SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

CLA (sprzężony kwas linolowy) - redukuje tkankę tłuszczową........KIT!

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 53269

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Temat przeniesiony przez TomQ-MAG z działu Odżywki i suplementy. Zgłoś naruszenie
solaros Moderator
Ekspert
Szacuny 2565 Napisanych postów 29960 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 200163
Na samym poczatku chcialbym zaznaczyc ze zdanie srodowiska jest podzielone na temat skutecznosci CLA.
Sa osoby ktore twierdzą że CLA przyspiesza spalanie tkanki tluszczowej - pokazując jedno badania (glownie na gryzoniach,ale nie tylko)
Ci z drugiej strony twierdzą ze CLA wcale nie przyspiesza spalania tkanki tluszczowej,czy zapobiega powstawaniu nowej - co najwyzej 'delikatnie' moze pomoc - pokazujac kilka badan potwiedzających ich zdanie (na ludziach).

W tym temacie obiore strone tych drugich - czyli przeciwnikow i przedsatwie kilka ciekawych badan (moze nawet zaskakujacych!) ktore przecza skuteczności CLA .

Wiec do dziela:

CLA (conjugated linoleic acid) - sprzężony kwas linolowy


Sprzężony kwas linolowy jest naturalnym składnikiem pokarmów zwierzęcych. Powstaje z kwasu linolowego. Jest obecny w tłuszczu mleka krowiego, produktach mlecznych oraz mięsie pochodzącym od zwierząt przeżuwających. Ostatnio wzrasta zainteresowanie tym związkiem chemicznym, ponieważ (głównie na podstawie badań prowadzonych na zwierzętach) przypisuje się mu istotne działania biologiczne potencjalnie korzystne dla zdrowia. Ponieważ aktualne zalecenia dietetyczne mówią o ograniczaniu spożycia tłuszczów zwierzęcych, powstaje pytanie, w jaki sposób to zalecenie wpływa na ograniczenie spożycia sprzężonego kwasu linolowego i jakie ma znaczenia dla zdrowia.

Znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego - wytwarzają go m.in. krowy. Jego największe stężenie notuje się w mięsie kangura.

CLA jest specjalnym kwasem tłuszczowym, który wspomaga przyrost beztłuszczowej masy mięśni i jest w stanie, jak niemal żadna inna substancja, zmienić w organizmie stosunek tkanki aktywnej do tkanki pasywnej (tkanki mięśniowej do tkanki tłuszczowej). Przeprowadzone doświadczenia wykazały, że już w ciągu kilku miesięcy można zwiększyć masę mięśni o 10% i zredukować zawartość tkanki tłuszczowej o 50%! Działanie CLA na przyrost masy mięśni polega m.in. na zwiększaniu syntezy białek i zatrzymaniu azotu w mięśniach, oraz złagodzeniu efektów hormonów działających katabolicznie, np. kortyzolu. W zakresie redukcji tkanki tłuszczowej CLA między innymi zwiększa termogenezę (produkcję ciepła).

Sprzedawcy, lekarze, instruktorzy fitnessu często doradzają nam CLA i chwalą jego działanie. "Zdolność do redukowania tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii"
"Stosując systematycznie CLA przez okres kilku tygodni można uzyskać ok.40% redukcję tkanki tłuszczowej więcej."


Czy oby na pewno?!


Prowadzone są rozległe badania nad wpływem sprzężonego kwasu linolowego na choroby nowotworowe, choroby serca, cukrzycę oraz utrzymywanie należnej masy ciała. Jednak na ich podstawie nie można dotychczas wyciągać jednoznacznych wniosków.

Ochrona przed chorobą nowotworową
Udowodniono, że wysokie spożycie sprzężonego kwasu linolowego, wysokie spożycie serów i wysokie stężenie sprzężonego kwasu linolowego w surowicy krwi wiąże się z obniżonym ryzykiem zachorowania na raka piersi. Te wyniki są obiecujące. Należy jednak zauważyć, że nie udowodniono dotychczas zależności przyczynowej między spożyciem sprzężonego kwasu linolowego a nowotworami. Dlatego niezbędne jest przeprowadzenie dalszych prac dotyczących tego problemu.

Cukrzyca

Częstość występowania cukrzycy typu II (najczęściej skojarzonej z nadwagą) w Europie dramatycznie rośnie. Sprzężony kwas linolowy może posiadać zdolność do normalizacji metabolizmu glukozy. Istniejące dane na ten temat są zachęcające, jednak powinny być podjęte dalsze prace w tym zakresie.

Skład ciała

Badania prowadzone na młodych myszach wykazały, że sprzężony kwas linolowy wpływa na metabolizm pobudzając podstawową przemianę materii, zwiększając masę mięśniową i zmniejszając ilość tłuszczu w organizmie. Jak dotychczas tych spostrzeżeń nie potwierdzono u ludzi. Wymaga to przeprowadzenia następnych wielu badań.

Suma sumarum:
Dotychczas dostępne dane na temat wpływu biologicznego sprzężonego kwasu linolowego są obiecujące. Jednak nie wiadomo jaka powinna być idealna zawartość sprzężonego kwasu linolowego w diecie. Nie opracowano również zaleceń dotyczących spożycia tego związku.

Niektórzy badacze zwracają uwagę na negatywne efekty suplementacji CLA (występujące szczególnie w trakcie przyjmowania wysokich dawkek) takie jak wzrost stężenia białka CRP oraz zmniejszenie wrażliwości tkanek na insulinę!



Na początek lajtowo - badania dające do myslenia:

The role of conjugated linoleic acid in reducing body fat and preventing holiday weight gain.

OBJECTIVE: The incidence of obesity and overweight in the US has increased considerably during the past two decades and currently affects 65% of the adult population. Research has indicated that small, yet irreversible, gains during the holiday season contribute to increases in weight during adulthood. Conjugated linoleic acid (CLA), a naturally occurring dietary fatty acid, has been found to reduce weight gain and dramatically decrease fat mass in animals. Although research in humans has shown inconsistent results, most studies have been of insufficient duration or have utilized body composition methods that are less accurate than the currently accepted criterion.

DESIGN: Randomized, double-blind, placebo-controlled study of 3.2 g/day CLA for 6 months.

SUBJECTS: Forty healthy, overweight subjects (age: 18-44 years; body mass index: 25-30 kg/m(2)).

MEASUREMENTS: Body composition by the four-compartment model, resting metabolic rate (RMR) by indirect calorimetry, self-reported physical activity and dietary intake, and blood chemistries were determined at baseline and after 6 months. Body weight was measured monthly during the pre-holiday season (August-October), holiday season (November-December) and post-holiday season (January-March). Adverse events were assessed monthly.

RESULTS: Compared to CLA, the placebo group showed a greater rate of weight gain during the holiday season (P=0.01). Within the placebo group, holiday weight change was significantly greater compared to the pre-holiday period (August-October) (P=0.03). Six-month change in body composition was improved with CLA compared to placebo (P=0.02), and body fat was significantly reduced within the CLA group (-1.0+/-2.2 kg, P=0.05). CLA had no effect on RMR, physical activity or dietary intake. The rate of reported negative emotions decreased significantly with CLA, although there was no difference in any other category of adverse event. In comparison to the placebo, CLA did not affect insulin resistance, blood lipids and markers of liver function or markers of inflammation, with the exception of a significant decrease in a biomarker of endothelial dysfunction.

CONCLUSION: CLA supplementation among overweight adults significantly reduced body fat over 6 months and prevented weight gain during the holiday season. Although no adverse effects were seen, additional studies should evaluate the effect of prolonged use of CLA.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16924272

dwie grupy:
-placebo
-przyjmujaca CLA w ilosci 3,2g/dzien przez okres 6-ciu miesiecy

wyniki:
po 6-ciu miesiacach grupa przyjmująca CLA w porownaniu do grupy placebo utracila 1,0kg ! tkanki tluszczowej!

1 kilogram!!

teraz sobie policzcie - 3,2grama CLA x ~180dni - aby spalic 1,0kg tluszczu wiecej

warto?!


dalej:

Effect of conjugated linoleic acid on body fat accretion in overweight or obese children.

BACKGROUND: Conjugated linoleic acid (CLA) is a supplemental dietary fatty acid that decreases fat mass accretion in young animals.

OBJECTIVE: The aim of this study was to determine CLA's efficacy with regard to change in fat and body mass index (BMI; in kg/m(2)) in children.

DESIGN: We conducted a 7 +/- 0.5-mo randomized, double-blind, placebo-controlled trial of CLA in 62 prepubertal children aged 6-10 y who were overweight or obese but otherwise healthy. The subjects were randomly assigned to receive 3 g/d of 80% CLA (50:50 cis-9,trans-11 and trans-10,cis-12 isomers) or placebo in chocolate milk.

RESULTS: Fifty-three subjects completed the trial (n = 28 in the CLA group, n = 25 in the placebo group). CLA attenuated the increase in BMI (0.5 +/- 0.8) compared with placebo (1.1 +/- 1.1) (P = 0.05). The percentage change in body fat measured by dual-energy X-ray absorptiometry was smaller (P = 0.001) in the CLA group (-0.5 +/- 2.1%) than in the placebo group (1.3 +/- 1.8%). The change in abdominal body fat as a percentage of total body weight was smaller (P = 0.02) in the CLA group (-0.09 +/- 0.9%) than in the placebo group (0.43 +/- 0.6%). There were no significant changes in plasma glucose, insulin, or LDL cholesterol between groups. Plasma HDL cholesterol decreased significantly more (P = 0.05) in the CLA group (-5.1 +/- 7.3 mg/dL) than in the placebo group (-0.7 +/- 8 mg/dL). Bone mineral accretion was lower (P = 0.04) in the CLA group (0.05 +/- 0.03 kg) than in the placebo group (0.07 +/- 0.03 kg). Reported gastrointestinal symptoms did not differ significantly between groups.

CONCLUSIONS: CLA supplementation for 7 +/- 0.5 mo decreased body fatness in 6-10-y-old children who were overweight or obese but did not improve plasma lipids or glucose and decreased HDL more than in the placebo group. Long-term investigation of the safety and efficacy of CLA supplementation in children is recommended.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20200257

badano wplyw CLA na otyle dzieci

dwie grupy:
-placebo
-grupa przyjmujaca CLA 80% w ilosci 3g/dzien przez okres 7miu miesiecy

wyniki:
-grupa przyjmujaca CLA stracila 0,5% taknki tluszcowej
gdy grupa placebo dodala kolejny 1,1%
-w obrebie pasa poziom tkanki tluszczowej wynosil odpowiednio -0,09% (+/- 1% ) i +0,43%
-nie bylo istatnych zmian w surowicy krwi jesli chodzi o poziom glukozy,insuliny i LDL

ALE:
-zanotowano u grupy CLA spadek HDL o -5.1mg/dL,kiedy u grupy placebo -0.7!
-zawartosc mineralów kosciach tez mniejsza 0.05 vs 0.07kg


Conjugated linoleic acid supplementation in humans: effects on body composition and energy expenditure.

Recent animal studies have demonstrated that dietary conjugated linoleic acid (CLA) reduces body fat and that this decrease may be due to a change in energy expenditure. The present study examined the effect of CLA supplementation on body composition and energy expenditure in healthy, adult women. Seventeen women were fed either a CLA capsule (3 g/d) or a sunflower oil placebo for 64 d following a baseline period of 30 d. The subjects were confined to a metabolic suite for the entire 94 d study where diet and activity were controlled and held constant. Change in fat-free mass, fat mass, and percentage body fat were unaffected by CLA supplementation (0.18+/-0.43 vs. 0.09+/-0.35 kg; 0.01+/-0.64 vs. -0.19+/-0.53 kg; 0.05+/-0.62 vs. -0.67+/-0.51%, placebo vs. CLA, respectively). Likewise, body weight was not significantly different in the placebo vs. the CLA group (0.48+/-0.55 vs. -0.24+/-0.46 kg change). Energy expenditure (kcal/min), fat oxidation, and respiratory exchange ratio were measured once during the baseline period and during weeks 4 and 8 of the intervention period. At all three times, measurements were taken while resting and walking. CLA had no significant effect on energy expenditure, fat oxidation, or respiratory exchange ratio at rest or during exercise. When dietary intake was controlled, 64 d of CLA supplementation at 3 g/d had no significant effect on body composition or energy expenditure in adult women, which contrasts with previous findings in animals.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10941879?dopt=Abstract

dwie grupy spozywajace przez 64 dni
-placebo (olej ze slonecznika)
-CLA w ilosci 3g/dzien

wnioski po 64 dniach (placebo vs. CLA):
LBM: 0.18kg vs. 0.09
takanka tluszczowa: 0.01kg vs. -0.19
BF: 0.05% vs. -0.67
wga coiala: 0.48kg vs. -0.24

zmiany minimalne!



Tu juz grubo:

Conjugated linoleic acid supplementation for 1 y does not prevent weight or body fat regain.

BACKGROUND: Conjugated linoleic acid (CLA) is marketed as a safe, simple, and effective dietary supplement to promote the loss of body fat and weight. However, most previous studies have been of short duration and inconclusive, and some recent studies have questioned the safety of long-term supplementation with CLA.

OBJECTIVE: Our aim was to assess the effect of 1-y supplementation with CLA (3.4 g/d) on body weight and body fat regain in moderately obese people.

DESIGN: One hundred twenty-two obese healthy subjects with a body mass index (in kg/m2) > 28 underwent an 8-wk dietary run-in with energy restriction (3300-4200 kJ/d). One hundred one subjects who lost >8% of their initial body weight were subsequently randomly assigned to a 1-y double-blind CLA (3.4 g/d; n = 51) or placebo (olive oil; n = 50) supplementation regime in combination with a modest hypocaloric diet of -1250 kJ/d. The effects of treatment on body composition and safety were assessed with the use of dual-energy X-ray absorptiometry and with blood samples and the incidence of adverse events, respectively.

RESULTS: After 1 y, no significant difference in body weight or body fat regain was observed between the treatments. The CLA group (n = 40) regained a mean (+/-SD) 4.0 +/- 5.6 kg body weight and 2.1 +/- 5.0 kg fat mass compared with a regain of 4.0 +/- 5.0 kg body weight and 2.7 +/- 4.9 kg fat mass in the placebo group (n = 43). No significant differences in reported adverse effects or indexes of insulin resistance were observed, but a significant increase in the number of leukocytes was observed with CLA supplementation.

CONCLUSION: A 3.4-g daily CLA supplementation for 1 y does not prevent weight or fat mass regain in a healthy obese population.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16522907

badano wplyw CLA w zapobieganiu powstawaniu tłuszczu, powstawaniu efektu jo jo
122 osoby zostaly podzielone na dwie grupy:
-placebo
-grupe przyjmujaca CLA w ilosci 3,4g/dzien

wnioski:
po roku(!) nie zauwazono zadnych zmian u tych grup
ponadto grupa CLA prztyla 4,0kg gdzie 2,1kg to tluszcz
a grupa placebo prztyla tez 4,0kg gdzie 2,7kg to tluszcz

wniosek:
CLA nie zapobiega powstawaniu tluszczu!


[Can linoleic acids in conjugated CLA products reduce overweight problems?].

BACKGROUND: CLA (conjugated linoleic acid) supplements are advertised as a way to reduce weight and to obtain a "better balance between fat and muscle". What evidence is there for these health claims, and is CLA supplementation safe and without adverse effects?

MATERIAL AND METHODS: This review is based on peer-reviewed scientific publications.

RESULTS: Large doses of CLA supplements in rodents reduce fat mass and increases muscle mass, but the results from 13 randomised, placebo-controlled clinical studies do not support these findings with regard to humans. However, results from both animal and human studies indicate that the CLA isomer 10-trans,12-cis may have a negative impact on carbohydrate and lipid metabolism by inducing insulin resistance and hyperlipidaemia. Studies of CLA supplementation to lactating women have revealed lower fat content in their milk. Furthermore, the cordial blood concentration of CLA in women has been shown to correlate negatively with both gestational length and birth weight.

