...
Napisał(a)
Cześć, jestem tu pierwszy raz i mam pytanie, czy zażywanie białka beż treningu może mi zaszkodzić?a jeśli nie to co mi ono da ?
...
Napisał(a)
Witaj,
białko w formie odżywki białkowej jest dla organizmu tym samym co białko pochodzące z mięsa z jaja, serów czy ryb. Dlatego równie dobrze możesz zapytać czy zaszkodzi Ci zjedzenie piersi z kurczaka.
Standardowe wytyczne żywieniowe podają, że dzienna ilość spożytego białka przez osoby nieaktywne fizycznie powinna oscylować ok 1g na każdy kilogram masy ciała. Oznacza to, że osoba nieaktywna fizycznie o wadzę ok 70 kg powinna zjeść dziennie ok 70g białka. Taka ilość pozwoli utrzymać zdrowie i odpowiedni poziom regeneracji tkanek.
Więc kto powinien jeść więcej białka i po co tym osobom więcej białka?
2-2,5 g to odpowiednia ilość dla osób trenujących na siłowni, które naturalnie budują mięśnie.
2-3g na każdy kilogram masy ciała, to odpowiednia ilość dla sportowców którzy chcą zredukować tkankę tłuszczową
2-3g na każdy kilogram masy ciała, to odpowiednia ilość dla osób aktywnych, odchudzających się
1,5g na każdy kilogram masy ciała, wspiera zdrowie osób w podeszłym wieku i rekonwalescentów
Poza tym badania naukowe dowiodły, że ilość białka powyżej 2g na każdy kilogram wagi ciała jest wartością najbardziej korzystną dla osób, które chcą zredukować tłuszcz i utrzymać optymalną wagę.
Wszystkie podane wartości nie stwarzają ryzyka w przypadku osób zdrowych.
Warto pamiętać, że najlepszą odżywką białkową w kontekście zdrowia jest białko serwatkowe, szczególnie WPI.
białko w formie odżywki białkowej jest dla organizmu tym samym co białko pochodzące z mięsa z jaja, serów czy ryb. Dlatego równie dobrze możesz zapytać czy zaszkodzi Ci zjedzenie piersi z kurczaka.
Polecamy również: Izolat czy koncentrat białka? Białko serwatkowe czy serwatka białkowa?
Standardowe wytyczne żywieniowe podają, że dzienna ilość spożytego białka przez osoby nieaktywne fizycznie powinna oscylować ok 1g na każdy kilogram masy ciała. Oznacza to, że osoba nieaktywna fizycznie o wadzę ok 70 kg powinna zjeść dziennie ok 70g białka. Taka ilość pozwoli utrzymać zdrowie i odpowiedni poziom regeneracji tkanek.
Więc kto powinien jeść więcej białka i po co tym osobom więcej białka?
2-2,5 g to odpowiednia ilość dla osób trenujących na siłowni, które naturalnie budują mięśnie.
2-3g na każdy kilogram masy ciała, to odpowiednia ilość dla sportowców którzy chcą zredukować tkankę tłuszczową
2-3g na każdy kilogram masy ciała, to odpowiednia ilość dla osób aktywnych, odchudzających się
1,5g na każdy kilogram masy ciała, wspiera zdrowie osób w podeszłym wieku i rekonwalescentów
Poza tym badania naukowe dowiodły, że ilość białka powyżej 2g na każdy kilogram wagi ciała jest wartością najbardziej korzystną dla osób, które chcą zredukować tłuszcz i utrzymać optymalną wagę.
Wszystkie podane wartości nie stwarzają ryzyka w przypadku osób zdrowych.
Warto pamiętać, że najlepszą odżywką białkową w kontekście zdrowia jest białko serwatkowe, szczególnie WPI.
Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezgoronska/?hl=pl
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
- Za duży deficyt może mi zaszkodzić czy to może problemy z metabloizmem?
- Kreatyna czy może mi zaszkodzić
- czy branie duomoxu zaraz po augumentinie może mi zaszkodzić
- Czy białko WPC Econo UNS Supplements może zahamować wzrost?
- Czy robić planka w dni bez treningu?
- Czy mozna jeść / pić białko podczas treningu
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Polecane artykuły