SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta Redukcyjna stworzona dla konkretnej osoby.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5861

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 148
Witam,
Jestem nowozarejestrowanym użytkownikiem forum, aczkolwiek śledzę tę stronkę od dawna. Chciałbym się przywitać i przejść do rzeczy.
Mój kolega był u dietetyczki polecaną przez wielu moich znajomych. Zmierzyła mu poziom tłuszczu, wody, mięśni, wagę i wzrost. Ogólnie jakieś 185cm wzrostu i 130kg wagi. Woda i tłuszcz, a sylwetka jak dzwon. Pod jego osobę ułożyła dietę redukcyjną na której ja sam będę się bazował po pewnych poprawkach. Wiadomo, że każdy ma inne zapotrzebowanie kaloryczne. Chłopak powiedział dietetyczce, że lubi jeść wszystko i stworzyła mu coś takiego. Zapraszam do lektury i mam nadzieje, że komuś się przyda:

"OGÓLNE ZALECENIA

1. W czasie stosowania diety należy trzymać się ilości produktów podanych w jadłospisie, gdyż dieta jest wyliczana przez specjalistyczny program dietetyczny, dostosowany do wieku, wzrostu, a co najważniejsze do osiągnięcia zamierzonego celu - spadku masy ciała.
2. Najważniejsze to regularności spożywania posiłków. Posiłki powinny być spożywane co 3 godziny. Jeśli śniadanie jest około 8, to potem 2 śniadanie należy spożyć ok. godziny około 11, lunch między 14, podwieczorek około 17, obiadokolacja około 19. W weekendy- śniadanie około 9, 2 śniadanie około 12, obiad około 15, podwieczorek po 17, kolacja około 20. Ostatni posiłek na ciepło (obiadokolację) należy spożyć na 4-5 godzin przed snem, kolację na zimno (jak w weekendy) należy zjeść nie później jak 20.30.
3. Posiłki powinny być spożywane regularnie, codziennie w miarę o podobnych godzinach. Systematyczność uczy żołądek regulowania przemiany materii, a co za tym idzie nie odkładania energii/kalorii w postaci tkanki tłuszczowej, tylko wykorzystywanie jej do funkcjonowania organizmu.
4. Polecane techniki kulinarne to gotowanie, gotowanie na parze/krótko w wodzie (ponieważ wszystkie cenne skł. odżywcze zostają w produkcie), pieczenie, duszenie (które jednak powinno być częściowo zmodyfikowane poprzez zastosowanie do obsmażania patelni teflonowych, dzięki czemu obsmażanie może odbywać się bez dodatku tłuszczu a jeśli na tłuszczu to na niewielkiej ilości, najlepiej na oleju rzepakowym), raz na 2 tygodnie grillowanie (gdyż długotrwałe spożywanie potraw z grilla może mieć negatywne skutki dla zdrowia). Potrawy można również piec w folii przezroczystej, pergaminie, na ruszcie, na rożnie. Należy ograniczyć do minimum w diecie stosowanie smażenia na patelni, smażenia w głębokim tłuszczu.
5. Należy ograniczać sól w diecie np. poprzez nie dosalanie potraw na talerzu, a w zamian używać przypraw ziołowych. Zbyt duża ilość soli w diecie zatrzymuje wodę w organizmie co daje uczucie pełności, przepełnienia.
6. Należy unikać produktów jak najbardziej przetworzonych czyli tzw. zupek w torebkach, czy gotowych już potraw przeznaczonych do odgrzania. Zawierają one dużą ilość konserwantów, które mogą powodować zwiększenie zapotrzebowania na pokarmy (np. glutaminian sodu - wzmaga apetyt).
7. Należy spożywać pieczywo ciemne, razowe, orkiszowe, pszenno-żytnie, z ziarnami (np. ze słonecznikiem, soją, dynia), żytnie, bułki grahamki zamiast białego pieczywa, który ma znikomą ilość błonnika pokarmowego (naturalny błonnik pokarmowy wspomaga odchudzanie).
8. Bardzo ważne, aby pić co najmniej 1,5-2 litra napojów ogółem w przeważającej ilości wody niegazowanej/lekko gazowanej (8-9 szklanek) - samej lub z cytryną. Woda mocno gazowana nie nawadnia w takim stopniu jak woda niegazowana. Woda smakowa nie jest polecana, ponieważ zawiera dodatkowe kalorie (1 litr wody smakowej może zwiększyć kaloryczność diety o 250-300 kcal), lepiej jest dodawać do zwykłej wody świeżą cytryną/pomarańczę/ grejpfrut/miętę. Kawa z mlekiem i 1 łyżeczką cukru do 3 kubków/4 szklanek dziennie, herbata (różne rodzaje) z 1 łyżeczką cukru/miodu do 2 kubków/3 szklanek dziennie. W początkowym okresie odchudzania należy wykluczyć napoje słodzone/soki. Coca Cola zwykła max raz w tygodniu w ilości 1 kubek/puszka/250-30ml (cola zawiera duże ilości związków fosforowych, które są niezdrowe dla organizmu, poza tym zawiera bardzo dużą ilość cukru). Kompot lekko słodzony do 2-3 szklanek w tygodniu, kakao naturalne na mleku max 2%tł do
9. Jeśli chodzi o aktywność fizyczną to w miarę możliwości 3-4 razy w tygodniu około 1-1,5 godzinny spacer lub jazda na rowerze zwykłym około 1,5 godziny lub basen około 60 minut - pływanie plus rekreacja typu jacuzzi. Wysiłek, który spala tkankę tłuszczową to wysiłek długotrwały, ale o umiarkowanej szybkości. Intensywny wysiłek buduje kondycje oraz mięśnie, a nie spala tkankę tłuszczową.
10. Posiłki należy jeść powoli, gdyż dopiero po 15- 20 minutach dociera do mózgu, że organizm jest najedzony.
11. W przypadku imprez/uroczystości (posiłków innych niż w diecie np. posiłki na mieście) najlepiej żeby nie łączył Pan w jednym posiłku węglowodanów (makaron, ryż, kasza, kluski śląskie, pieczywo, kopytka, ziemniaki) z białkiem (mięso/ryba/owoce morza) tzn. najlepiej jest zjeść jakieś mięso/rybę/owoce morza z warzywami - surówka, sałatka, warzywa gotowane/grillowane lub makaron/ryż z sosem/warzywami, bez dodatku mięsa. Pozwoli to uniknąć nadmiernego kumulowania się kalorii/wzrostu masy ciała/odkładania tkanki tłuszczowej.
12. Jeśli chodzi o alkohol na uroczystości/przyjęciu lub wtedy kiedy będzie Pan jadł na mieście/u kogoś to nie należy łączyć węglowodanów (pieczywo, makarony, ryż itp) z białkiem (mięso/ryby). Najlepiej zjeść samo mięso z warzywami lub makaron/ryż z warzywami/sosem bez mięsa. Im więcej alkoholu tym mniejszy objętościowo posiłek. W początkowej fazie odchudzania lepiej jest zażywać alkohol od czasu do czasu przy uroczystościach, ponieważ są to puste kalorie, wzmaga apetyt. Najmniej polecanym alkoholem jest piwo. W przypadku uroczystości w trakcie odchudzania najlepiej jest pić wódę i popijać wodą gazowaną/herbatą tzw „mniejsze zło" dla wagi.
13. Kiedy będzie Pan czuł duży głód między posiłkami to najlepiej jeść: marchewkę surową, jabłka (koniecznie ze skórka), grejpfruty (z białą skórką, która znajduje się pod skórą główną, ponieważ ma ona właściwości wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej), ogórek zielony, arbuza. Z kolei jeśli będzie Pan czuł niedosyt w trakcie posiłku to wtedy lepiej zwiększyć ilość warzyw - surówka/gotowane dodawanych do posiłku niż innych produktów lub dojadać poza wymienionymi posiłkami. Podana ilość świeżych warzyw bez oleju/tłuszczu to minimum jakie powinno znajdować się w diecie - może Pan zwiększać ilość dodawanych warzyw lub zamieniać je na inne warzywa świeże, ale ważne aby nie było ich mniej.
14. Kolejność dni diety jest zmienna, czyli nie musi Pan zaczynać od razu od dnia pierwszego (ale w ciągu tych 7 dni, należy wykorzystać wszystkie dni diety). Kolejność posiłków w ciągu dnia oraz między poszczególnymi dniami musi być stała, czyli jak zaczyna Pan dzień 2,3 czy 4 to należy go zrobić od początku do końca.
15. Jeśli chodzi o przyprawy/zioła, koper, pietruszka, cebula, sałatę (np. do kanapek), roszponka, rukola, mieszanki sałat, chrzan, ćwikła, szczypior, sałata do kanapki/sałatek, suszone pomidory (odsączone z tłuszczu), czosnek/cebula marynowana/ocet balsamiczny/jabłkowy można stosować do potraw/sałatek do smaku (tzn w ograniczonych ilościach-nie cały słoik ). Potrawy może Pan przyprawiać jak dotychczas. Oliwki mogą być zielone lub czarne same lub z papryką/marchewką w środku. Oliwki może Pan dodawać do smaku np. do kanapek w ilości 5 sztuk w ciągu dnia.
16. Między posiłkami należy pić wodę/herbatę bez cukru bez ograniczeń. Potrawy można przyprawiać tak jak dotychczas. Wielkość 1 kromki to 1 standardowa wielkość, jeśli małe kromki to na 1 kromkę będą 2 małe kromki. Warzywa mrożone/na patelnie 1 opakowanie to 450-500g. Sos Knorr to ten do rozrobienia z wodą i oliwą/olejem. Wędlinę najlepiej wybierać chudą - drobiowe/z indyka/polędwica sopocka, polędwica łososiowa, chude gotowane szynki. 1 szklanka to ok. 250g, 1 kubek to 1½ szklanki (300ml). Sos jogurtowy to majonez wymieszany z jogurtem naturalnym w proporcji 50/50. Pieczywo należy smarować cienko masłem ze względu na zawarte witaminy i skł. mineralne.
17. Raz w miesiącu w porze obiadu - 3/4 średniej (inaczej porcja wielkości talerza dużego obiadowego) pizzy na cienkim cieście z dowolnymi dodatkami, bez sosów albo KFC- 5 stripsów z 1 kolbą kukurydzy albo 1 twister/zinger z 1 kolbą kukurydzy albo kebab na cienkim cieście- mięso z surówką, bez dodatkowych sosów albo mc donalds- 1 mc chicken/mc z grillowanym kurczakiem/tortilla z kurczakiem plus mała sałatka.
18. Bardzo ważne aby do 3 posiłków w ciągu dnia pojawiały się warzywa, mogą być tylko te ulubione ale ważne aby były. Wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej oraz są głównym źródłem witamin i minerałów.
19. Gdyby coś Panu nie odpowiadało/miałby Pan ochotę na coś innego (inną potrawę/produkt) to napiszę ile należy zjeść.
20. Dni diety można powtarzać, ale wtedy należy zwracać uwagę na częstotliwość potraw.
21. W przypadku grilla w weekend najlepiej je potraktować jako obiad czyli zamienić kolejnością- śniadanie, 2 śniadanie, kolacja, podwieczorek, grill- najlepiej wybierać mięso - drobiowe, chuda karkówka, ryba grillowana lub szaszłyki na bazie drobiu i warzyw świeżych lub chuda kiełbasa z warzywami - sałatką z kapusty pekińskiej/sałaty i dowolnych świeżych warzyw, na bazie oliwy/oleju/sosu Knorr lub warzyw grillowanych (bez dodatku tłuszczu). Najlepiej unikać wtedy produktów mącznych/skrobiowych- pieczywa, ziemniaków, ryżu, kaszy, makaronu
22. SMACZNEGO!!!




























