TNIEMY CENY NA MAXA! RABATY DO -80%! SPRAWDŹ
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Cytrulina - jak i z czym stosować?

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 308

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 26 Wiek 33 dni Na forum 35 dni Przeczytanych tematów 189
Hej, chciałbym zacząć suplementować cytruline.
Mam pytanie czy jest sens stosowania samej cytruliny, czy lepiej od razu zacząć z argininą i beta alaniną? Nigdy nie stosowałem tego specyfiku, jedynie kreatyne, a wiele osób na siłowni chwali efekty, szczególnie pompy mięśniowej, tylko są zdania że sama cytrulina to nie wystarcza.

Czy stosowanie 5g kreatyny + 5g cytruliny przed treningiem oraz 5 g samej kreatyny po treningu będzie optymalnym rozwiązaniem ?

Dodam, że trenuje stricte pod kulturystykę, żadnej innej dyscypliny.

Zmieniony przez - WOJCIECH000 w dniu 2025-03-02 13:58:23

Zmieniony przez - WOJCIECH000 w dniu 2025-03-02 14:01:53
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9141 Napisanych postów 83436 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705436
Może być .
Pisz w jednym temacie , nie zakładaj każdego z osobna
1

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6301 Napisanych postów 77890 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766166
Wspomniana przez Ciebie beta alanina nie ma wpływu na uzyskanie efektu pompy mięśniowej, więc ona nie sprawdzi się akurat w zakładanym przez Ciebie celu. Oczywiście nie oznacza to, że nie warto jest jej stosować. Zdecydowanie jest jednym z najbardziej wartościowych suplementów diety, pod kątem możliwości pracy naszych mięśni.

https://www.sfd.pl/art/Suplementy/Beta_alanina:_czy_warto_ją_brać_Jak_działa_-a7788.html

Cytrulinę polecam spróbować samą. Jeżeli efekt pompy mięśniowej będzie zadowalający to zostawić, a jak nie, to sprawdzić argininę lub ich połączenie.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12415 Napisanych postów 161824 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1239962
A ja polecam laczyc cyrtuline z arginina:) wystepuje tutaj efekt gdzie cytrulina ogranicza aktywnosc enzymu arginazy przez co polaczenie obu sklandikow moze dac nam lepszy efekt jesli chodiz o pompe miensiowa, niz w przypadku stosowania osobno argininy lub cytruliny. Cytrulina bedzie "wzmacniac" dzialanie argininy poprzez wzrost jej dostepnosci w naszym ciele. Dlatego czesto w stackach jkest laczona razem arginina i cytruliny by wykorzystac efekt synergii, co do betra-alaniny i kreatyny tuaj juz mechanizm dzialania bedzie inny.
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 26 Wiek 33 dni Na forum 35 dni Przeczytanych tematów 189
zacząłem samą cytrulinę wraz z kreatyną, jeżeli efekt będzie niezauważalny to dorzuce arginine, dzięki za rady
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
a co z witaminami w okolicach treningu? zauważyłem że sporo kreatyn i przedtreningówek posiada w składzie witaminę C, z tego co wiem to nie stosuje się szczególnie witaminy E oraz C w okolicach treningu kulturystycznego przynajmniej przez kilka godzin, ale znam wiele osób co stosują przed lub po treningu witaminę C lub Omega 3

Zmieniony przez - WOJCIECH000 w dniu 2025-03-09 08:24:20
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kuracja DHEA, jakie badania wykonac przed i po?

Następny temat

Johimbina - jak stosować?

Whey dubajska czekolada
Polecane artykuły