RABATY DO 90% I GRATISY W KOSZYKU! NIE CZEKAJ, PROMO TRWA DO WYCZERPANIA ZAPASÓW!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Wybór celu treningowego

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 744

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 29 dni Przeczytanych tematów 111
Witam drogich użytkowników. Mam do was pytanie odnośnie diety na przyrost mięśni.
Mam 174 cm wzrostu, 78 kg (według BMI, nadwaga). Bardzo słabo rozwiniętą klatkę piersiową i na tym też chcę się skupić. Oponka na brzuchu, dość nieduża, ale jest + dość mocne boczki, które chcę spalić.
Ćwiczę od jakiegoś czasu planem FBW.
I teraz moje pytanie: czy powinienem trzymać nadwyżkę kaloryczną, tak około 200-300 kalorii, żeby zbudować mięśnie, czy przy tej wadze powinienem mieć deficyt kaloryczny, żeby zrzucić oponkę na brzuchu?
Według różnych wyliczeń powinienem dostarczać około 2800 kalorii, to z nadwyżką będę celował w 3000 kalorii.
Jak sądzicie, czy przy mojej budowie lepsza będzie nadwyżka czy deficyt?
Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Dla przykładu podrzucam także zdjęcia..

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12515 Napisanych postów 162133 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1241762
Witaj!
Patrząc na Twoje zdjęcie i dane, ja bym uderzył z lekką redukcje jednak. Pozbyl się fatu z brzucha i boków, a później dopiero próbował budować jakościowo już. Nieco za dużo tutaj fatu w mojej opcinii w tych rejonach, aby efektywnie budowac miesień. Dlaczego? Bo zapewne jest to nieco powiazane juz z funkcjonowaniem Twojego ukladu homonalnego, wrazliwosci na insuline, a co z atym idzie mozliwosc budowy mięśnia. Opcjonalnie agresywniej jakis mini cut, kwestia doiswiadczenia i znajomosci organizmu?

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9277 Napisanych postów 83755 Wiek 49 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 708078
Dla mnie te zdjęcia mało co pokazują
Niech ktoś Ci zrobi całościowe - przód - bok - tył

TRENINGI KATOWICE Sebastian Szmit

Kompleksowe prowadzenie online
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Początkujący
TomQ-MAG
Witaj!
Patrząc na Twoje zdjęcie i dane, ja bym uderzył z lekką redukcje jednak. Pozbyl się fatu z brzucha i boków, a później dopiero próbował budować jakościowo już. Nieco za dużo tutaj fatu w mojej opcinii w tych rejonach, aby efektywnie budowac miesień. Dlaczego? Bo zapewne jest to nieco powiazane juz z funkcjonowaniem Twojego ukladu homonalnego, wrazliwosci na insuline, a co z atym idzie mozliwosc budowy mięśnia. Opcjonalnie agresywniej jakis mini cut, kwestia doiswiadczenia i znajomosci organizmu?

Właśnie tylko dodam lekkie kalorie, nawet te staranie dobarne, wszytsko fit, to zaraz łapie mega brzuch i boczki. Dlatego chyba schudnę parę kg i zabiorę sie wtedy za masę.
...
Napisał(a)
Początkujący
flex1976
Dla mnie te zdjęcia mało co pokazują
Niech ktoś Ci zrobi całościowe - przód - bok - tył

Przesyłam zdjęcia, co poradziłbyś?

Zmieniony przez - COBER55555 w dniu 2025-10-10 22:54:03
...
Napisał(a)
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9277 Napisanych postów 83755 Wiek 49 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 708078
Teraz podzielam zdanie Tomka :)trzeba trochę wyciąć . Racjonalne odżywianie plus mocny trening - postawiłbym na ciężkie wielostawowe ćwiczenia w systemie FBW

Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2025-10-10 23:13:58

TRENINGI KATOWICE Sebastian Szmit

Kompleksowe prowadzenie online
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 35078 Napisanych postów 26252 Wiek 45 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 285003
Jak wyżej , redukcja , zrobiłbym mocniejsza redukcje żeby nie ciagnąć jej zbyt długo i np może uda się dopalić tak aby w grudniu wejść na mase . Potem masa kilka miesięcy i na lato znów redukcja a już na jesień taka dobrze zaplanowaną długą masę
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6395 Napisanych postów 78784 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 771681
Rzeczywiście pierwsze zdjęcie mogły sugerować zastanowienie się nad wyborem celu treningowego. Patrząc jednak po kolejnych zdjęciach, które wrzuciłeś widać, że poziom tkanki tłuszczowej nie jest wystarczająco niski aby budować dobrej jakości mięśnie. Jak najbardziej należy się w takiej sytuacji zgodzić z wypowiedziami kolegów powyżej. Warto jest redukować tkankę tłuszczową nisko i dopiero wtedy budować lepszej jakości mięśnie.

https://www.sfd.pl/Body_fat__znaczenie_w_budowaniu_masy_mięśniowej-t1132868.html

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Początkujący
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Tak, myślałem, że trzeba redukować, ale wolałem się upewnić. Zaczynam dietę wysokobiałkową i moim celem jest 70 kg do świąt. Mam nadzieję, że się uda i będę mógł przedstawić efekty. Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6395 Napisanych postów 78784 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 771681
Nie wiem co masz na myśli pod stwierdzeniem diety wysokobiałkowej, ale ilość białka nie zmienia się w zależności od celu treningowego. Zaleca się około 1,8-2,5 grama białka na kilogram masy ciała. Bez względu na to jaki jest nasz cel treningowy. Redukcja tkanki tłuszczowej, czy też budowa masy mięśniowej.

https://sklep.sfd.pl/blog-1/Ile_bialka_w_diecie_Ile_dziennie_bialka_spozywac-blog2318.html?srsltid=AfmBOopLZC3edy0hcM2BWrPEfjZ1BmzxdRJ_gHsCyEBBjr9jWkY3bD0E

Warto jest przeanalizować całość Twojej diety.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Powrót na siłowinę - redukcja

Następny temat

Dieta na masę do oceny [90kg]

Blackmonth
Polecane artykuły