Szacuny
11196
Napisanych postów
52059
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Cześć,
Zauważyłem, że suplementując kofeine z cytruliną przed treningiem moja wydolność jest jakby słabsza, szybciej się pompuje i wychodzi na to, że robię mniej efektywny trening niż przy samej kofeinie. Czy ktoś zauważył u siebie podobną zależność albo wie z czego to wynika? Chyba tak nie powinno być
Szacuny
12528
Napisanych postów
162154
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1241938
Siemka,
teoretycznie moze tak byc ze wzgledu na:
-Zbyt duża "pompa" jako blokada mechaniczna i metaboliczna. Kiedy mięsień wypełnia się krwią zbyt szybko i zbyt mocno (co robi cytrulina), dochodzi do tzw. przekrwienia czynnego.
-Konflikt hemodynamiczny (Krew w mięśniach vs. Serce). Kofeina stymuluje serce do szybszej pracy i zwęża naczynia (wazokonstrykcja), podnosząc ciśnienie, co sprzyja "agresji" treningowej. Cytrulina robi coś odwrotnego – gwałtownie rozszerza łożysko naczyniowe (wazodylatacja). U niektórych osób, połączenie to powoduje nagły spadek ciśnienia tętniczego (krew „ucieka” do mięśni), co skutkuje uczuciem osłabienia, ospałości, a nawet lekkich zawrotów głowy. Twój układ nerwowy zamiast skupić się na dźwiganiu, skupia się na utrzymaniu homeostazy ciśnieniowej.
-Zjawisko "kradzieży krwi" - Podczas treningu krew jest kierowana do pracujących mięśni. Przy bardzo silnej suplementacji NO, krew może zalegać w partiach mięśniowych w nadmiarze, co przy Twojej masie ciała może okresowo niedotleniać OUN (ośrodkowy układ nerwowy), dając uczucie „słabszej wydolności”.
Szacuny
6407
Napisanych postów
78873
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
772274
Nie wiem co masz na myśli pod pojęciem "zbyt dużej pompy mięśniowej", ale takie właśnie jest zadanie jabłczanu cytruliny. Rozszerzenie naczyń krwionośnych i większy napływ krwi do mięśni. Dzięki temu odczuwalny jest większy efekt pompy mięśniowej. Połączenie cytruliny z kofeiną nie daje tutaj większych korzyści akurat pod tym względem. Kofeina działa pobudzająco, podnosi nasze tętno w trakcie trwania treningu, więc może to dawać odczucie gorszej kondycji. Pracując na wyższym tętnie niż wcześniej może to być odczuwalne.