Korciło mnie zrobić raz jeszcze, z orkiszową wyszedł ! Ale zdjęć nie ma. Niestety. Jak położyłam na stole, 3ch chłopa zjadło w mig
CIASTO CZEKOLADOWO - JAGLANE
Składniki na ciasto kruche (spód):
- 100g mąki orkiszowej
- 100g mąki grycznej
- 50g oleju kokosowego ( wcześniej rozpuszczonego i ostudzonego)
- 3 łyżki erytrolu/ ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia/ sody oczyszczonej
Składniki na krem (środkowa warstwa):
- 200g kaszy jaglanej (suchego produktu)
- 1 puszka (400ml) mleka kokosowego (wcześniej schłodzone)
- 20 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 3 łyżki erytrolu/ ksylitolu
- pół szklanki wody
Składniki na polewę (górna warstwa) :
- 200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki, minimum 90%)
- woda
- 20g płatków jaglanych do posypania na wierzch
Przygotowanie:
Suche składniki z (kruchego ciasta) mieszamy ze sobą, dodajemy cały ostudzony olej kokosowy i zagniatamy ciasto (musi być zwarte).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia w przypadku formy sylikonowej mamy lekkie ułatwienie Obejdzie się bez papieru Dodajemy ciasto rękoma i ugniatamy mocno, całość przekłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach około 40-45min
Kaszę jaglaną prażymy w garnku, zalewamy ją mleczkiem kokosowym i dodajemy słodzidło wedle uznania. Gdy zaczyna wrzeć, dodajemy trochę wody. Całość gotujemy do miękkości (czas około 12 minut) i odstawiamy do przestygnięcia (kasza ma być lekko ciepła). Do kaszy dodajemy olej i blendujemy na gęsty krem, jeśli jest za gęsty dodajemy pół szklanki wody. Na dolną warstwę ciasta nakładamy krem jaglany i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po wyciągnięciu - czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy trochę wody i mieszamy, dość energicznie. Po czym schładzamy masę czekoladową. Następnie na wyciągnięte z lodówki ciacho wylewamy polewę i posypujemy płatkami jaglanymi. Całość wkładamy do lodówki najlepiej na 3-4h.
Ciacho dość kaloryczne, ale na przyjęcie gości, albo małe co nie co w sam raz bardzo dobre
Zmieniony przez - blue_hope w dniu 2017-01-14 23:46:30
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html