DZIEŃ 1
Śniadanie:
2 ½ kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami, 3 plastry wędliny, 1 duży pomidor lub 3 średnie ogórki kiszone/ konserwowe lub 25 plastrów ogórka świeżego lub 3/4 papryki lub 8 rzodkiewek, 5 oliwek albo 2 kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami, 1 jajko ugotowane na twardo/miękko lub kawałek wielkości trójkącika serka topionego sera gorgonzola/lazur/Camembert, 2 plastry wędliny, 1 średni pomidor lub 3 ogórki kiszone/konserwowe lub 20 plastrów ogórka świeżego lub ½ papryki lub 6 rzodkiewek albo 2 kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami bez masła, pasztet (dowolny smak)-ilość potrzebna do pokrycia średniej grubości warstwą pieczywa, 1 średni pomidor lub 2-3 ogórki kiszone/konserwowe lub 20 plastrów ogórka świeżego lub ½ papryki lub 6 rzodkiewek, 5 oliwek albo 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego/mleka-max 2%tł. (200 gram/1 szklanka), 6 łyżek musli lub małe opakowania (50 gram) musli np. Fitella Gellwe, Lubella lub 7 łyżek płatków żytnich/razowych np. np. Frutina/Fitness
II śniadanie:
1 małe opakowanie (150g) jogurtu naturalnego/kefiru z 2 łyżkami rodzynek/żurawiny/pestkami dyni/pestkami słonecznika lub 1 jogurt (150g) naturalny/kefir, 4 śliwki/4 morele/1 nektarynka/1 brzoskwinia lub 1/2 filiżanki pestek z dyni/słonecznika lub 3 ciasteczka LU GO lub 6 herbatników /krakersów zwykłych lub 3 wafle ryżowe zwykłe z 1 dużym jabłkiem /pomarańcza/ grejpfrutem/ brzoskwinią/nektarynką lub 1 opakowanie(do 200g) jogurtu naturalnego ze zbożami np. Danone /jogovita, 2 mandarynki/3 śliwki/3 morele lub jabłko lub 1 mały batonik zbożowy np Corny linea/fitness, 2 mandarynki/3 śliwki/3 morele lub jabłko lub baton Knoppers lub 1 buteleczka Danio do picia lub 1 opakowanie jogurtu z ziarnami zbóż np. 7 zbóż
Lunch:
Sałatka: 5 łyżek kukurydzy/fasoli/mieszanki warzyw z puszki, 1 średni pomidor, 20 plastrów ogórka świeżego, 1/4 opakowania sera feta (opakowanie 270 g) lub 1/3 opakowania (opakowanie 200g), 5 oliwek, sałata/mieszanka sałat - dowolna ilość, 1 kromka pieczywa ciemnego lub 2 kromki chrupkiego bez masła albo Sałatka: 6 łyżek kaszki kuskus suchej, 4 plasterki wędliny, 4 łyżki kukurydzy konserwowej, 1 średni pomidor lub 1/3 papryki lub 6 rzodkiewek, 20 plastrów ogórka zielonego, sos Knorr/oliwa/olej albo Sałatka:1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 4 łyżki kukurydzy konserwowej, 1/2 papryki lub 20 plastrów ogórka zielonego, 2 średnie ogórki kiszone, 1 1/2 łyżki sosu jogurtowego, 1 kromka pieczywa ciemnego albo 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (400 gram), 3 wafle ryżowe/2 ciastka LU GO
Podwieczorek:
1duże jabłko/pomarańcza/grejpfrut/pomelo albo 2 średnie kiwi/brzoskwinie/nektarynki albo 5 mandarynek albo 2 1/2 szklanki truskawek/malin/czereśni/wiśni/borówek albo 6 moreli/śliwek albo 3 średnie plastry arbuza albo 1/2 melona
Obiadokolacja:
1 filet rybny (wielkości dłoni) np. sola, pstrąg, dorsz-pieczony w folii/ grillowany/gotowany, 2 małe/1 duży ziemniak pieczony, 5 łyżek surówki z białej/czerwonej kapusty z sosem na bazie oleju/oliwy/sosu Knorr lub 7 różyczek kalafiora/brokuł gotowanego (bez dodatku bułki tartej i masła) lub surówka z marchwi i jabłka-4 łyżki lub gotowana marchewka z groszkiem, bez bułki - 1 szklanka lub szpinak z patelni z przyprawami-3/4 kubka albo 2 udka (pałki) z kurczaka gotowane/z rożna bez skóry lub gotowane mięso (wielkości dłoni), przyprawione, zjedzone bez skóry, surówka z kapusty białej/ czerwonej, oliwa/olej-4 łyżki lub1 kubek fasolki szparagowej lub 7-8 różyczek kalafiora/ brokuł/ mieszane, bez bułki lub sałatka z kapusty pekińskiej i marchwi z jogurtem naturalnym-4 łyżki albo gulasz z mięsa wołowego/wieprzowego/drobiowego-1 kubek , 1/2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej/ jęczmiennej/ryżu (dziki/ brązowy/mieszany), 3 duże ogórki kiszone albo 1 średni (wielkości dłoni) kotlet z piersi kurczaka/indyka/schabowy smażony na niewielkiej ilości oliwy/oleju w panierce, ale zjedzony bez panierki lub pieczony/grillowany, surówka z kapusty pekińskiej/sałaty zielonej/sałaty karbowanej i dowolnych świeżych warzyw, oliwa/olej/sos Knorr -1 1/2 kubka lub mizeria na bazie jogurtu/śmiet12%tł - 1/2 kubka lub 1/2 opakowania mieszanki warzyw gotowanych, bez bułki tartej i masła

