SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czynniki ryzyka, mini art.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2647

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Hey, przeglądając zasoby komputera znalazłem moją pracę, która zajęła drugie miejsce w konkursie działu odżywianie, w lipcu '08.

Może się komuś przyda do czegoś




Na jakie czynniki ryzyka narażony jest organizm osoby trenującej ?
Jak można im zapobiegać/minimalizować w oparciu o dietę.


Organizm sportowca jest bardzo złożonym systemem. System ten nie może działać sprawnie, bez odpowiednio zbilansowanej diety. Dieta osoby uprawiającej sporty siłowe musi być bogata w większą ilość białka, warzyw oraz witamin, gdyż osoba ta jest narażona na wiele tzw. czynników ryzyka. Poniżej postaram się scharakteryzować te czynniki oraz przedstawić sposoby, jak się przed nimi chronić.

1) Wolne rodniki
Są to niesparowane elektrony lub jony tlenu, które powstają w organizmie, w wyniku przemian metabolicznych. Posiadają one ładunki, więc ich celem jest połączenie się z inną cząsteczką. Wykazują również silną aktywność fizyczną. Wolne rodniki bardzo często atakują cząsteczki takie jak DNA komórki, białka, czy lipidy. Im dłuższy i intensywniejszy trening, tym więcej wolnych rodników wytwarza się w organizmie, co w konsekwencji prowadzi do obniżenia sprawności motorycznej osoby ćwiczącej oraz wydłużenia jej czasu regeneracji. Jednak są sposoby, aby w pewnym stopniu zminimalizować szkodliwe działanie wolnych rodników - mowa tutaj o antyoksydantach. Czym właściwie one są ?
Otóż nazywamy nimi związki, których działanie polega na unieszkodliwianiu wolnych rodników, a tym samym - na ochronie komórek przed zniszczeniem.
Dlatego w diecie osób uprawiających sport powinno znaleźć się sporo warzyw oraz owoców, które są wręcz kopalnią antyoksydantów. Dużą ich ilość zawierają również produkty bogate w beta-karoten, witaminę A, C, E oraz selen.
Wyjątkowe silne działanie antyoksydacyjne wykazują witaminy A i E, gdy spożywane są razem. Obie rozpuszczają się w tłuszczach, więc bezproblemowo przechodzą przez cienką, lipidową błonę komórki, wnikając do jej wnętrza.
Tak więc zdrową i smaczną przekąską, bądź dodatkiem do posiłku może być surówka, składająca się z kapusty (wit. C), marchwi (beta karoten), cebuli (selen) oraz oliwy z oliwek (wit. E, tłuszcz).

2) Katabolizm.
Jest to ogół reakcji chemicznych metabolizmu prowadzący do rozpadu złożonych związków chemicznych na prostsze cząsteczki. W przypadku osób uprawiających sporty siłowe mamy na myśli katabolizm mięśni. Katabolizm jest procesem, który powoduje spadek masy mięśniowej. Aby do tego nie dopuścić ważna jest odpowiednia dieta, szczególnie posiłki około treningowe oraz posiłek przed snem.
Posiłek przed treningiem powinien składać się z węglowodanów złożonych, które będą równomiernie wchłaniane oraz białka. Przykładem dobrego posiłku przed treningiem może być kasza jęczmienna + chuda ryba. Bezpośrednio po treningu warto jest przyjąć proteiny oraz szybko przyswajalne węglowodany, pobudzające wydzielanie hormonu anabolicznego - insuliny, która ułatwia transport glukozy i aminokwasów do mięśni. Przykładem takiej mieszanki może być odżywka białkowo-węglowodanowa, która dzięki płynnej formie będzie lepiej i szybciej wchłaniana niż pokarm stały. Jednak nie zapominajmy o pełnowartościowym, który jest koniecznością - należy go spożyć około godzinę po przyjęciu odżywki. Tutaj dobrym rozwiązaniem będzie ryż paraboliczny + chude mięso oraz porcja warzyw.
Teraz krótko na temat katabolizmu nocnego. Podczas nocnej głodówki w organizmie zachodzi mnóstwo procesów. Tkankę mięśniową zaczynają opuszczać niemal wszystkie aminokwasy, które są wykorzystywane na potrzeby innych tkanek (m.in. jelit oraz mózgu, który pochłania najwięcej aminokwasów uwalnianych z mięśni). Aby zminimalizować ten proces warto przyjąć przed snem białko o długim czasie wchłaniania. Tutaj bardzo dobrze sprawdza się kazeina, zawierająca się w popularnym twarogu.

