Boks jest chyba najbardziej popularną wśród dyscyplin sporów walki. Najprostszym określeniem boksu jest określenie go jaki rywalizacji dwóch zawodników jedynie przy użyciu pięści. Zabronione są wszelkie inne uderzenia, nogami, łokciami, rzuty, czy obalenia. Dopuszczalny jest jedynie chwilowy i niezbyt częsty klincz bokserski. Boks popularny jest nie tylko jako aktywność fizyczna, którą trenujemy, ale również, a nawet przede wszystkim jako sport, który lubimy oglądać na żywo lub w telewizji. Co ciekawe bardzo popularne są również cytaty związane z boksem, wypowiadane przez znane osobistości, jak Mike Tyson, Sugar Ray Leonard, Muhammad Ali, czy wszystkim znany dziennikarz i komentator bokserski Andrzej Kostyra.
Wśród najbardziej znanych cytatów związanych ze światem boksu wyróżniamy:
"Jestem tak szybki, że zeszłej nocy, gdy wyłączyłem światło, byłem w łóżku, zanim zrobiło się w pokoju ciemno" - Muhammad Ali
"Jeżeli przynajmniej śnisz, żeby mnie pokonać, lepiej, żebyś się obudził i przeprosił" - Muhammad Ali
"Aby być wielkim mistrzem, musisz uwierzyć, że jesteś najlepszy. Jeżeli nie jesteś, udawaj, że jesteś" - Muhammad Ali
"Jest zbyt brzydki, żeby być mistrzem" - Muhammad Ali o panującym wówczas championie, Sonny'ym Listonie
"Oczywiście, że wychodząc na ring jestem w pełni profesjonalistą - chcę zabić mojego przeciwnika." - Mike Tyson w odpowiedzi na to, czy jest profesjonalistą
"W więzieniu odkryłem, że karaluchy są ogromnym źródłem
białka. Zgniatasz porządnie całą garść i połykasz jak dużą pigułkę." - Mike Tyson
"Każdy ma jakiś plan... dopóki nie zostanie trafiony." - Mike Tyson
"Nie jestem Matką Teresą, ale nie jestem też Charlesem Mansonem" - Mike Tyson, zwracając się do Komisji Sportowej Stanu Nevada
"Mistrzem jest ktoś, kto wstaje, kiedy nie może" - Jack Dempsey
"Tak, boję się. Boję się, że mogę zabić Schmelinga" - Joe Louis przed rewanżową walką z Maxem
"Boks jest najtwardszym i najsamotniejszym sportem na świecie" - Frank Bruno
"Stać w ringu naprzeciw Joe Louisa i wiedzieć, że chce on szybko wrócić do domu" - Max Baer zapytany o definicję strachu.
"Oczywiście, w boksie zdarzały się kontuzje i zgony - ale żadne z nich nie były
poważne" - Alan Minter
"Czasami tak się zdarza, że jestem na ringu z facetem, który chce mi urwać głowę. Jak w tym czasie myślę o tym, jak udekorować okna w pokoju dziecięcym, to mamy problem". - Steve Johnson