DZIEŃ 2
Śniadanie:
2 kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami, 4 plastry sera białego półtłustego lub 1 opakowanie serka wiejskiego 3% tl, 1 duży pomidor (cherry-8 sztuk) lub 25 plastrów ogórka zielonego lub 8 rzodkiewek, szczypiorek lub 2 łyżeczki dżemu/konfitur/miodu albo 2 kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami bez masła, 2 plastry łososia wędzonego lub 3/4 puszki tuńczyka w sosie własnym,1 duży pomidor lub 3-4 ogórki kiszone/konserwowe lub 25 plasterków ogórka świeżego lub 1 średnia papryka albo 1 1/2 kromki pieczywa ciemnego bez masła, 1/4 makreli wędzonej lub ½ puszki (170gram) makreli w sosie pomidorowym, 1 średni pomidor/2 ogórki kiszone albo kasza manna na mleku (2 % tł.)-1 1/2 kubka, 1 jabłko/brzoskwinia/nektarynka albo ryż/makaron na mleku-1 3/4 kubka mleka, 1/3 torebki ugotowanego ryżu lub 1 kubek ugotowanego makaronu
II śniadanie:
1 małe opakowanie (150g) jogurtu naturalnego/kefiru z 2 łyżkami rodzynek/żurawiny lub 1 jogurt (150g) naturalny/kefir, 4 mandarynki/1 duże jabłko/nektarynka/brzoskwinia/4 morele/4 śliwki lub 1/2 filiżanki pestek z dyni/słonecznika lub 3 ciasteczka LU GO lub 6 herbatników zwykłych lub 4 wafle ryżowe zwykłe z 1 dużym jabłkiem/pomarańcza/grejpfrutem/brzoskwinia/nektarynką lub 1 opakowanie(do 200g) jogurtu naturalnego ze zbożami np. Danone /jogovita, 2 mandarynki lub jabłko lub 1 mały batonik zbożowy np Corny linea/fitness, 2 mandarynki lub jabłko lub 20 paluszków z sezamem lub 3 płatki sezamków, 1 nektarynka/brzoskwinia/jabłko lub baton Corny Big
Lunch:
Sałatka: 6 paluszków krabowych lub 2 plastry łososia, 1 duży pomidor (cherry-8sztuk),1 jajko na twardo, kapusta pekińska/sałata- dowolna ilość, sos na bazie jogurtu naturalnego - 2 łyżki (można dodać cebule) albo 2 kromki ciemnego pieczywa, 4 plastry wędliny, 1 średni pomidor lub 6 rzodkiewek lub 1/2 papryki albo sałatka: sałata dowolna-dowolna ilość, 5 łyżek kukurydzy/ fasoli/ mieszanki z puszki, 3 plastry wędliny drobiowej/z indyka, 2 plastry sera żółtego, 1 średni pomidor lub 15 plastrów ogórka zielonego, 1/2 papryki lub 1 duży ogórek kwaszony, oliwa/olej/sos Knorr, 1 kromka ciemnego pieczywa albo sałatka: sałata /mieszanka- dowolna ilość, 6 łyżek kukurydzy/mieszanki/fasoli z puszki, 1 średni pomidor (cherry-6 sztuk), 15 plastrów ogórka zielonego, 12 średnich kostek sera Feta, 5 oliwek, skropione oliwą/ olejem, 1 kromka ciemnego pieczywa
Podwieczorek:
1duże jabłko/pomarańcza/grejpfrut/pomelo albo 2 średnie kiwi/brzoskwinie/nektarynki albo 5 mandarynek albo 2 1/2 szklanki truskawek/malin/czereśni/wiśni/borówek albo 6 moreli/śliwek albo 3 średnie plastry arbuza albo 1/2 melona
Obiadokolacja:
zupa ogórkowa-jeśli zabielana to chudym mlekiem/niewielką ilością śmietany 12%/ jogurtem naturalnym (3 1/2 łyżki wazowej) lub pomidorowa/barszcz biały (1 1/2 łyżki wazowej), 2 łyżki ugotowanego ciemnego makaronu/ryżu lub rosół (4 łyżki wazowe) lub żurek bez kiełbasy, 1 jajko -
(1 łyżka wazowa, raz na 2 tygodnie) lub krupnik (2 łyżki wazowe), 1 udko (pałka) z kurczaka (bez skóry)/1/2 małej piersi z kurczaka, 8 różyczek kalafiora/brokuła lub 1 1/2 kubka fasolki szparagowej (zjedzone bez masła i bułki tartej) albo 3/4 opakowania mieszanki warzywnej/chińszczyzny/na patelnię (mrożonej), przyprawione, 3/4 torebki ugotowanego ryżu (dziki/brązowy)/kaszy gryczanej /jęczmiennej albo 1 średni (wielkości dłoni) kotlet z piersi kurczaka /indyka smażony na małej ilości oliwy/ oleju w panierce, ale zjedzona bez panierki/ pieczony/grillowany, surówka z kapusty pekińskiej/sałaty i świeżych warzyw, oliwa/olej/sos knorr- 1½ kubka lub 7 różyczek kalafiora /brokuł, bez bułki lub surówka z kapusty kwaszonej - 3 łyżki lub 3/4 kubka buraczków lekko podsmażanych lub 3/4 kubka marchewki z groszkiem, bez bułki albo raz w tygodniu - spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym -1 1/2 kubka ugotowanego (ok. 2/3 kubka suchego) makronu razowego, sos z mięsem (na bazie przecieru pomidorowego)-7 łyżek, bez posypywania serem albo makaron ze szpinakiem- 1 1/2 kubka ugotowanego (ok. 2/3 kubka suchego) makaronu razowego np. Lubelli Pełne Ziarno, sos- szpinak na patelni z przyprawami, do smaku śmiet18%tł/Ser Feta/Risotta -2/3 kubka, 1 średni pomidor/6 cherry lub 6 oliwek
DZIEŃ 3
Śniadanie:
2 kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami bez masła, 1 średni kabanos, 1 duży pomidor (cherry-8 sztuk) lub ¾ papryki lub 3 ogórki kiszone lub 8 rzodkiewek albo 2 kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami bez masła, 2 plastry sera żółtego lub 6 plasterków suchej krakowskiej, 1 średni pomidor lub 1/2 papryki lub 20 plastrów ogórka zielonego lub 6 rzodkiewek albo 2 kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami, kawałek wielkości trójkącika serka topionego sera gorgonzola/lazur/Camembert, 2 plastry wędliny, 1 średni pomidor lub 3 ogórki kiszone/konserwowe lub 20 plastrów ogórka świeżego lub ½ papryki lub 6 rzodkiewek, 5 oliwek albo 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego/mleka-max 2%tł. (200 gram/1 szklanka), 6 łyżek musli lub małe opakowania (50 gram) musli np. Fitella Gellwe, Lubella lub 7 łyżek płatków żytnich/razowych np. np. Frutina/Fitness
II śniadanie:
1 Actimel dowolny smak+ np. jabłko/brzoskwinia/1 kubek truskawek lub 1 bułka drożdżowa np. z jabłkiem lub 2 płatki sezamków, małe opakowanie kefiru/jogurtu naturalnego (150-200gram) lub 3 krakersy, małe opakowanie kefiru/jogurtu naturalnego (150-200gram) lub 10 paluszków z sezamem/z makiem, dowolny owoc np. brzoskwinia, nektarynka, pomarańcz lub jogurt z ziarnami np.7 zbóż, dowolny owoc np. brzoskwinia, kubek malin lub 3 ciastka kruche np. z pestkami dyni/słonecznika/ziarnami lub 1 kubek kisielu/galaretki/budyniu, 1 brzoskwinia/nektarynka/jabłko/3 morele/śliwki
Lunch:
polane jogurtem naturalnym -2 łyżki, 1 średni pomidor lub 20 plastrów ogórka zielonego lub 6 rzodkiewek, 1 duży ogórek kwaszony, 4 plastry wędliny drobiowej, 6 łyżek kukurydzy/ groszku/fasoli z puszki, 1 kromka ciemnego pieczywa albo 1 opakowanie serka wiejskiego (3% tł.), 1 kromka ciemnego pieczywa lub 2 wafle ryżowe zwykłe, 1 średni pomidor lub 6 rzodkiewek lub 2 łyżeczki dżemu/powideł/konfitur albo 1 1/2 kromki pieczywa ciemnego bez masła, 1/4 makreli wędzonej, 1 średni pomidor/2 ogórki kiszone albo sałatka: dowolna sałata/mieszanka sałat-dowolna ilość, ¼ krążka sera Camembert, 1 duży pomidor, 1 łyżka żurawiny, 3 połówki orzechów włoskich/1 łyżka pestek dyni/słonecznika, skropione oliwą, ½ kromki ciemnego pieczywa
Podwieczorek:
1duże jabłko/pomarańcza/grejpfrut/pomelo albo 2 średnie kiwi/brzoskwinie/nektarynki albo 5 mandarynek albo 2 1/2 szklanki truskawek/malin/czereśni/wiśni/borówek albo 6 moreli/śliwek albo 3 średnie plastry arbuza albo 1/2 melona albo 1 średni owoc granatu
Obiadokolacja:
zupa ogórkowa-jeśli zabielana to chudym mlekiem/niewielką ilością śmietany 12%/ jogurtem naturalnym (3 1/2 łyżki wazowej) lub pomidorowa/barszcz biały (1 1/2 łyżki wazowej), 2 łyżki ugotowanego ciemnego makaronu/ryżu lub rosół (4 łyżki wazowe) lub żurek bez kiełbasy, 1 jajko -
(1 łyżka wazowa, raz na 2 tygodnie) lub krupnik (2 łyżki wazowe), 1 udko (pałka) z kurczaka (bez skóry)/1/2 małej piersi z kurczaka, 8 różyczek kalafiora/brokuła lub 1 1/2 kubka fasolki szparagowej (zjedzone bez masła i bułki tartej) albo 2 plastry schabu pieczonego (możę być nadziewany np. suszonymi śliwkami, morelami) lub karkówki pieczonej lub 2 udka (pałki) z kurczaka pieczone/z rożna (zjedzone bez skóry), 5 łyżek marchewki z groszkiem lub 5 łyżek buraków duszonych lub 4 duże ogórki kiszone/konserwowe lub surówka z kiszonej kapusty-5 łyżek lub 8 różyczek kalafiora/brokuła gotowanego (bez dodatku bułki tartej i masła) lub 2 szklanki gotowanej mieszanki warzyw lub 2 szklanki fasolki szparagowej (bez bułki tartej i masła) lub surówka z dowolnej sałaty/mieszanki sałąt/ kapusty pekińskiej/sałaty z dowolnymi warzywami z sosem na bazie oleju/oliwy/sosu Knorr- 2 kubki albo 1 kotlet mielony (wielkości kiwi) lub 2 gotowane pulpety wielkości mandarynki (większe od moreli), 4 łyżki sosu np. pomidorowego, 9 różyczek kalafiora/brokuł lub buraczki na ciepło- 2/3 kubka lub marchewka z groszkiem, bez bułki - ¾ kubka lub surówka z kapusty pekińskiej/sałaty/mieszanki sałat i dowolnych warzyw, oliwa/olej/sos Knorr - 2 kubki albo 2 szklanki bigosu (z niewielką ilością kawałków chudego mięsa), 2 małe/1 duży ziemniaki gotowane lub 1 ½ kromki ciemnego pieczywa bez masła


