Wczoraj w odległości około 50 metrów ktoś wyrzucił petardę taką głośnego rodzaju i głośniejszą od tych zwykłych petard że jak wybuchnie to nawet ulica trochę drgała ale nie wiem dokładnie w którym miejscu ta petarda wybuchła tylko tak na ucho stwierdzam. Gdy się we wszystkie strony odwróciłem to było wszędzie pusto bez osób ani bez śladu dymu z petardy. Słyszałem pisk w uszach ale nie wiem czy to od głośności petardy. Zawsze gdy wychodzę z ciepłego pomieszczenia na zimne powietrze albo gdy się czegoś przestraszę to słyszę pisk w uszach to trudno stwierdzić ile procent tego pisku jest spowodowane od głośności tej petardy. Główne pytanie mam tylko jedno czy jednorazowy incydent jak wybuch petardy albo jakiś inny jednorazowy incydent jak w bliskiej odległości by wybuchła opona od tira to czy po takim jednorazowym incydencie może się na stałe do końca życia pogorszyć słuch tak jak kilkusekundowe patrzenie gołymi oczami na słońce czy to takim pisku po jakim czasie czułość na dźwięki w uszach wraca na taki mam poziom co przed wybuchem petardy. Czy to ma jakieś znaczenie że na głowie miałem założoną czapkę i kaptur? Czy jak uszy nie bolą to czy to znaczy że się uszkodziły. Czy na wszelki wypadek lepiej jest mieć jakieś zatyczki do uszów? Co wtedy gdy na przykład komuś by się popsuły bębenki w uszach to czy wtedy one same się regenerują jak rana na skórze czy operacyjnie czy tak do końca życia musi pozostać?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Oczywiście, że im więcej decybeli, tym występuje większe ryzyko uszkodzenia słuchu. Nie da się niestety określić jak określony incydent wpłynie, lub też wpłynął akurat na Twój słuch. Jeżeli masz co do tego wątpliwości i obawiasz się o swoje zdrowie, to nie pozostaje nic innego, jak wybrać się do lekarza rodzinnego. On wykona wstępną diagnozę i jeżeli będą przesłanki ku temu, żeby wysłać Ciebie do specjalisty, to otrzymasz skierowanie do niego. Nikt z nas nie jest w stanie tego stwierdzić przez internet. Prawdopodobieństwo uszkodzenia słuchu niestety zawsze istnieje.
1
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Siemka
Czy pojedyncza eksplozja petardy może trwale pogorszyć słuch?
W większości przypadków jednorazowy kontakt z bardzo głośnym dźwiękiem powoduje przejściowy ubytek słuchu, który może trwać od kilku godzin do kilku dni. Objawia się on pogorszoną percepcją dźwięków (np. trudności w rozumieniu rozmów) i poczuciem „zatkanego” ucha. Miałem kiedyś podobą sytuacje, ale ja sam akurat odpaliłem petardę, ktora wybuchła bardzo szybko koło mnie. Przez 2-3 dni miałem szumy uszne i piski.
Jeżeli dźwięk był ekstremalnie głośny (powyżej 150 dB), istnieje ryzyko trwałego uszkodzenia słuchu.
Czy pojedyncza eksplozja petardy może trwale pogorszyć słuch?
W większości przypadków jednorazowy kontakt z bardzo głośnym dźwiękiem powoduje przejściowy ubytek słuchu, który może trwać od kilku godzin do kilku dni. Objawia się on pogorszoną percepcją dźwięków (np. trudności w rozumieniu rozmów) i poczuciem „zatkanego” ucha. Miałem kiedyś podobą sytuacje, ale ja sam akurat odpaliłem petardę, ktora wybuchła bardzo szybko koło mnie. Przez 2-3 dni miałem szumy uszne i piski.
Jeżeli dźwięk był ekstremalnie głośny (powyżej 150 dB), istnieje ryzyko trwałego uszkodzenia słuchu.
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!