ale jakie masz posilki w dzien DT?
jesli mam dostepne weglowodany - jesli mam jakas ilosc w diecie - to spozywam w 2-3poislkach okolotreningowcyh
tuz przed
i w ~2 po treningu
okres okolotreningiwy jest najwaznijeszy
to co sie dzieje w organizmie po ~60od momentu skonczenia treningu jus sie nie powtorzy do kolejnego treningu
poznije wszystko wraca do normy
synteza jest nasilona do ~24-36h - ale maximum (nawet 200% wieksza predkosc) do godziny po treningu - niz 3-4itd h po treningu
po drugie nie tylko weglowodany powoduja
wyrzut insuliny
bialko tez
w kolejnosci:
-bilako
-wegle
-wegli + bialko
wiec jesz bialko tez insulina skoczy troche do gory (troche mnije lub troche bardziej)
jesli to masa - wiec czy jesli jest cukier czy nie ma go - to w sumie jest obojetne
ale na redukcji wysoki poizom insuliny + czesty wysoki poziom glukozy nie wrozy za dobrze
na masie jak najbardziej kilku poislkow bilako + glukoza wskazanych
dla endo 2-3
dla reszty nawet wszystkie
ale tu wchodzi indywidualizm i reagowanie na ilosc weglowodanow
ja reaguje zle
np. ekto reguja lepije i znam osoby co jedza po 600g wegli ed i maja problemy z tyciem
kiedy ja na ladowaniu podczas ckd zjadam 600-800g i nie daje rady
proby,praktyka i wyciaganie wnioskow
pamietaj o tym ze aminki - wysoki poizom - jest potzrebny do syntezy
insulina dziala glownie poprzez zatrzymanie/zahamowanie/zmniejszenie katabolizmu -> zmniejszenie proteolizy -> rozpadu bialek
do syntezy - sama insulina - ma sie nijak bo i z czego?
wiadomo - po ~36 bilans bialkowy sie zrowna
ale ile mozna zrobic w te 36h jedzac bialko?!
insulina jest pomocna - ale glownie jesli chodzi o zahamowanie katabolizmu -> zmnijesza rozpad bialek miesniowych
odpwiadajac na Twoje pytanie - czy mialby sens spozywanie wegli (!) co kilka h - imo nie za bardzo
duzo wegli o wysokim IG -> duzy poizom glukozy we krwi -> duzo insuliny
przeczytaj te badania:
https://www.sfd.pl/Insulina__a_metabolizm_białek_mięśniowych-t730772.html#post3
albo caly temat - tam masz w sposob prosty (moze niezbyt dokladny - ale prosty) opisane mniej wiecej jak dziala insulina
wnioski ktore najbardziej powinny Cie inteserowac:
'celem badania nie bylo wplyniecie na insuline,czy badania wplywu insuliny
przy najnizszych dawakch aminokwasow
inuslina wzrosla nieznacznie
w tym samym czasie ilosc aminokwasow poza miesniami wzrosla drastycznie
43.5 mg (przed/w trakcie - EAA->NEAA) (mg kg−1 h−1)
EC 0.92/1.31
( +41% ) ->1.78/2.0
( +12% )
IM 2.51/2.25 (−8%) ->32.68/27.17 (−17%)
87 mg (przed/w trakcie - EAA->NEAA) (mg kg−1 h−1)
EC 0.95/1.72
( +82% ) ->1.78/2.11
( +18% )
IM 2.11/1.94 (−8%) ->27.99/25.11 (−10%)
i sama synteza tak samo:
-43.5mg -> 0.057/0.068
( +30% )
-87mg -> 0.086/0.134
( +57 )
kiedy poziom insuliny wzrosl nieznacznie!
Co sugeruje ze sama insulina ma maly/albo nie ma wogole wplywu na MPS.
Potwierdzaja to wyzsze dawki - kiedy to stezenie aminokwasow wzroslo bardzo we krwi,isnulina tak samo - jednak nie przelozylo sie na adekwatny wzrost szybkosci MPS (syntezy).
Insulina powyzej poziomu ≈15-20 mIU l−1 nie wywiera wiekszego wplywu na szybkosc syntezy.'
wiec poziom aminek we krwi - napisze to jeszcze raz - jest podsatwa jesli mamy mowic i liczyc na zwiekszenie syntezy bialek miesniowych!
Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-05-16 02:33:16