DZIEŃ 4
Śniadanie:
2 ½ kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami bez masła, serek Almette, Twój Smak (dowolny smak)-ilość potrzebna do posmarowania pieczywa średniej grubości warstwą serka, 1 duży pomidor lub 3 średnie ogórki kiszone lub 25 plasterków ogórka świeżego lub 3/4 papryki lub 8 rzodkiewek albo 2 ½ kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami cienko posmarowanego masłem/margaryną, 3 plastry wędliny, 1 duży pomidor lub 3 średnie ogórki kiszone/ konserwowe lub 25 plastrów ogórka świeżego lub 3/4 papryki lub 8 rzodkiewek, 5 oliwek albo 2 kromki pieczywa ciemnego bez masła, 2 plasterki sera żółtego, 1 duży pomidor lub 3 średnie ogórki kiszone/ konserwowe lub 25 plastrów ogórka świeżego lub 3/4 papryki lub 8 rzodkiewek albo 2 kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami bez masła, pasztet (dowolny smak)-ilość potrzebna do pokrycia średniej grubości warstwą pieczywa, 1 średni pomidor lub 2-3 ogórki kiszone/konserwowe lub 20 plastrów ogórka świeżego lub ½ papryki lub 6 rzodkiewek, 5 oliwek
II śniadanie:
1 małe opakowanie (150g) jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki z 2 łyżkami rodzynek/żurawiny /pestkami dyni/pestkami słonecznika lub 1 jogurt (150g) naturalny/kefir/maślanka, 4 mandarynki/1 duże jabłko lub 1/2 filiżanki pestek z dyni/słonecznika lub 3 ciasteczka LU GO lub 6 herbatników/krakersów zwykłych lub 3 wafle ryżowe zwykłe z 1 dużym jabłkiem/ pomarańcza/grejpfrutem lub 1 opakowanie(do 200g) jogurtu naturalnego ze zbożami np. Danone /jogovita, 2 mandarynki lub jabłko lub 1 mały batonik zbożowy np Corny linea/fitness, 2 mandarynki lub jabłko lub baton Knoppers
Lunch:
1 1/2 kromki ciemnego pieczywa bez masła, 1 udko (pałka) wędzonego kurczaka (wielkości 2/3 dłoni) zjedzonego bez skóry, 1 średni pomidor lub 1 duży ogórek kwaszony lub 1/2 papryki albo 1 kromka ciemnego pieczywa bez masła, opakowanie kurczaka/ryby w galarecie, 1 duży pomidor (cherry-8 sztuk) lub 1 papryka lub 3 średnie ogórki kwaszone lub 8 rzodkiewek albo Sałatka:1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub ½ puszki makreli lub 3 łyżki kawałków z makreli, 4 łyżki kukurydzy/groszku z puszki, 1/2 papryki lub 20 plastrów ogórka zielonego, 2 średnie ogórki kiszone, 1 1/2 łyżki sosu jogurtowego, 1 kromka pieczywa ciemnego albo 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (400 gram), 3 wafle ryżowe/2 ciastka LU GO
Podwieczorek:
1duże jabłko/pomarańcza/grejpfrut/pomelo albo 2 średnie kiwi/brzoskwinie/nektarynki albo 5 mandarynek albo 2 1/2 szklanki truskawek/malin/czereśni/wiśni/borówek albo 6 moreli/śliwek albo 3 średnie plastry arbuza albo 1/2 melona albo 1 średni banan
Obiadokolacja:
7 średnich pierogów (z kapustą i grzybami/mięsem) z podsmażaną cebulką(na małej ilości oliwy- 1/2 łyżki) albo 7 średnich pierogów z owocami/serem białym, 3 łyżki jogurtu naturalnego, ¾ łyżeczki cukru albo 2 kubki-fasolka po bretońsku z kawałkami kiełbasy, 1 kromka pieczywa ciemnego bez masła albo 2 średnie gołąbki w sosie własnym, 2 małe/1 duży ziemniak lub 1 ½ kromki ciemnego pieczywa bez masła albo 1 opakowanie (200g/1 szklanka) kefiru/maślanki/ zsiadłego mleka, 1 jajko sadzone smażone na niewielkiej ilości oleju/oliwy, 3 średnie ziemianki z wody, 3 średnie ogórki kwaszone/ konserwowe lub 2 łyżkki kapusty kwaszonej albo 2 jajka sadzone, 1 opakowanie mieszanki warzyw gotowanych/na patelnie na niewielkiej ilości tłuszczu albo makaron z serem białym-1 1/2 kubka ugotowanego makaronu razowego (ok. 2/3 kubka suchego) np. Lubelli Pełne Ziarno, sos na bazie sera półtłustego i jogurtu naturalnego lub z serka wiejskiego 3% tł., przyprawy do smaku-1/3 kubka albo makaron z owocami -1 1/2 kubka ugotowanego makaronu razowego (2/3 kubka suchego) np. Lubelli Pełne Ziarno, dowolne owoce np. truskawki mrożone (rozgniecione z niewielką ilością cukru), ½ szklanki jogurtu naturalnego albo 1 udko z kurczaka pieczone/z rożna/gotowane, zjedzone bez skóry, 1 kubek pieczonych frytek, surówka z dowolnej sałaty/mieszanki sałąt/ kapusty pekińskiej/sałaty z dowolnymi warzywami z sosem na bazie oleju/oliwy/sosu Knorr- 1 1/2 kubka


