SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

DT nolose - poszukiwanie swojej drogi

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 25207

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 46 Napisanych postów 842 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 71004
Nie, nie mam potwierdzonych nietolerancji, ale chyba niejasno się wyraziłam: NIE jestem za 101% clean, czyli BĘDĘ jeść też nabiał, gluten i itd., a nie tylko indyka z ryżem i kaszą
A ciekawe to ze zmniejszaniem tolerancji... To w takim razie również i dlatego urozmaicanie produktów jest wskazane.


Zmieniony przez - nolose w dniu 2016-10-01 13:23:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 113 Napisanych postów 642 Wiek 38 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 5809
Nadal mylisz bo jedzenie glutenu i nabiału nie wyklucza się z utrzymaniem czystej michy.

Zdrowe odżywianie nie polega na zakazach a na połączeniu instynktu ze zdrowym rozsądkiem!

nic na siłę wszystko młotkiem! Pełen chill out :D

http://www.sfd.pl/przeróbka_termiczna_pączka_w_maśle_na_wersję_fit-t1086128.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 46 Napisanych postów 842 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 71004
crewliq: A bo to zależy, co to znaczy “czysta” – i to jest w sumie według mnie pojęcie bardzo względne W każdym razie trochę mi się przejadło mięso z kaszą/ryżem 4x dziennie, tak będę jadła też inne produkty.



SOBOTA
leki/suple: Euthyrox N25; Jodid 100; Selen + wit. E; Ovarin x2; MagneUp! się skończył, to na dniach może kupię zamiast tego kakao (tylko raczej nie robię jakichś placków itp., to spróbuję może do picia)
płyny: woda, woda z gotowania cukinii i łososia, pokrzywa, wywar z siemienia lnianego
Miałam dołożyć te 200kcal z T lub z T i ww, ale wróciłam głodna i poszły w sumie ww (bo też miałam za długie przerwy przed 3. i 4. posiłkiem, także pojawiło się również uczucie słabości, kręcenie w głowie).


+ ok. 7h na nogach (co prawda w kopalni nie byłam ale chyba można to uznać za “lekką pracę fizyczną”)
Po lekki ból pleców – chyba buty na cieńszej podeszwie nie sprawdzają mi się także i na równej podłodze albo to po prostu od stania/chodzenia.

Lekkie DOMSy nóg i pupy – czyli ten trening jest dobry w takim sensie, że i po tym dniu, gdzie na dół jest tylko jedno ćwiczenie (bułgary), też go czuć – i chyba cośtam czułam górę, barki czy plecy, ale to tak minimalnie jeśli już.


Zmieniony przez - nolose w dniu 2016-10-02 16:03:39
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 113 Napisanych postów 642 Wiek 38 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 5809
buty na cienkiej się nie sprawdzają? to znaczy że trzeba stopy poćwiczyć bo mięśniory padnięte...... mi się marzy kupić 5 fingersy :) w celu naprawy stópek i mięsiwa na nich....

wczoraj był fajny wykład o białeczku i jaka dieta najlepszy rekomp daje - wg prof Tiptona i badań wykonanych pod jego okiem wyszło że najlepsza dieta to taka co ma 1700 mg wapnia, wg nich chodzi o połączenie wapnia i białek serwatkowych
dlatego nie na samym prochu można jechać bo tam wapnia nie wiele...
tak więc śmiało wymień 1 chociaż porcyjkę mięcha na mozzarellkę :)

czy podniesienie kaloryki spowodowało że lepszy humor jest? czy mimo domsów lepiej się czujesz?



Zmieniony przez - crewliq w dniu 2016-10-02 17:39:06

Zdrowe odżywianie nie polega na zakazach a na połączeniu instynktu ze zdrowym rozsądkiem!

nic na siłę wszystko młotkiem! Pełen chill out :D

http://www.sfd.pl/przeróbka_termiczna_pączka_w_maśle_na_wersję_fit-t1086128.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 46 Napisanych postów 842 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 71004
Zacznę od końca: to nie "mimo" DOMSów mogę się lepiej czuć, tylko "dzięki" nim jak coś ;p Bo wtedy przynajmniej czuję, że coś dobrego treningowo zrobiłam
A reszta humoru i samopoczucia, to zaspojleruję już z dziś, z niedzieli:
Dzisiaj byłam/jestem przede wszystkim OGROMNIE zmęczona. Brak sił i energii, potem i zamulenie umysłowe. Po 7h snu jak po zarwanej nocy… Także myślę, że ta zwiększona kaloryka nie miała wpływu, za to ten stan naprowadził mnie na inny trop: potrzebę zmiany Euthyroxu z powrotem na Novothyral – na nim skuteczniej się wysypiałam. Także to jest chyba to. Oprócz tego miałam wyższą temperaturę, no i może taka zmiana pomogłaby też na wypadające włosy, na dodatek ostatnio mocniej przetłuszczające się i ogólne samopoczucie, hmm.
edit: Poza tym kaloryka kaloryką, ale u mnie to też raczej kwestia spożywania posiłków w spokoju itp., a nie tylko wrzucanie produktów po to, by się zgadzało makro.

