SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta Brichera-Bennera

temat działu:

Leksykon Diet

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9223

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 7359 Napisanych postów 68921 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 914172
OCEŃ DIETĘ
http://diety.sfd.pl/Diety/Opis/37

Dieta Brichera-Bennera



Bricher -Banner stworzył program żywieniowy umożliwiający schudnięcie, poprzez eliminowanie z jadłospisu tzw. pustych kalorii. Zanim więc przystąpimy do stosowania tej diety należy prześledzić swój własny jadłospis, w celu wyłapania nieprawidłowości. W tym celu należy przez tydzień skrupulatnie zapisywać każdy zjedzony posiłek, każdą zjedzoną przekąskę i każdy wypity napój.

A oto główne założenia diety Brichera-Bennera:

1. Eliminujemy z jadłospisu :

* Słodycze
* Tłuste mięsa, wędliny i sery
* Alkohol, piwo, nikotyna
* Produkty wysoce przetworzone, rafinowane i konserwowane (wszelkie zupki i sosy instant, biały rafinowany cukier, biały ryż, białe pieczywo, słodkie czekolady )
* Ostre przyprawy, również sól - pobudzają one bowiem apetyt.

1. Zaburzenia w metabolizmie powodowane są przez zbyt dużą podaż białek - konsekwencją jest zakwaszenie organizmu, uszkodzenie wątroby, nerek i jelita grubego. Z tego powodu za najlepsze źródła białka zwierzęcego uważane są chude twarogi i odtłuszczone mleko, a białek roślinnych warzywa, nieprzetworzone produkty zbożowe, owoce i orzechy.

1. Należy ograniczyć pokarmy bogate w skrobię (makarony, ziemniaki, drobne kasze)
2. 65 % dostarczanych produktów powinno być nieprzetworzonymi , surowymi owocami lub warzywami. Owoce i warzywa powinno się jeść przed posiłkami gorącymi. Pozostałe 35% to produkty gotowane.
3. Zakazuje się spożywania tłuszczy zwierzęcych. Poleca się natomiast tłuszcze roślinne bogate w NNKT.
4. Posiłki powinno się spożywać na małych talerzach, przeżuwać i gryźć powoli, aż do momentu odczucia sytości.

Rozkład posiłków wygląda następująco:

I śniadanie - 250 Kcal,
II śniadanie - 100 Kcal,
Obiad - 350 Kcal,
Podwieczorek - 100 Kcal,
Kolacja - 200 Kcal.


I śniadanie - 250 Kcal.
Do wyboru:
1. Bułeczkę pełnoziarnistą skropić oliwą, obłożyć 2 cienkimi plasterkami chudego twarogu oraz kilkoma plasterkami ogórka.
2. 3 dag płatków owsianych zalać połową opakowania jogurtu naturalnego, wkroić jedną nektarynkę.
3. 10 dag twarożku wymieszać z łyżeczką jogurtu naturalnego, skropić sokiem z cytryny i posłodzić słodzikiem. Dodać pokrojone pół jabłka lub 10 dag malin.
4. Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką masła migdałowego, obłożyć liściem sałaty, rzodkiewką i pomidorem. Na deser jedno kiwi i garść nerkowców.
5. Kromkę chleba z pełnego przemiału skropić wysoko-linolenowym olejem lnianym i obłożyć 5 dag chudego twarożku zmieszanego z pomidorem i szczypiorkiem
6. Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.

II śniadanie i podwieczorek - 100 Kcal.
Do wyboru:
1. Szklanka chudego kefiru.

2. Garść migdałów

3. Jedno jabłko

4. Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem

5. Marchewka z jabłkiem

6. Kromka pełnoziarnistego pieczywa z sałatą i pomidorem. Dwie rzodkiewki.



Obiad - 350 Kcal.
Do wyboru:
1. Pokroić w zapałkę 10 dag mintaja, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Rybę obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z dwoma małymi ziemniakami.
2. 2 jajka sadzone na na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki).
3. Sałatka owocowa z kefirem chudym , pestkami dyni i słonecznika.

5. Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku.
6. Warzywa gotowane na parze. Prażone nerkowce.

Kolacja - 200 Kcal.
Do wyboru:
1. Sałatka z kiwi, mandarynki i grejpfruta

2. Szklanka jogurtu naturalnego. Łyżeczka otrębów owsianych
3. 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z margaryną i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora.
4. Garść orzechów włoskich
5. Fasolka szparagowa z oliwą i przyprawami.
7. Sałatka z tuńczykiem (50g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej).

W ramach fazy inicjacji diety zaleca się przez pierwsze 3 dni bazować jedynie na sokach warzywnych, najlepiej zrobionych samemu.



OCEŃ DIETĘ
http://diety.sfd.pl/Diety/Opis/37 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady?
Nasi specjaliści bezpłatnie odpowiedzą na twoje pytanie z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji!
Tomasz Maciołek
Tomasz Maciołek TomQ-MAG
Łukasz Domeracki
Łukasz Domeracki Domer
Sebastian Szmit
Sebastian Szmit flex1976
Agata Bugorska
Agata Bugorska eveline
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Dieta bananowa

Następny temat

Dieta Cambridge