DZIEŃ 5
Śniadanie:
2 kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami cienko posmarowanego masłem, 4 plastry sera białego półtłustego lub 1 opakowanie serka wiejskiego 3% tl, 1 duży pomidor (cherry-8 sztuk) lub 25 plastrów ogórka zielonego lub 8 rzodkiewek, szczypiorek lub 2 łyżeczki dżemu/konfitur/miodu albo 2 ½ kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami bez masła, serek Almette, Twój Smak (dowolny smak)-ilość potrzebna do posmarowania pieczywa średniej grubości warstwą serka, 1 duży pomidor lub 3 średnie ogórki kiszone lub 25 plasterków ogórka świeżego lub 3/4 papryki lub 8 rzodkiewek albo 2 kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami bez masła, 2 plastry łososia wędzonego (3 łyżki drobnego/ sałatkowego), 1 duży pomidor lub 3 średnie ogórki kwaszone lub ¾ papryki albo 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego/mleka-max 2%tł. (200 gram/1 szklanka), 6 łyżek musli lub małe opakowania (50 gram) musli np. Fitella Gellwe, Lubella lub 7 łyżek płatków żytnich/razowych np. np. Frutina/Fitness
II śniadanie:
1/2 filiżanki pestek dyni/słonecznika lub 1 mały batonik zbożowy np Corny/fitness/ Knoppers/pinqin/maxi king/mleczna kanapka lub 3 ciasteczka LU GO lub 1 opakowanie (150g) jogurtu naturalnego ze zbożami/musli np. Jogovita/Danone lub 3 wafle ryżowe zwykłe z 1 grejpfrutem/ pomarańczą/4 mandarynkami lub 1 buteleczka Danio do picia lub 1 kubek kisielu/galaretki/budyniu, 1 brzoskwinia/nektarynka/jabłko/3 morele/śliwki lub 3 kostki czekolady, 1 brzoskwinia/nektarynka/jabłko/3 morele/śliwki
Lunch:
Sałatka: sałata-dowolna ilość, 1 jajko na twardo, 3 łyżki tuńczyka w sosie własnym, 2 średnie ogórki kwaszone/konserwowe/20 plastrów ogórka zielonego lub 1 papryka, przyprawy, oliwa/olej/sos knorr, ½ kromki ciemnego pieczywa bez masła albo sałatka: mieszanki sałat/sałata- dowolna ilość, 1 średni pomidor, 15 plastrów ogórka zielonego lub 1/2 papryki, 6 średnich kostek fety, 1/4 avocado, 5 oliwek, ½ kromki ciemnego pieczywa albo sałatka :sałata- dowolna ilość, 5 łyżek kukurydzy /groszku/fasoli z puszki, 3 plastry łososia wędzonego, 1 średni pomidor, ¼ avocado, 4 oliwki, lekko skropione oliwą/olejem/sosem Konrr, ½ kromki ciemnego pieczywa bez masła albo 2 kromki ciemnego pieczywa, dowolna ilość sałaty, 2 plastry sera żółtego, 1 duża papryka lub 10 rzodkiewek lub 1 duży pomidor
Podwieczorek:
1duże jabłko/pomarańcza/grejpfrut/pomelo albo 2 średnie kiwi/brzoskwinie/nektarynki albo 5 mandarynek albo 2 1/2 szklanki truskawek/malin/czereśni/wiśni/borówek albo 6 moreli/śliwek albo 3 średnie plastry arbuza albo 1/2 melona albo 1 średni owoc granatu
Obiadokolacja:
1 średni (wielkości dłoni) filet rybny (np. panga, sola, mintaj, łosoś, dorsz) smażony lub 1 duży (wielkości nieco większej jak dłoń) filet gotowany/pieczony w folii (przyprawiony), surówka z marchwi i jabłka lub kapusty kwaszonej -4 łyżki lub 3/4 kubka marchewki z groszkiem lub 8 różyczek kalafiora/brokuł, bez bułki lub sos szpinakowy - szpinak na patelni z przyprawami do smaku ser Feta/ ricotta/śmiet18%tł - 1/3 kubka jeśli bez śmietany/sera - ½ kubka albo 1 średni pstrąg pieczony w folii/naczyniu żaroodpornym, zjedzony bez skóry, przyprawiony, z kilkoma dowolnymi warzywami np. 1 średnia marchewka albo 1 średni (wielkości dłoni) filet rybny gotowany/grillowany/pieczony bez tłuszczu, 1/2 opakowania warzyw gotowanych, bez bułki albo 1 mały (wielkości 3/4 dłoni) filet rybny gotowany/grillowany/ pieczony bez tłuszczu, 2 średnie ziemniaki z wody, 3 średnie ogórki kwaszone lub 3 łyżki surówki z kapusty kwaszonej lub 4 połówki papryki w occie albo ryba po grecku-2 kubki, 2 kromki pieczywa bez masła albo 6 placków z jabłkami (na 1 placek 4 łyżki masy), smażone na niewielkiej ilości tłuszczu, tłuszcz odsączyć za pomocą papierowego ręcznika albo 5 placków ziemniaczane (na 1 placek 4 łyżki masy ziemniaczanej, smażone na niewielkiej ilości tłuszczu), 1 1/3 kubka-surówka z selera/marchewki z jabłkiem lub 1 ½ kubka-dowolna sałata/mieszanka sałat/kapusta pekińska z sosem na bazie oliwy/oleju/Knorr albo kluski leniwe-około 20 sztuk, zjedzone z niewielką ilością cukru (nie częściej niż raz na dwa tygodnie)

