Przeczytałem wiele podpiętych postów w tym dziale, ale niestety jest mi ciężko ułożyć samemu sobie dietę. Ostatni raz kiedy ćwiczyłem i korzystałem z "cudownej diety na masę" (niektórzy na pewno wiedzą o co chodzi) to było prawie dokładnie 14lat temu. Ćwiczyłem wtedy prawie okrągły rok, stosowałem tą "cudowną" dietę i chociaż teraz już wiem, że raczej nie była tak cudowna to mimo wszystko wpadłem wtedy w naprawdę fajny rytm treningu jak i diety.
Aktualnie wyliczyłem swoje zapotrzebowanie kaloryczne i wychodzi mi ok. 3300kcal.
Zastanawiam się nad wykupem planu dietetycznego, jest dużo serwisów, które świadczą tego typu usługi tylko mam obawy co do takich planów, że będą zbyt skomplikowane, zbyt dużo składników będzie się marnowało itd.
Pracuję na co dzień w terenie m.w. od 7:30 do 15:30, w pracy raczej nie jestem w stanie zjeść dania typowo obiadowego.
Posiłki chciałem sobie rozpisać w godzinach: 7:00, 10:00, 13:00, 16:00, 19:00, 21:30. Trening o ok. 18:00.
Nie ukrywam, że przygotowywanie obiadów zajmuje mi stosunkowo dużo czasu, nie jestem wybitnie uzdolniony kulinarnie. Z reguły przygotowuje sobie posiłki typowo jednogarnkowe na cały tydzień, często z przepisów T. Strzelczyka.
Nie przeszkadza mi jedzenie tego samego na śniadanie przez długi czas, podobnie obiad czy kolację. Nie jem praktycznie tylko kaszy gryczanej.
Mógłbym np. jeść codziennie na śniadanie kanapki z gotowaną wędliną, serem do tego jajka na twardo i np. banan.
Drugi posiłek już w pracy, nie wiem np. jakiś owoc, mleko, kanapka, coś co mogę kupić w sklepie.
Trzeci podobnie jak drugi. Obiad mógłbym przygotować w niedzielę na cały tydzień lub chociaż kilka dni.
Na kolacje również mógłbym codziennie jeść to samo np. otręby + ser biały, kanapki. Skończyłaby mi się paczka otrębów to kupiłbym paczkę płatek owsianych.
Oprócz witamin nie mam zamiaru korzystać z suplementacji, przynajmniej na razie.
Obawiam się, że te gotowe plany diety już nieważne z jakiego serwisu, ale będą zbyt rozbudowane (codziennie inne posiłki, dużo składników, które będą zostawać, w rezultacie będą do wyrzucenia, samo przygotowanie będzie zajmowało mi dużo czasu itp. itd.).
Może ktoś kto korzystał z tego typu usług mógłby się wypowiedzieć?