Nazywam się Adam Suker, mam 23 lata i obecnie szykuję się do Debiutów Kulturystycznych 2013, które odbędą się w Ostrowi Mazowieckiej. Kategoria -> Kulturystyka Klasyczna +180cm.
W przygotowaniach pomaga mi mój trener i dobry kolega - Emil Kaleński. To on czuwa nade mną od początku redukcji, z wyników której jestem bardzo zadowolony. Świetnie się dogadujemy.
Kilka słów o sobie:
Trenuje nieco ponad 4 lata. Moja przygoda z kulturystyką zaczęła się właściwie we wczesnym dzieciństwie. Nie dlatego, że ciągnęło mnie do ciężarków, a dlatego, że byłem grubaskiem i dzieci w szkole często mi z tego powodu dokuczały. Z wiekiem, wyglądało to już lepiej, ale zawsze miałem kompleksy na punkcie swojej sylwetki.
W klasie maturalnej postanowiłem się odchudzić, jednak nie miałem nic poza silną wolą i z skończyło się to tak, że wychudziłem się dosłownie ze wszystkiego :) ale to przedstawię niżej na zdjęciach.
Późną jesienią 2008 roku, ważąc 72kg przy wzroście 186cm trafiłem na siłownie i od razu złapałem "stalowego wirusa". Początkowo brak wiedzy, mocno spowalniał postępy. Później ukończyłem kilka kursów i szkoleń, sporo wiedzy zdobywałem na własną rękę i po 3,5 roku moja sylwetka zaczynała nieźle wyglądać. Wówczas zrodziły się pierwsze poważne myśli o startach.
W listopadzie 2012 roku podjąłem decyzje i postanowiłem spróbować sił na scenie :) Skontaktowałem się z Emilem i ustaliliśmy plan działania.
Dieta, suplementacja i treningi od tamtego czasu do dziś, zmieniały się wielokrotnie.
Progres jaki zrobiłem zaprezentuje, niżej na zdjęciach :)
Jak wiadomo koszta przygotowań są sporę i zaczynały się pewne problemy.
I tu z pomocą przyszła firma Hi-Tec Nutrition, która będzie wspierać mnie suplementacyjnie, za co jestem im bardzo wdzięczny. I z tego miejsca chciałem bardzo podziękować za wsparcie! Dzięki!
Do Debiutów zostało dokładnie 7 tygodni i 2dni. Tak na dzień dzisiejszy przedstawia się dieta, suplementacja oraz ilość aerobów:
Dieta
Posiłek 1:
Płatki owsiane 100g
Owoce 30-50g – jabłka, truskawki, jagody, borówki.
10 białek jaj
2 żółtka
lub Hi-Tec Whey Protein 60g + 10g oliwy
Posiłek 2:
Pierś z kurczaka 230g
ryż brązowy 80g
warzywa 150g
Posiłek 3:
Pierś z kurczaka 230g
ryż brązowy 80g
warzywa 150g
Posiłek 4:
Pierś z kurczaka 230g
ryż brązowy 50g
warzywa 150g
Posiłek 5:
Pierś z kurczaka 230g
ryż brązowy 50g
warzywa 150g
Posiłek 6:
60g Kazeiny micelarnej -> Hi-tec Micellar Casein
15 orzechów włoskich lub masła orzechowego bez soli i cukru
warzywa 150-200g
Suplementacja:
Rano przed aerobami:
Ultra Amino 5100 15tab
Przed treningiem siłowym:
Bcaa powder 15g
3kaps Power Guarana
Tauryna 3kaps
Po treningu siłowym:
Carbo Plus 80g
Bcaa powder 25g
Tauryna 3kaps
Po aerobach po treningowych
Whey C-6 60g
Na noc:
Micellar Casein 60g
+witaminy, magnez, omega3
Trening:
Treningi siłowe wyglądają bardzo nietypowo.
Siłowo trenuje 5-6x w tygodniu, bardzo duża objętość i intensywność. Tu sam przekonałem się, że podział 6-9 serii na małe grupy i 12-16 na duże to taki trochę kolejny kulturystyczny mit, a przynajmniej w moim przypadku :) Np. na nogi robię ok.28-35serii, mówię o samych czwórkach i dwójkach, bez łydek. Więc trochę tego jest. Oczywiście nie są to serie do upadku mięśniowego ;)
Najczęściej robię 1-2 podstawowe, ciężkie ćwiczenia na ciężarach, w reszcie ćwiczeń stawiam na intensywność i różne techniki, metody wykonania.
Rozkład partii wygląda następująco:
-Klatka
-Plecy
-Barki
-Ręce
-Nogi
Dzień lub dwa przerwy następują po 5 dniach treningowych lub w momencie kiedy czuję, że tego potrzebuje.
Oczywiście brzuch i łydkę dokładam do poszczególnych dni, najczęściej do klatki, barków, i rąk.
Aeroby:
Na dzień dzisiejszy wykonuje je już 2 razy dziennie, czyli 14 razy w tygodniu -> 7x40min rano oraz 7x30min po treningu siłowym lub wieczorem. Na tętnie 140-145ud/min., więc całkiem intensywnie.
Najczęściej wykonuje je na bieżni, kąt nachylenia 13-15 stopni w górę, prędkość 7,4-7,7 km/h lub ewentualnie rowerek stacjonarny.
Zdjęcia:
Tu koniec 2008 roku, początek treningów :)
Tu już czerwiec 2012, forma "ogródkowa", wówczas pojawiły się pierwsze myśli o starcie :)
Tu dwie fotki z masy:
Od listopada(ok.20tyg przed Debiutami) rozpoczęliśmy z Emilem redukcje.
Tutaj już forma z drugiej połowy grudnia:
Tutaj na 9tyg przed zawodami + film:
film – nogi i brzuch:
A tu najaktualniejsze fotki – 8tyg do debiutów(podczas wizyty w Poznaniu):
Zapraszam do śledzenia relacji!
Pozdrawiam!
Adam Suker
Zmieniony przez - asuke89 w dniu 2013-01-31 21:45:14