DZIEŃ 6 (weekend)
Śniadanie:
jajecznica z 2 jajek smażona na małej ilości oleju, 1 kromka pieczywa ciemnego/z ziarnami bez masła, 1 duży pomidor (cherry-8 sztuk) lub 3 ogórki kiszone/konserwowe lub ¾ papryki albo 1 jajko na twardo/miękko, 2 plastry wędliny, 2 kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami bez masła, 1 średni pomidor lub 2 ogórki kiszone/konserwowe lub 6 rzodkiewek albo 2 kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami bez masła, 1 trójkącik serka topionego, 2 plastry wędliny, 1 średni pomidor lub 2 średnie ogórki kiszone/konserwowe lub 20 plastrów ogórka świeżego lub ½ papryki lub 6 rzodkiewek albo kasza manna na mleku (2 % tł.)-1 1/2 kubka, 1 jabłko/brzoskwinia/nektarynka albo ryż/makaron na mleku-1 3/4 kubka mleka, 1/3 torebki ugotowanego ryżu lub 1 kubek ugotowanego makaronu
II śniadanie:
1 kawałek (1/2 kostki masła) ciasta np. sernika/ szarlotki (ważne aby bez bitej śmietany/masy) lub 15 paluszków z sezamem/makiem lub 4 herbatniki zwykłe lub 1 baton knoppers/ Grzesiek bez czekolady lub 3 pieguski/ciastka kruche z dynia/słonecznikiem lub 1 opakowanie (150g) jogurtu naturalnego/kefiru z 2 łyżeczkami rodzynek/suszonej żurawiny lub ½ filiżanki orzechów (dowolne, najlepiej bez soli) lub 2 plastry ciasta drożdżowego lub 1 lód na patyku wielkości Big Milk bez czekolady albo lody w waflu- mleczne 3 gałki/ sorbet 4 gałki albo lody z pudełka-6 łyżek mlecznych, 1 wafel ryżowy
Obiad:
zupa ogórkowa-jeśli zabielana to chudym mlekiem/niewielką ilością śmietany 12%/ jogurtem naturalnym (3 1/2 łyżki wazowej) lub pomidorowa/barszcz biały (1 1/2 łyżki wazowej), 2 łyżki ugotowanego ciemnego makaronu/ryżu lub rosół (4 łyżki wazowe) lub żurek bez kiełbasy, 1 jajko -
(1 łyżka wazowa, raz na 2 tygodnie) lub krupnik (2 łyżki wazowe), 1 udko (pałka) z kurczaka (bez skóry)/1/2 małej piersi z kurczaka, 8 różyczek kalafiora/brokuła lub 1 1/2 kubka fasolki szparagowej (zjedzone bez masła i bułki tartej) albo 2 średniej grubości plastry schabu ze śliwką/karkówki/szynki pieczonego/grillowanego/duszonego (smażonego bez tłuszczu), surówka z białej/czerwonej kapusty, oliwa/olej- 5 łyżek lub buraczki -3/4 kubka lub 3/4 kubka marchewki z groszkiem, bez bułki lub surówka z kapusty/ sałaty z dowolnymi warzywami, oliwa/olej/sos Knorr-2 ½ kubka albo 2 średniej wielkości bitki wołowe, bez sosu, 1/2 torebki kaszy gryczanej/jęczmiennej/ciemnego ryżu, 2 ogórki kiszone/ konserwowe lub 1 średni pomidor, ewentualnie z cebulką albo makaron z kurczakiem i sosem grzybowym (może być ze słoika) -1 kubek makaronu razowego ugotowanego(1/2 kubka suchego), sos- kawałki kurczaka podsmażone na małej ilości oleju z sosem grzybowym, przyprawione według uznania - 1 kubek
Podwieczorek:
1duże jabłko/pomarańcza/grejpfrut/pomelo albo 2 średnie kiwi/brzoskwinie/nektarynki albo 5 mandarynek albo 2 1/2 szklanki truskawek/malin/czereśni/wiśni/borówek albo 6 moreli/śliwek albo 3 średnie plastry arbuza albo 1/2 melona
Kolacja:
Sałatka: 1średni pomidor, 4 łyżki kukurydzy/groszku z puszki, 1/2 papryki lub 20 plastrów ogórka zielonego, 1 duży ogórek kiszony, 3 plastry wędliny, 2 plastry sera żółtego, oliwa/olej/sos knorr albo 2 kromki ciemnego pieczywa cienko posmarowanego masłem/margaryna, 4 plastry wędliny, 1 średni pomidor lub 6 rzodkiewek lub 1/2 papryki albo sałatka: sałata dowolna-dowolna ilość, 5 łyżek kukurydzy/ fasoli/ mieszanki z puszki, 3 plastry wędliny drobiowej/z indyka, 2 plastry sera żółtego, 1 średni pomidor lub 15 plastrów ogórka zielonego, 1/2 papryki lub 1 duży ogórek kwaszony, oliwa/olej/sos Knorr, 1 kromka ciemnego pieczywa albo sałatka: sałata /mieszanka- dowolna ilość, 8 średnich kostek sera feta, 1 średni pomidor, ½ papryki, 1/3 ogórka świeżego, 5 oliwek, skropione oliwą z oliwek, ½ kromki ciemnego pieczywa