CONCLUSION: Even if reduced weight and fat mass has been observed in animal models following CLA supplementation, the basis is, at best, weak for such claims in humans. Provided that the fat mass reducing effect of CLA is mediated through PPARgamma, this may result in adverse metabolic effects.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15586185

po analizie 13 badan suplementacja CLA u ludzi nie tylko nie wywiera pozytywnego wplywy na utrate czy zapobieganie powstawaniu tluszczu - to izomery (10-trans,12-cis) moga negatywnie wplywac na metabolizm weglowodanow czy tluszczy i powodowac opornosc na insuline czy tez hiperlipidemie
Hiperlipidemią nazywamy zespół zaburzeń metabolicznych objawiających się podwyższonymi poziomami frakcji cholesterolu i triglicerydów w surowicy krwi

u karmiacych matek zanotowano spadek ilosci tluszczu w ich mleku
ponadto noworodki byly mniejsze i chudsze!


Conjugated linoleic acid intake in humans: a systematic review focusing on its effect on body composition, glucose, and lipid metabolism

Studies performed on different species show that the consumption of conjugated linoleic acid (CLA) leads to a loss of fat and total body weight, reduces the plasma concentrations of total and LDL cholesterol, and has an antiinflammatory effect. This article reviews the clinical trials on human beings that evaluate how mixtures of CLA isomers administered as supplements or CLA-enriched products can affect total body weight, body composition, plasma lipid profile, glycemia, insulinemia, insulin sensitivity, lipid oxidation, and inflammation. After analyzing the few studies published to date in reduced samples of healthy humans or patients with overweight, obesity, metabolic syndrome, or diabetes, we deduce that there is not enough evidence to show that conjugated linoleic acid has an effect on weight and body composition in humans. However, some of these studies have observed that the administration of various CLA isomers has adverse effects on lipid profile (it decreases HDL cholesterol concentration and increases Lp(a) circulating levels), glucose metabolism (glycemia, insulinemia or insulin sensitivity), lipid oxidation, inflammation, or endothelial function. Therefore, long-term randomized clinical trials, controlled with placebo, need to be made in large samples of patients to evaluate the efficacy and safety of CLA isomers before its indiscriminate use in human beings can be recommended.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16864141

po analizie kilku badan - wyciagnieto wniosek ze nie ma jednoznaczych przeslanek aby stwiredzic ze CLA pomaga w walce z nadwaga,otyloscia,cukrzyca,zespolem metabolicznym
Zespół metaboliczny to grupa czynników ryzyka, do których zalicza się otyłość brzuszną, zmniejszoną zdolność do metabolizowania glukozy (insulinooporność), dyslipidemię (zaburzenie gospodarki lipidowej) i nadciśnienie tętnicze. Pacjenci z zespołem metabolicznym znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju choroby sercowo-naczyniowej i/lub cukrzycy typu 2.

Jednak zauwazona ze podajac rozne izomry CLA rozny moga wywierac wplyw - rozwniez negatywny!
-wzrost LDL
-spadek HDL
-hiperisnulinizm (wieksze wydzielanie insuliny)
-insulinoopornosc


Conjugated linoleic acid impairs endothelial function.


OBJECTIVE: To determine the effect of dietary supplementation with conjugated linoleic acid (CLA) on body mass index (BMI), body fat distribution, endothelial function, and markers of cardiovascular risk.

METHODS AND RESULTS: Forty healthy volunteers with BMI >27 kg/m2 were randomized to receive a CLA isomeric mixture or olive oil in a 12-week double-blind study. Subcutaneous body fat and abdominal/hepatic fat content were assessed using skin-fold thicknesses and computed tomography scanning, respectively. Endothelial function was assessed by brachial artery flow-mediated dilatation (FMD). Plasma isoprostanes were measured as an index of oxidative stress. CLA supplementation did not result in a significant change in BMI index or total body fat. There was a significant decrease in limb (-7.8 mm, P<0.001), but not torso skin-fold thicknesses or abdominal or liver fat content. Brachial artery FMD declined (-1.3%, P=0.013), and plasma F2-isoprostanes increased (+91 pg/mL, P=0.042).

CONCLUSIONS: A CLA isomeric mixture had at most modest effects on adiposity and worsened endothelial function. On the basis of these results, the use of the isomeric mixture of CLA as an aid to weight loss cannot be recommended.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16339498

dwie grupy przyjmujace przez 12 tygodni
-CLA
-oliwe

wnioski:
nie zauwaznono roznic ani w BMI ani w LBM

ponadto CLA moze powodowac zaburzenia czynności śródbłonka


Podsumowanie:

Efficacy and safety of dietary supplements containing CLA for the treatment of obesity: evidence from animal and human studies
Dietary supplements containing conjugated linoleic acid (CLA) are widely promoted as weight loss agents available over the counter and via the Internet. In this review, we evaluate the efficacy and safety of CLA supplementation based on peer-reviewed published results from randomized, placebo-controlled, human intervention trials lasting more than 4 weeks. We also review findings from experimental studies in animals and studies performed in vitro. CLA appears to produce loss of fat mass and increase of lean tissue mass in rodents, but the results from 13 randomized, controlled, short-term (<6 months) trials in humans find little evidence to support that CLA reduces body weight or promotes repartitioning of body fat and fat-free mass in man. However, there is increasing evidence from mice and human studies that the CLA isomer trans-10, cis-12 may produce liver hypertrophy and insulin resistance via a redistribution of fat deposition that resembles lipodystrophy. CLA also decreases the fat content of both human and bovine milk. In conclusion, although CLA appears to attenuate increases in body weight and body fat in several animal models, CLA isomers sold as dietary supplements are not effective as weight loss agents in humans and may actually have adverse effects on human health.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12923219

CLA jest reklamowany jako idealny srodek wspomagajacy spalanie tkanki tluszczowej
Po probach na gryzoniach CLA budzilo nadzieje - jednak 13 badan(!) krotkoterminowych (<6miesiecy) nie udowodnilo zadnego wplywy CLA wzgledem poprawy kompozycji ciala czy utraty tkanki tluszczowej.

Co ciekawe jest coraz wiecej doniesien ze izomery CLA:trans-10, cis-12 moga powodowac rozrost watroby ,opornosc insulinowa czy tez inne problemy o ktorych mowa wyzej!


[Conjugated linoleic acids (CLA) and their relevance in the reduction of body fat. A critical review of the currently available data].

Various experiments on animals have shown that conjugated linoleic acids (CLA) supposedly have numerous positive effects on health including reducing body fat. Although previous studies on humans did not lead to consistent results, the popularity of CLA as a weight loss product for overweight people and as a muscle-building substance for athletes is increasing. Numerous internet providers or drugstores market CLA supplements or CLA-containing products

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18402234

zadne badania nie wskazuja jednakowej(pozytywnej) odpowiedzi co do skutecznosci CLA - jednak pomimo tego pojawia sie coraz wiecej produktow zawierajacych CLA i reklamujacych je jako skuteczna walke z tluszczem


czesc informacji zaczerpnietych z:
http://suplementacja.magicsport.pl/618,cla,(sprzezony,kwas,linolowy).html
http://www.eufic.org/article/pl/artid/66/
http://www.doz.pl/zdrowie/h1517-CLA_8211_sprzezony_kwas_linolowy



Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-03-03 05:10:36
1

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 34 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 544
Czyżby kolejny suplement, który sprawdza się przede wszystkim na gryzoniach oraz reklamach, a faktycznie powoduje utratę masy, ale kieszeni?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1416 Napisanych postów 35562 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 150814
Ja nie do końca zgadza m się z takim podsumowaniem. Część publikacji wykazuje korzystny wpływ suplementacji CLA na kompozycję ciała, co widać również w przytoczonych przez Ciebie badaniach. Z tym, że wpływ ten jest bardzo subtelny.

Myślę, że warto jeszcze zapoznać się z treścią pełnej wersji poniższego abstractu:


Am J Clin Nutr. 2004 Jun;79(6):1118-25.
Conjugated linoleic acid supplementation for 1 y reduces body fat mass in healthy overweight humans.

