SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czy maślanka jest ciężkostrawna?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3349

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 14 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 83
ostatnio zaczęłem dodawać do platków maślankę, i mam pytanie - czy ona jest ciężkostrawna? czy może jest już sfermentowana przez bakterie jak jogurty i kefiry ?
do czego jej bliżej pod względem trawienia-do zwykłego mleka czy do kefiru i jogurtu ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 46 Napisanych postów 2238 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 60689
Maślance jest bliżej do jogurtu,kefiru niż do mleka.Posdrawiam.

rower1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3948 Napisanych postów 63928 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 683473
Nie jest ciezkostrawna.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 401 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4212
ja sobie czasem ją jem ok. 19 a potem twarożek ;)

Without rules, we are nothing but savages.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 73 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1908
Maslanka jest ubocznym produktem powstajacym podczas zmaslania smietany/smietanki(czyli produkcji masla). Przecietny sklad 91-92% wody, 0,1-1% tluszczu, ok 3% białka i 3-4%laktoza(cukier typowo mleczny) + lecytyna maslanka ma bardzo duza wartosc odzywcza, wszystkie niezbedne aminokawsy i jest latwo strawialna.
Maslanke moze byc slodka lub kwasna. Jezeli jest slodka jest produkowana ze smietanki, maslanka kwasna natomiast jest "robiona" z smietany (czyli smietanki poddanej procesowi fermentacji z uzyciem bakteri kw. mlekowego). Kwasna jest popularniejsza, jezeli dluzej postoi ma tendencje do rozwarstwiania sie i pojawiania sie warstwy serwatki, ale ogolnei to w gorszej jakosci produktach.
pzdr.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Gramaturgia

Następny temat

LowCarb - Chyba Wykituje

Fruzelina