DZIEŃ 7 (weekend)
Śniadanie:
1 1/2 kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami bez masła, 1 średni kabanos/parówka (drobiowa/cielęca), 1 średni pomidor lub 2 ogórki kiszone lub 20 plastrów ogórka zielonego, 1 łyżeczka ketchupu/musztardy/chrzanu albo 2 ½ kromki pieczywa ciemnego/z ziarnami cienko posmarowanego masłem/margaryną, 3 plastry wędliny lub 9 plasterków suchej krakowskiej, 1 duży pomidor lub 3 średnie ogórki kiszone/ konserwowe lub 25 plastrów ogórka świeżego lub 3/4 papryki lub 8 rzodkiewek, 5 oliwek albo kasza manna na mleku (2 % tł.)-1 1/2 kubka, 1 jabłko/brzoskwinia/nektarynka albo ryż/makaron na mleku-1 3/4 kubka mleka, 1/3 torebki ugotowanego ryżu lub 1 kubek ugotowanego makaronu
II śniadanie:
1 batonik Knoppers/pinqin lub 1 grubszy plaster ciasta drożdżowego lub 1 kawałek (1/2wielkości kostki masła) np. szarlotki/sernika (bez bitej śmietany/masy) lub 5 kostek czekolady (najlepiej gorzkiej/z orzechami) lub 3 delicje lub 15 paluszków z sezamem/makiem lub ½ filiżanki orzechów (dowolne, najlepiej bez soli) lub 4 sezamki lub 1 lód na patyku wielkości Big Milk bez czekolady albo lody w waflu- mleczne 3 gałki/ sorbet 4 gałki albo lody z pudełka-6 łyżek mlecznych, 1 wafel ryżowy
Obiad:
zupa ogórkowa-jeśli zabielana to chudym mlekiem/niewielką ilością śmietany 12%/ jogurtem naturalnym (3 1/2 łyżki wazowej) lub pomidorowa/barszcz biały (1 1/2 łyżki wazowej), 2 łyżki ugotowanego ciemnego makaronu/ryżu lub rosół (4 łyżki wazowe) lub żurek bez kiełbasy, 1 jajko -
(1 łyżka wazowa, raz na 2 tygodnie) lub krupnik (2 łyżki wazowe), 1 udko (pałka) z kurczaka (bez skóry)/1/2 małej piersi z kurczaka, 8 różyczek kalafiora/brokuła lub 1 1/2 kubka fasolki szparagowej (zjedzone bez masła i bułki tartej) albo 6 średnich pyz (z farszem mięsnym lub bez), z podsmażaną cebulką (na małej ilości oliwy-1/2 łyżki), 1 średni pomidor (może być z cebulką) lub 2 duże ogórki kiszone albo 1 1/3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej/jęczmiennej grubej lub brązowego/dzikiego ryżu, 1 średnia (wielkości ¾ dłoni) pierś z kurczaka (pokrojona na małe kawałki), uduszona z 2 kubkami mieszanki warzyw mrożonych (bez masła i bułki tartej) albo wątróbka drobiowa duszona/smażona-ilość objętościowo zbliżona do 2 średnich mandarynek, sałatka z sałaty/mieszanki sałat/kapusty pekińskiej z dowolnymi warzywami np. pomidorem, ogórkiem z sosem na bazie oliwy/oleju/Knorr-2 1/2 kubka lub surówka z selera korzeniowego z jabłkiem i/lub marchewką z sosem na bazie jogurtu- 1 1/3 kubka albo kiełbasa pieczona-1 średniej wielkości (długości 2/3 dłoni) chuda kiełbasa, sałatka z kapusty pekińskiej i marchwi z jogurtem naturalnym-6 łyżek lub surówka z kapusty pekińskiej/sałaty zielonej/sałaty karbowanej i dowolnych świeżych warzyw, oliwa/olej/sos Knorr -1 3/4 kubka albo 1 udko z kurczaka pieczone/z rożna/gotowane, zjedzone bez skóry, 1 kubek pieczonych frytek, surówka z dowolnej sałaty/mieszanki sałąt/ kapusty pekińskiej/sałaty z dowolnymi warzywami z sosem na bazie oleju/oliwy/sosu Knorr- 1 1/2 kubka
Podwieczorek:
1duże jabłko/pomarańcza/grejpfrut/pomelo albo 2 średnie kiwi/brzoskwinie/nektarynki albo 5 mandarynek albo 2 1/2 szklanki truskawek/malin/czereśni/wiśni/borówek albo 6 moreli/śliwek albo 3 średnie plastry arbuza albo 1/2 melona albo 1 średni banan albo 1 średni owoc granatu
Kolacja:
1 opakowanie serka wiejskiego 3%tł lub 3 plastry sera białego 1 duży pomidor lub 1/2 papryki lub 20 plastrów ogórka zielonego lub 2 łyżeczki dżemu/konfitur, 1 kromka ciemnego pieczywa albo 6 różyczek ugotowanych na półtwardo brokuł, 10 średnich kostek Fety, 1 łyżka płatków migdałowych/ pestek zwykłych lub podprażonych, oliwa/olej, 1/2 kromki ciemnego pieczywa albo 1 opakowanie kurczaka w galarecie, 1 kromka pieczywa ciemnego/z ziarnami, 1 duży pomidor (jeśli cherry to 8 sztuk) lub 2 duże ogórki kiszone albo 7 łyżek groszku/fasoli/kukurydzy/mieszanki z puszki, 1 jajko ugotowanego na twardo, polane jogurtem (przyprawionym do smaku)-4 łyżki, 1 kromka pieczywa ciemnego/z ziarnami albo 2 ½ łyżki sałatki jarzynowej (majonez wymieszany z jogurtem), 1 kromka pieczywa ciemnego/z ziarnami"

