...
Napisał(a)
Gdy utracimy zapasy glikogenu, to jesteśmy głodni czyli powiedzmy po godzinnym kardio chce nam się jeść. Jednak podczas tego treningu spaliliśmy też trochę tłuszczu - czy głód z tego powodu jest większy? Jeżeli nie jest większy, to lepiej robić jedną godzinną sesję kardio od dwóch półgodzinnych przy założeniu, że faktycznie po 20-30 minutach organizm bardziej przerzuca się na czerpanie energii z tłuszczu.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
W przypadku treningu cardio (aerobowego/tlenowego) warto również pamiętać o tym, że im dłużej go wykonujemy, tym szybciej organizm nasz adaptuje się do tego rodzaju wysiłku i jest to proces dość szybki. Z tego też względu wraz z czasem nie będzie on już taki efektywny pod kątem spalania tkanki tłuszczowej. Wtedy zamiast kręcić po xx godzin w tygodniu, warto pomyśleć o wprowadzeniu innego rodzaju wysiłku, np. interwałów o wysokiej intensywności, tabatę, czy kompleksy sztangowe. Polecam poczytać więcej informacji na ten temat.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Te „ przerzucanie po 20 minutach na tłuszcz „ to dawno obalony mit 

1
TRENINGI KATOWICE
KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
nie wiem jaki jest cel Twoich rozważań i po co skupiasz się na takich mało znaczących sprawach - im więcej kombinujesz tym gorzej. Redukowanie jest z założenia proste - deficyt kaloryczny i redukuejsz, a czy wygenerujesz ten deficyt mniejszą podażą kalorii, czy dodatkowymi aktywnościami w formie treningów siłowych czy cardio to juz mniej ważna sprawa, bo już jest kwestia pracy nad sylwetką i wizualnego efektu końcowego, bo można pozbyć się tłuszczu, ale nie być zadowolonym z efektu finalnego, a o tych "20 minutach" już masz wyjaśnione wyżej
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Dokładnie jak wyżej, ludzie za dużo kombinują w dzisiejszych czasach i rozkminiają mało istotne sprawy ;)
Po pierwsze żeby spalac tłuszcz to musisz być w deficycie kcal, innej opcji nie ma i nie będzie w tym sporcie, zwykłe prawa fizyki, musisz dać mniej paliwa niż przepalasz wtedy korzystasz z zapasów energetycznych. Cardio to jedynie narzędzie do pogłębiania tego deficytu ;)
Po pierwsze żeby spalac tłuszcz to musisz być w deficycie kcal, innej opcji nie ma i nie będzie w tym sporcie, zwykłe prawa fizyki, musisz dać mniej paliwa niż przepalasz wtedy korzystasz z zapasów energetycznych. Cardio to jedynie narzędzie do pogłębiania tego deficytu ;)
Zapraszam :)
WinterR91
https://www.facebook.com/MichalJekiel
https://www.sfd.pl/DT_WinterR-t1188796.html
...
Napisał(a)
Tak, tylko że deficyt kaloryczny generuje głód który jest niekomfortowy. A przynajmniej niedojedzenie. Dlatego taki wątek założyłem.
Zmieniony przez - Bobo1969 w dniu 2022-05-27 04:59:56
...
Napisał(a)
Nie prawda, zależy od wyboru produktów i posiłków jakie stworzysz. Dla przykładu zrob sobie jednego dnia całe kalorie używając ziemniaków i ryby, te 2 rzeczy mają bardzo duży indeks sytości i mimo że będziesz na deficycie będzie Ci ciężko przejeść to przez cały dzień. Poczytaj o indeksie sytości produktów.
...
Napisał(a)
Tak jak wyzej wspomnianio to juz dawno obalono te mity z progremi 20 minut aby spalać tłuszcz , do spalania tłuszczu potzrebny jest deficyt kcal i nie ma znaczenia w jaki sposób go wytworzysz to będziesz tracić wage a od doboru treningu zależy czy w wiekszej mierze poleci z miesni czy z tłuszczu ( siłowy vs aerobowy) rób sobie cardio albo siłowy albo interwał albo łącz wszystko jak ci pasuje , zdecydowanie lepiej jest nie przekraczać zbyt bardzo czasu cardio bo zbyt długie i zbyt intensywne treningi mogą zwiększać wyrzut hormonu stresu ( kortyzol)
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Bobo1969Tak, tylko że deficyt kaloryczny generuje głód który jest niekomfortowy. A przynajmniej niedojedzenie. Dlatego taki wątek założyłem.
Nie zgodzę się , mimo 11 tygodni redukcji na zbilansowanej diecie ( ok -300 kcal ) nie chodziłem głodny . Możesz wierzyć lub nie , ale pierwsza redu z podziałem na śniadania bt i reszta bwwt wypadała gorzej jak teraz . W każdym posiłku bww oraz odrobina fatu i jest dobrze. Widocznie może musisz też jakieś zmiany wprowadzić , a ja doszedłem sam do tego że mi styka malutko fatu nawet na masie bo ok 0,8 . Bialeczka mam 3 bo lubię więcej a reszta ww.
...
Napisał(a)
guban1988no tak ale 300 kcal deficytu to żaden deficyt , ja też na 300 nie czuje głodu ale na końcu redukcji jak mam deficyt 700 i do tego 12 treningów w tygodniu to jest horror te ostatnie tygodnieBobo1969Tak, tylko że deficyt kaloryczny generuje głód który jest niekomfortowy. A przynajmniej niedojedzenie. Dlatego taki wątek założyłem.
Nie zgodzę się , mimo 11 tygodni redukcji na zbilansowanej diecie ( ok -300 kcal ) nie chodziłem głodny . Możesz wierzyć lub nie , ale pierwsza redu z podziałem na śniadania bt i reszta bwwt wypadała gorzej jak teraz . W każdym posiłku bww oraz odrobina fatu i jest dobrze. Widocznie może musisz też jakieś zmiany wprowadzić , a ja doszedłem sam do tego że mi styka malutko fatu nawet na masie bo ok 0,8 . Bialeczka mam 3 bo lubię więcej a reszta ww.
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
monkey22guban1988no tak ale 300 kcal deficytu to żaden deficyt , ja też na 300 nie czuje głodu ale na końcu redukcji jak mam deficyt 700 i do tego 12 treningów w tygodniu to jest horror te ostatnie tygodnieBobo1969Tak, tylko że deficyt kaloryczny generuje głód który jest niekomfortowy. A przynajmniej niedojedzenie. Dlatego taki wątek założyłem.
Tak , po roztrenowaniu na ostatnie 4 tygodnie pogłębiam właśnie . Zrobię strzał z 300 na 500

...
Napisał(a)
Zużycie zapasów glikogenu w mięśniach nie jest równoznaczne z odczuciem głodu. Tak samo ujemny bilans energetyczny nie musi oznaczać, że chodzimy głodni, więc nieszczególnie widzę sens w Twoich przemyśleniach. Dobrze skonstruowana i zbilansowana dieta redukcyjna nie powinna powodować uczucia głodu. Oczywiście mam na myśli sensowną redukcję, a nie głodówkę, np. na końcówkę redukcji.
Odnośnie do treningu cardio, to nie jest niezbędny w celu redukcji tkanki tłuszczowej. Jak lubisz i masz czas, to rób wtedy, kiedy masz możliwość/ochotę.
Odnośnie do treningu cardio, to nie jest niezbędny w celu redukcji tkanki tłuszczowej. Jak lubisz i masz czas, to rób wtedy, kiedy masz możliwość/ochotę.
Moderator działu Odżywianie
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!