3351 kcal razem

Według obliczeń z tego poradnika (https://www.sfd.pl/temat173140/), wygląda natomiast tak:

138g białka
94g tłuszczy
304g węglowodanów
2616g

Dodać tylko mogę, że w pierwszym przypadku pod uwagę biorę nieśmiertelne 700kcal a w drugim 500kcal, co w cale nie zmienia faktu, że różnica jest dalej spora.

Poniżej to co wymyśliłem.

Pierwszy posiłek (śniadanie):

- Płatki kukurydziane (50g)
- Płatki zbożowe wraz z musli (50g),
- Kefirem (400g)
- Serek wiejski (200g)
- Kapsułka Omega-3
- Kapsułka witamin „Mega 100"

Posiłek drugi (na uczelni):

- Chleb razowy pełnoziarnisty
- Ser żółty
- Białe mięsem
(około 6 kanapek)

Posiłek trzeci (obiad):

- Ryż długoziarnisty / Kasza (100-150g) - na oliwie z oliwek lub pestek winogronu
- Pierś z kurczaka (100g)
- Sałatka z warzyw (50-60g)
- Soki niskosłodzone domowej roboty (300ml)
- Kapsułka Omega-3

Posiłek piąty (przed treningu):

- 0,5l wody
- Chleb razowy pełnoziarnisty
- Białe mięso
- Ser żółty
- Warzywa papryka/ogórki/pomidory
(około 6 kanapek)

Posiłek czwarty (po treningu):

- Serwatka białkowa (50g)
- dwa duże banany (małe trzy)

Posiłek szósty (kolacja):

- 0,5l mleka 2%
- Płatki zbożowe (60-100g)
- Suche otręby (30g)

Proszę o ocenę i porady. Nie ukrywam, że nie jestem na tyle majętny, żeby spełnić wszystkie warunki, dlatego zanim zacznę poważnie trenować, musze wiedzieć czy starczy mi na sensowne utrzymanie diety. Z góry dziękuje za poświęcony mi czas.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Z białkiem SZTOS łatwiej zdobędziesz prawdziwie SZTOS formę!

16 porcji w opakowaniu, w tym 19g białka w 1 porcji!

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 2657 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 55935
Prawidłowe i konkretne podejście jak na osobę stawiającą pierwsze kroki w sportach siłowych ;]

w ostatnim posiłku dorzucił bym tuńczyka na wodzie z pieczywem pełnoziarnistym zamaiast płatków i otrębów i jakąś herbatkę zieloną ale to już rzecz gustu nie przesadzajmy z precyzją do zawodów się nie szykujesz ...

Czekamy na rady specjalistów trzeba pomóc "świerzakowi" widać ,że chłopak myśli odpowiednią "główką"

Zmieniony przez - MASSpower w dniu 2006-10-07 17:08:50
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dietka do ocenki !!

Następny temat

Bardoz wazne pytanie ...

Sztos