Sposób odżywiania powinien uwzględniać aktywność dobową człowieka i zgodnie z tym założeniem powstała dieta chronometryczna, zwana również księżycową. Pokarmy spożyte rano są spalane wciągu całego dnia, ryzyko odłożenia się nadmiaru kalorii w postaci tłuszczu jest mniejsze, niż w przypadku wieczornych posiłków, których nie mamy już możliwości aktywnie „spalić". Kluczowym elementem w przypadku tej diety jest nie ilość spożywanych pokarmów (oczywiście w ramach rozsądku, przejadanie się na pewno nie ułatwi nam schudnięcia), ale czas przyjmowania posiłków. Zgodnie z rytmem biologicznym człowieka inne posiłki będą właściwe o poranku - wówczas możemy pozwolić sobie na dania bardziej kaloryczne, inne w godzinach południowych a jeszcze inne w godzinach wieczornych. Dopuszczalne są wszystkie typy pokarmów, pod warunkiem nie przejadania się i spożywania ich o określonych porach dnia. Wszelkie potrawy o dużej kaloryczności powinno się spożywać do godziny 12.00 - istnieje wtedy realna szansa, że podczas całodniowych czynności pozbędziemy się nadprogramowych kalorii. Zatem do godziny 14.00 obiad musi być już zjedzony, a naszemu organizmowi dostarczone około 70 % dziennego zapotrzebowania na energię. Po godzinie 14.00 należy wybierać produkty mniej kaloryczne, co zmniejszy ryzyko odkładania się tkanki tłuszczowej. Dieta chronometryczna nie jest rygorystyczna, w związku z tym efekty odchudzania nie pojawią się szybko. Wg entuzjastów tej diety w ciągu miesiąca waga może spaść o około 2-3 kg, ale ryzyko efektu jo-jo jest mniejsze. Istotnym walorem tego sposobu odżywiania się jest zbilansowany i różnorodny jadłospis. Warto wprowadzić go na stałe do życia codziennego, co w połączeniu z aktywnością fizyczną może znacznie poprawić kondycję zdrowotną.
Osoby z problemami endokrynologicznymi powinny zasięgnąć opinii lekarza przed rozpoczęciem tego programu żywieniowego.
Co można jeść o określonych porach dnia:
* 07:00 - 10:00 - pieczywo, wędliny, tłuste mięso
* 07:00 - 12:00 - kaloryczne owoce (banany, figi, rodzynki, winogrona), suszone owoce, orzechy, migdały, pestki dyni, pestki słonecznika
* 07:00 - 16:00 - zboża i produkty zbożowe (np. kasze, makaron, płatki, ryż)
* 07:00 - 17:00 - większość owoców (np. ananasy, arbuzy, grapefruity, gruszki, jabłka, kiwi, melony, morele, pomarańcze, truskawki)
* 09:00 - 22:00 - chude mięso, jaja, produkty mleczne, ryby
* 12:30 - 15:00 - buraki, brukselka, brokuły, suche rośliny strączkowe
* 12:30 - 22:00 - pozostałe warzywa
Przykładowy jadłospis
Śniadanie (powinno być spożyte między 7.00 a 10.00; do wyboru mamy 2 warianty)
Wariant I : ser , szynka indycza, sok owocowy bez cukru, kromka ciemnego pieczywa, herbata lub kawa (ze słodzikiem lub ewentualnie niewielką ilością cukru).
Wariant II: jajo na miękko, 2 kromki ciemnego pieczywa z białym serem, sok owocowy, herbata lub kawa
Obiad: (między 13.00 a 14.00)
Wariant I - mięso z piersi kurczaka duszone w warzywach,
Wariant II - ryż z warzywami (brokułami np.), ryba pieczona ze szpinakiem,
Wariant III - makaron z sosem pomidorowym przyprawionym czosnkiem, bazylią I oregano, z dodatkiem gotowanych warzyw (marchew, seler, papryka) posypany parmezanem
Wariant IV - kasza gryczana, kurczak pieczony, sałatka z pomidorów z odrobiną fety
Podwieczorek (około godz. 16:00)
Wariant I - serek ziarnisty grani, jabłko
Wariant II - 4 herbatniki, 2 pomarańcze
Kolacja (między 20.00 a 21.00)
Wariant I - ryba pieczona lub z rusztu, sałata z pomidorami skropiona sokiem z cytryny
Wariant II- 2 jaja na miękko , kawałek chudego białego sera, sałatka z pomidora i cebuli z dodatkiem 2 łyżek kefiru
Wariant III- gotowana pierś z kurczaka, gotowane warzywa, mizeria
Wariant IV- łosoś wędzony ( lub inna ryba wędzona), sałata z pomidorami, szklanka kefiru
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy