SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Czy "namaczanie" ryżu zwiększa jego IG? (SOGi dam)

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1005

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1137 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13135
Chodzi mi tutaj o sytuacje w ktorej miele ryż (ugotowany) w blenderze i potem zalewam go letnią/zimną wodą (dodaje odżywek etc.), żeby nie byla zbyt gęsta ta papka i nadawała się do picia. Taki ryż jest w tej wodzie przez pare godzin i potem wiadomo, ze woda go rozmiękczy w tym czasie, czyli cos w stylu rozgotowanego ryzu (co zwiększa na bank IG), tyle że wiadomo że nie w wyniku obróbki cieplnej i dlatego moje pytanie. Czy zimna woda rozmiękczając ryż może zwiększyć jego IG?
Jak byście ugotowany ryż zostawili w ZIMNEJ wodzie na pół dnia i napęcznieje on jak balon i się zrobi papka to się jego IG zwiększy, czy nie?

Jeżeli zmiękczanie ryżu oznacza zwiększanie jego IG to by znaczyło, że lepiej gorący ryż jest schłodzić przed zabraniem go np. Do szkoły bo jeżeli temperatura będzie się stopniowo sama obniżała to ona ten ryż zmiękczy trochę do czasu aż będzie zimny ;) Trust me, wiem, bo taki się łatwiej mieli :p

Bede wdzieczny za odpowiedz, SOG'a dam :)

Moje p4p:
- Anderson Silva
- Jones
- GSP / Aldo

Favs: A. Silva, Rashad, Shogun, Fedor,t he Reem, Palhares, B.J. Penn, GSP, Machida, Aldo, Jones

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 364 Napisanych postów 8676 Wiek 38 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 130649
IG nie ma znadnego znaczenia, ze względu na fakt, że jest to wartosc laboratoryjna i zjedzenie posilku kompletnie zbilansowanego, zmienia ładunek glikemiczny, odpowiedź insulinową.

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3211 Napisanych postów 59165 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 663792
Każde przetworzenie produktu ma wpływ na jego jakość.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Program do liczenia kalorii mojego autorstwa

Następny temat

Jajka