No tak, jak jadłam w lipcu w sumie przez ok. tydzień codziennie ser żółty i jogurt, to po kilku pierwszych dniach dostałam @ - może to też miało swój wkład, jakaś taka "mega dostawa wapnia" :P

Co do stóp, to mam płaskostopie i może wkładki na to nie dają rady. Ale ogólnie bez tragedii i jeszcze i tym to nie chciałabym się zajmować...


Zmieniony przez - nolose w dniu 2016-10-02 19:49:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 46 Napisanych postów 842 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 71004
NIEDZIELA
leki/suple: Euthyrox N25; Jodid 100; Selen + wit. E; Ovarin x2;
płyny: woda, woda z gotowania cukinii x2, wywar z siemienia lnianego, bulion z udźca indyka, mięta z jabłkiem
Miska z dziś to najpierw za długa przerwa, potem za szybkie jedzenie (- i kłucie po prawej stronie, czyli to od tego jak coś), potem objedzenie się na noc - ale widzę, że jakoś dużo tego nie było, więc to kwestie trawienne po tym poprzednim szybkim jedzeniu; już nie dobijałam do 1900.


+ ok. 4h na nogach jak wczoraj



Zrobiłam sobie dziś badania tarczycy; dam po kolei poprzednie wyniki i na końcu te dzisiejsze:
http://www.sfd.pl/DT_nolose__poszukiwanie_swojej_drogi-t1105877-s30.html#post2
nolose
Wklejam zebrane wyniki badań tarczycowych:

1.03.2014.
TSH 1,61 μIU/ml (0,52-4,00)

12.05.2015.
TSH 2,204 μIU/ml (norma: 0,55 - 4,00)
FT3 3,95 pmol/l (norma: 4,7 - 7,20)
FT4 13,79 pmol/l (norma: 10,7 - 18,40)

5.09.2015.
TSH 1,882 μIU/ml (0,55-4,00)
FT3 3,99 pmol/l (4,7-7,20)
FT4 11,92 pmol/l (10,7-18,40)

4.12.2015.
TSH 1,759 μIU/ml (0,55-4,00)
FT3 4,17 pmol/l (4,7-7,20)
FT4 11,73 pmol/l (10,7-18,40)

22.01.16. po Euthyroxie N25 (od 9.12.15.)


27.02.16. po Novothyralu 1/4 (od 30.01.16r.)


30.04.16r. po 1/2 Novothyralu (od 28.02.16r.)


7.07.16r. po 1/2 Novothyralu (od 28.02.16r.)


Od 3.08.16. Euthyrox N25 (+ jodid100 i selen).
(...)

I z dzisiaj, na tym Euthyroxie, takie:

Także ten... Wracam do Novothyralu; co do dawki, o tym niżej.
Zrobiłam jeszcze przeciwciała przeciwjądrowe - endokrynolog na początku sierpnia powiedział, żebym to zbadała, bo zobaczył, że mam czerwone policzki i nos (jechałam rowerem ;p ale mimo dla spokoju to sprawdzę). I jak wyjdą poza normą, pójdę do niego, a jak w normie, to bez wizyty dobiorę sobie dawkę Novo (wolę te pieniądze przeznaczyć na kolejne badania) - jeszcze się zastanowię, czy 1/4, 1/2 czy może 2x 1/4, jak powiedział ten drugi endo, u którego byłam ostatnio (ten od wywoływania owulacji tylko na ciążę... Ale może z dawką leku miał lepszy pomysł.).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 46 Napisanych postów 842 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 71004
PONIEDZIAŁEK
leki/suple: Euthyrox N25; Jodid 100; Selen + wit. E; Ovarin x2;
płyny: woda, wywar z siemienia lnianego, pu erh jakaś smakowa
Wydęcie i zagazowanie po 3. posiłku (btw, może były tam jeszcze jakieś śliwki), do końca dnia ciężko na żołądku – podejrzewam tę czekoladę, bo już dawniej miałam tak, że mi się po niej np. odbijało, ale sprawdzę ją jeszcze w otoczeniu innych składników niż np. kapusta kiszona.
Miska wpisana bez trzymania rozkładu (no, oprócz ograniczania białka).

Jako że nie znałam swojego planu zajęć, to żeby w razie czego potem nie kombinować ze zmianą układu treningów w tygodniu, poszedł jeszcze FBW:
Dzień 1.
1. Martwy ciąg 3x8-10 60sek. przerwy – robię więcej, koło 3min.
(R:35x15/45x10) 55x10/60x10/65x10 +180s [paski od 55; czułam plecy po bokach]
(R:40x12/50x12) 60x10/65x6/x6 [inna sztanga; paski od 65, 60 to 3+7 z przechwytem]
(R:35x15/45x12) 55x10/60x10/65x10 [robocze z paskami]
2a. Suwnica 3x12-15 (obciążenie w funtach)
(R:130x15)150x15/170x15/190x15
(R:130x15)150x15/170x15/190x12
(R:110x15) 130x15/150x15/170x15 [jednak czułam czwórki]
2b. Wyciskanie sztangielek na klatkę skos góra 3x12-15 (3. stopień) 90sek. przerwy – rzeczywiście tyle robię
(R:6x15) 8x15/10x15/12x13
(R:6x15) 8x15/10x15/12x13 [ciągnący ból pod pachami]
(R:4x15) 6x15/8x15/10x15
3. Wykroki chodzone 3x8-10 60sek. – tutaj też mniej więcej utrzymuję przerwy
6x10/8x10/10x10 [cholera, niechcący nie zaprogresowałam]
6x10/8x10/10x10 [jeszcze zapas]
(R:ccx10) 4x10/6x10/8x10 [zbyt ostrożnie tu podeszłam do obciążenia]
4. Opuszczanie 3x8-10 --> max 60sek. – przy invertach tak
inverted rows 8/7.5/5 [nie ma gum… muszę się dowiedzieć, czy „jeszcze”, czy w ogóle]
(R: ściąganie drążka górnego 20) inverted rows 5/5/5
(R: ściąganie drążka górnego 20) 4/3/3. [2 serie nachwyt, ostatnia chwyt młotkowy]
_____________________________________________________________________________
45min./40min.(bo inverty zamiast drążka)/40min.


Jeszcze obolałe nogi i trochę czułam bicepsy :o (po piątkowym treningu)



Pomiary: (chyba szczególnie w pępku widać tę ciężkość na żołądku od wczoraj)



Zmieniony przez - nolose w dniu 2016-10-04 12:06:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 113 Napisanych postów 642 Wiek 38 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 5809
opuchlizna jakaś - bym dodała kilka dni na 1900 bez zmiany białka (nadal na tym niskim poziomie) z dobiciem głównie ww dla regeneracji.... i bez zmin w treningach aby tylko 1 zmienna była aby móc coś wywnioskować - potraktuj to jak eksperyment naukowy.... pójdzie w górę to pójdzie ale się odbuduje i będzie łatwiej zejść w dół, jak się nie mieści napij się w dzień treningowy po treningu herbaty z miodem ;)

Zdrowe odżywianie nie polega na zakazach a na połączeniu instynktu ze zdrowym rozsądkiem!

nic na siłę wszystko młotkiem! Pełen chill out :D

http://www.sfd.pl/przeróbka_termiczna_pączka_w_maśle_na_wersję_fit-t1086128.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 46 Napisanych postów 842 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 71004
crewliq: A gdzie tam jakieś miody, wolę jedzeniem nabić (byłam na początku tych wakacji na 2000 DNT i 2200kcal DT, potem 2200 i 2400 :p także to tylko teraz ostatnio coś spadłam) Ale ok, postaram się już dobijać do 1900, a co do treningów, to jeszcze w tym tygodniu może mi wyjść ten FBW (potem to jeszcze nie wiem).



WTOREK
leki/suple: Novothyral ¼; Jodid 100; Selen + wit. E; Ovarin x2;
płyny: woda, woda z gotowania kukurydzy i cukinii, kawa bezkofeinowa, mięta z jabłkiem
Dzisiaj znowu czasowo niezbyt ogarnięta miska... – mam tak, że szczególnie w pierwszej połowie dnia nie mogę robić tych długich odstępów, bo potem się nie najadam lub mam odczucie "coś bym jeszcze zjadła" i przede wszystkim słabo się czuję. Wydaje mi się, że jak zacznę dobrze, a pod koniec dnia coś przedłużę itp., to mniej to odczuwam. Chociaż oczywiście najlepiej w ogóle to wyeliminować, ale priorytetem jest ta pierwsza część dnia.
Z brzuchem po wczoraj średnio na jeża.
(Jeśli chodzi o ser żółty, to czasem jest gouda, czasem radamer, maasdamer itp., ale już jeden wpisuję. Aha, i to obecne mięso z udźca jest raczej mało tłuste.
Ewentualnie może jeszcze zaraz dojem jakąś marchewkę – to tak a propos tego wyżej o "coś bym jeszcze zjadła" )

Czułam dół i lekko klatkę, oprócz tego ciągnięcie w przedramionach, właściwie na nadgarstkach.

Mam wyniki badania na przeciwciała przeciwjądrowe – niewykryte, także to był fałszywy trop.


Zmieniony przez - nolose w dniu 2016-10-04 22:29:05
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
kebula Instruktor K&F Doradca
Ekspert
Szacuny 526 Napisanych postów 8060 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 133725
widzę, że zmieniłam na novo. ze swojej czy lekarza incjatywy?

Niema nic gorszego niż bycie więźniem własnej głowy, pędzić za ideałem którego nie istnieje kosztem wszystkiego: zdrowia, relacji przyjacielskich/rodzinnych, kosztem bezcennych minut życia, które nigdy nie wrócą..


aktualny dziennik: http://www.sfd.pl/Kebula_w_remoncie_part_2-t1142515.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jaki spalacz teraz?

Następny temat

Mój pierwszy raz z siłownią