3) Zakwaszenie organizmu
Jedząc i pijąc, dostarczamy organizmowi składników mineralnych, niezbędnych do utrzymania stanu równowagi kwasowo-zasadowej, który jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Duża ilość białka, oraz produktów takich jak ryż, kasze, mięso, makarony, na których oparte są diety osób ćwiczących, działa na organizm zakwaszająco.
Dodatkowym czynnikiem wpływającym na możliwość zakwaszenia organizmu są kwasy, który powstają w wyniku przemiany materii. Konsekwencjami zakwaszenia organizmu mogą być choroby narządów wewnętrznych. Dlatego tak ważnym składnikiem w diecie osób ćwiczących są warzywa, które mają właściwości alkalizujące. Teoretycznie na 100 g mięsa powinno spożyć się 200 g warzyw. Dla przykładu - jedząc 100 g kurczaka oraz 100 g ryżu odkwasimy organizm spożyciem jabłek oraz pomidorów (oba produkty w ilości 200 g).
Produkty zakwaszające:
drób
wieprzowina
wołowina
cielęcina
jaja
ser żółty i biały,
kasza jęczmienna, płatki owsiane, ryż, makaron
czekolada,
orzeszki ziemne
słodycze
produkty o wysokim stopniu przetworzenia

Produkty alkalizujące:
buraki
marchew
pomidory
sałata
ogórki
kapusta
cebula i czosnek
dynia
czarne porzeczki
cytryny
wiśnie
śliwki
agrest
gruszki
truskawki
jabłka
szczypiorek, natka pietruszki


Źródła wykorzystane do napisania pracy:
- zasoby Sportowego Forum Dyskusyjnego (SFD.pl)
- http://zdrowie.org.pl/nutrition/wyswietl.php?id=27
- http://www.eioba.pl/a76377/antyoksydanty
- http://vitalia.pl//artykul320_Walcz_z_wolnymi_rodnikami_rss_1.html&cookie=1
- www.zakwaszenie.pl 


Praca w całości mojego autorstwa

pozdr
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6265 Napisanych postów 76012 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754743
Nie wiem czy nie choruja na zadne choroby. Ale jezeli chodzi o to zakwaszenie to najprawdopodobniej jest to wziazane z fizjologia ich organizmu uksztaltowana przez wiele lat. Mysle, ze gdyby ktos z nas zaczal stosowac ich diete to wielce prawdopodobne, ze nie tylko zakwaszenie organizmu by bylo jego problemem.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 580 Wiek 30 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14495
SOG jak wejdzie ,dzieki :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 837 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 12361
Spotkałem się gdzieś z artykułem, biochemicznym chyba, z którego wynikało że jajka/mięso/podroby zawierają witaminy i gotowe enzymy potrzebne do ich strawienia. Czyli można by wnioskować, że w takim przypadku nie powinno dochodzić do zakwaszenia.

Mógłby ktoś z większą wiedzą na temat rozjaśnić trochę?

SOG dla Ciebie Studi za ciekawy art

/pzdr.

Zmieniony przez - aleg w dniu 2010-05-06 19:22:51
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6265 Napisanych postów 76012 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754743
Enyzmy do strawienia witamin? Nie wiem za bardzo co to ma wspolnego z zakwaszeniem organizmu. Miesa ma enzymy wlasne, takie jak katepsyny czy kalpainy, ale nie ma to zbyt wiele wspolnego z rownowaga kwasowo-zasadowa.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 2631 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15370
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 837 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 12361
Enzymy do strawienia mięsa/białka. Może coś źle zrozumiałem.
Dzięki za odpowiedź.

/pzdr.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6265 Napisanych postów 76012 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754743
Zgadza sie. Kalpainy oraz katepsyny sa uzywane w technologii do rozkladu bialek cytoszkieletowych w celu polepszenia konsystencji, nadania lepszych cech sensorycznych, lub w procesie zatrzymania dzialania chlorku sodu przy produkcji ryb solonych.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 334 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 4204
hmm dlaczego polecają na nadkwasotę jest płatki i pochodne skoro zakwaszają :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6265 Napisanych postów 76012 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754743
Nalezy odroznic zakwaszenie organizmu od nadkwasoty. To zupelnie co innego.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
A jak myślicie sok pomidorowy (pomijając konserwanty i inne) dobry jest na alkalizowanie organizmu?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
pewnie podobnie jak pomidory lub trochę mniej tylko żeby to był dobrej jakości sok

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

TRZYMAM DIETE ,ALE CZASAMI MNIE SSIE.,..

Następny temat

Dietka na mase, ewentualnie do poprawy

WHEY premium