Mam nadzieję, że komuś się przyda :)

Son Of Oden! Thundergod! Master of War!Asator!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 275 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 5029
Jejjjj jakie dlugie.
Zawsze myslalem, ze do smazenia nadaja sie tylko nasycone (nie mowie o jakims przelotnym podsmażaniu :) ).
W sumie interesujace jest stwierdzenie, ze potrawy z grilla moga zaszkodzic - ten syf z wegla drzewnego - sam nie wiem... ale grillowanie jako technika/sposob obrobki - wydaje sie okej, ale ja to jestem raczej entuzjasta - nie specjlista :)

Punkt 11 i laczenie makaronu/ryzu z miesem ...robie tak cale zycie :)
Na glod to nie stosuje jablek :) [...bo jak jestem glodny to jem nastepny posilek wczesniej :)]

Do tych zelaznych zasad rozkladu makroskladnikow w posilkach w zaleznosci od pory dnia podchodze z pewnym dystansem i chyba warto docenic samodzielnie opracowana diete - bo ta jakos mi nie pasuje. Czasem za duzo kombinacji z posilkami, a lubie szybkie proste kostrukcje.

Zmieniony przez - nokian_86 w dniu 2010-05-27 22:53:37
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 211 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4392
W przypadku uroczystości w trakcie odchudzania najlepiej jest pić wódę i popijać wodą gazowaną/herbatą
dobre heh

oszalalbym przy tym liczeniu! 5 oliwek, 8rzodkiewek,2 lyzki zupy, 20 plastrów ogorka, 10 kostkek fety....itd itd

Na dziendobry zyc sie nie chce, z kuchni nie wyjdziesz.. przeciez mozna prosciej
Pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 275 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 5029
Z drugiej strony - nie dziwi taka rozpiska - jesli ktos zdaje sie na wiedze dietetyka - to prawdopodobnie najlepiej, gdy ten napisze co i jak od A do Z - i taki osobnik, po prostu stosuje sie do planu, lub... nie :)
...tylko autentycznie nie rozumiem odradzania laczenia bialka i wegli (moze chodzilo o wegle i tluszcz?)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 148
Prawdopodobnie chodzi jej tylko o spalenie tkanki tłuszczowej bo nic nie pisała na temat tworzenia mięśni (oprócz na temat białka) i ogólnie nie jest entuzjastką siłowni. Kobieta zna się na rzeczy bo moi znajomi tracili na wadze na stałe (tłuszcz, a nie woda). Po ok 2 miesiącach układa ci dietę na podtrzymanie wagi (zależy od targetu). A sama dietetyczka jest prześliczna ;p

Ogólnie mnie też wkurza wyliczanie sobie ilości rzodkiewek, plasterków ogórka itp. Moim zdaniem jednak można do tego się przyzwyczaić i gotować sobie z głowy. Ogólnie fajne jest to, że w dietę włącza knopersy, jakieś inne słodycze, a nawet gołąbki ze słoika czy sosy w proszku Knorr. Po prostu dieta jest przystępna i jest to fajne ułatwienie. Niekiedy nie chce się człowiekowi gotować rarytasów :)

Son Of Oden! Thundergod! Master of War!Asator!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 148
Jeśli ktoś chce namiary do tej Pani to zapraszam na PW. Mówię tu o ludziach mieszkających w Warszawie :)

Son Of Oden! Thundergod! Master of War!Asator!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 25 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 330
To ma być redukcja? ja nie wiem, gdzie Ci dietetycy się uczą, ale to mi wygląda na dietę dla emerytki, a nie faceta, który chce zredukować fat.

Po pierwsze :

- owoc na podwieczorek. owoc to nie posiłek, nie ma białka!
- odradza siłownię. to chyba największy kretynizm?
- dopuszcza kfc albo pizze. no sorry, albo redukcja, albo junk foody.
- nie łączyć węgli z białkami. co za bzdura - a przed/po treningowy to niby jak ma wyglądać? aha zapomniałam, nie wolno robić treningu siłowego.

Dla mnie beznadzieja i ja bym odradzała wizyty u dietetyka - szkoda kasy, lepsze porady można dostać tu na forum.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 25 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 330
Kolejne błędy jakie wychwytuję :

- kolacja o 19. pff, chodzę spać po 25, w ładny katabolizm bym wpadła. szkoda, że babka nie pomyślała chociaż o porcji odżywki białkowej przed snem

- wyliczanie warzyw co do sztuki/grama. toć one nie mają prawie kalorii, gdyby mi ktoś napisał zjedz albo 4 rzodkiewki, albo pomidora, albo 3 plastry ogórka, srogo bym wyśmiała. przydzielanie porcyjek jak na ED.

- dopuszczone śmieci typu lu go, mleczka kanapka, knoppers. znow, parodia, nie redukcja.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 42 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 627
i jakie to skomplikowane, ile trzeba siedziec w sklepach, jakie dziwne zakupy robic. 4 pasterki wedliny, 2 plasterki zoltego sera, 5 lyzeczek kukurydzy z puszki itd. A co z reszta robic? Rodzina po koledze bedzie resztki dojadac. Mnie dlatego smieszyly i zarazem wkurzaly diety w takich gazetach jak superlinia. Bo trzeba bylo wydac mega wiele kasy na wiele produktow i kazdego tylko po troszeczku.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcyjna - parę wątpliwości

Następny temat

dieta redukcyjna do poprawy

Wheya