SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Chce schudnąc na siłowni? co jeść przy okazji tych treningów?? Pomocy, szukam rady!:)

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 11849

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 13 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 149
Hej! W sumie tu jestem nowy, nie wiem czy taki temat był może nie. Ale w gruncie rzeczy po to założyłem to konto na sfd.
Generalnie mam 21 lat, 170 cm wzrostu i ważę ok 78 kg, z tym, ze spory odsetek tej wagi to myślę tłuszcz( sądzę, że tak koło 15 %)
od 5 lat ćwiczę karate, ostatnie pół roku trochę mniej z racji tego, że treningi koligują mi ze szkołą i pracą, ale kiedy mogę to chodzę. od jakiś 4 lat amatorsko i nie regularnie podnoszę rożnego typu żelastwo na siłowni. Póki co efekt mam 100 kg na klatkę i 55 kg na biceps. No ale nie w tym jest mój problem. Generalnie rzecz ma się ku temu, ze chcę schudnąć tak do kolo 70 kg.
Postanowiłem, ze zreorganizuję moje treningi, postawie na trening bardziej siłowy częściej i z jakimś planem, tak aby był efekt nie tylko w sile ale także w poprawie sylwetki i proporcji ciała.
Tu się nasuwa seria moich pytań

Po pierwsze jaki trening byście proponowali , tak żeby był nastawiony na spalanie tłuszczu zalegającego?

Po drugie słyszałem z różnych źródeł( jeżeli to nie jest do końca prawda to skorygujcie) że po treningu siłowym należy jeść wartościowe rzeczy w celu zapobiegania katabolizmu mięśni, z których to organizm czerpie najpierw energię. Co w moim przypadku ??

jeżeli chcę ćwiczyć żeby schudnąć to czy też ma jeść obfity posiłek po treningu czy nie? Czy organizm będzie czerpał energie z zalegającego tłuszczu i nie dojdzie do katabolizmu?

Aha no i jeszcze taka ważna sprawa, bo w gruncie rzeczy to zazwyczaj (wtorki, środy czwartki mogę robić trening na siłowni około godziny 18 dopiero, w inne dni wcześniej, jak to się ma do ćwiczenia oraz przyjmowanych posiłków??

Generalnie mój problem w prosty sposób sprowadza się do tego, że jak chce schudnąć i będę ćwiczył na siłowni to czy po treningu mam jeść np białko w postaci serków wiejskich, tuńczyka etc i co z węglowodanami.

Z góry dziękuje za dobre rady i obiecuję się jakoś odwdzięczyć ;) pozdrawiam

Waga: 77

Wzrost: 170

Obwód klatki: 110

Obwód ramienia: 34

Obwód talii: 97

Obwód uda: nie mierzyłem

Obwód łydki: jw

Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: około 15%

Aktywność w ciągu dnia: praca szkoła, na trening zawsze jednak znajdę czas

Uprawiany sport lub inne formy aktywności: jak już pisałem, karate, trochę siłownia

Odżywianie: generalnie jem wszystko, jem zdrowo, nie jadam za duzo tłuszczy, fast foody, i inne bomby pustych kalorii, słodycze, chipsy nie istnieją w mojej diecie. Jedyna wada to to, że chyba za dużo jem ;)

Cel: szybka redukcja

Ograniczenia żywieniowe: brak

Stan zdrowia: zdrowy

Preferowane formy aktywności fizycznej: jak w posćie i wyżej

Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: lkarnityna

Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów: jeżeli było by cos sensownego

Stosowane wcześniej diety: raczej nie
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 744 Wiek 42 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 4046
Tu masz jak układać dietę. Jak przeczytasz będziesz wiedziął co i jak:
https://www.sfd.pl/Podstawy_układania_diety__start_str_2.-t523670-s2.html.Tu masz wsazówki żywieniowe:
https://www.sfd.pl/10_wskazówek_żywieniowych-t315293.html
Przed treningiem i po treningu musisz zjeść pełnowartościowe białko, czyli ryba, jakieś mięsko i węglowodany: ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, jakiś owoc. Bez warzyw i bez tłuszczu. Po takim posiłku, spożytym max do 30 min po treningu nie musisz martwić się o katabolizm mięśni. I niezależnie czy jesz "na masę" czy redukujesz się musisz zjeść posiłek przed treningiem i po.
Posiłki dostosowujesz do treningu. Jeśli ćwiczysz rano, to rano masz okołotreningowe, a jak po 18, to przed treningiem i po jesz białko i węglowodany.
Poczytaj w zbiorze linków odchudzanie, tam znajdziesz wszystko czego potrzebujesz.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 13 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 149
dzięki wielkie, przejrzę te tematy napewno mi jakoś pomogą. pozdrawiam
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Posiłki mielone z wodą.

Następny temat

Czy warto pchać sie w redukcje tkanki tłuszczowej ( brzuch ) ?

WHEY premium