Gaullier JM, Halse J, H&#248;ye K, Kristiansen K, Fagertun H, Vik H, Gudmundsen O.

Scandinavian Clinical Research AS, Kjeller, Norway. j-m@scr.no
Abstract

BACKGROUND: Short-term trials showed that conjugated linoleic acid (CLA) may reduce body fat mass (BFM) and increase lean body mass (LBM), but the long-term effect of CLA was not examined.

OBJECTIVE: The objective of the study was to ascertain the 1-y effect of CLA on body composition and safety in healthy overweight adults consuming an ad libitum diet.

DESIGN: Male and female volunteers (n = 180) with body mass indexes (in kg/m(2)) of 25-30 were included in a double-blind, placebo-controlled study. Subjects were randomly assigned to 3 groups: CLA-free fatty acid (FFA), CLA-triacylglycerol, or placebo (olive oil). Change in BFM, as measured by dual-energy X-ray absorptiometry, was the primary outcome. Secondary outcomes included the effects of CLA on LBM, adverse events, and safety variables.

RESULTS: Mean (+/- SD) BFM in the CLA-triacylglycerol and CLA-FFA groups was 8.7 +/- 9.1% and 6.9 +/- 9.1%, respectively, lower than that in the placebo group (P < 0.001). Subjects receiving CLA-FFA had 1.8 +/- 4.3% greater LBM than did subjects receiving placebo (P = 0.002). These changes were not associated with diet or exercise. LDL increased in the CLA-FFA group (P = 0.008), HDL decreased in the CLA-triacylglycerol group (P = 0.003), and lipoprotein(a) increased in both CLA groups (P < 0.001) compared with month 0. Fasting blood glucose concentrations remained unchanged in all 3 groups. Glycated hemoglobin rose in all groups from month 0 concentrations, but there was no significant difference between groups. Adverse events did not differ significantly between groups.

CONCLUSION: Long-term supplementation with CLA-FFA or CLA-triacylglycerol reduces BFM in healthy overweight adults.


pełen tekst: http://www.ajcn.org/content/79/6/1118.full.pdf

Osoby biorące udział w powyższej próbie, nie były zobowiązane do stosowania się do jakichkolwiek zaleceń żywieniowych czy zwiększania aktywności. Zanotowano spadek ogólnej masy ciała (2,4 funta), przy czym co istotne masa tłuszczowa uległa redukcji (3,7 funta), a masa mięsniowa - wzrostowi (1,8 funta)

I na szybko jeszcze:

Conjugated linoleic acid reduces body fat mass in overweight and obese humans.

Blankson H, Stakkestad JA, Fagertun H, Thom E, Wadstein J, Gudmundsen O.

Scandinavian Clinical Research AS, N-2027 Kjeller, Norway.
Abstract

Conjugated linoleic acid (CLA) has been shown to reduce body fat mass (BFM) in animals. To investigate the dose-response relationships of conjugated linoleic acid with regard to BFM in humans, a randomized, double-blind study including 60 overweight or obese volunteers (body mass index 25-35 kg/m(2)) was performed. The subjects were divided into five groups receiving placebo (9 g olive oil), 1.7, 3.4, 5.1 or 6.8 g conjugated linoleic acid per day for 12 wk, respectively. Dual-energy X-ray absorptiometry was used to measure body composition [measurements at wk 0 (baseline), 6 and 12]. Of the 60 subjects, 47 completed the study. Eight subjects withdrew from the study due to adverse events; however, no differences among treatment groups were found regarding adverse events. Repeated-measures analysis showed that a significantly higher reduction in BFM was found in the conjugated linoleic acid groups compared with the placebo group (P: = 0.03). The reduction of body fat within the groups was significant for the 3.4 and 6.8 g CLA groups (P: = 0.05 and P: = 0.02, respectively). No significant differences among the groups were observed in lean body mass, body mass index, blood safety variables or blood lipids. The data suggest that conjugated linoleic acid may reduce BFM in humans and that no additional effect on BFM is achieved with doses > 3.4 g CLA/d.


__________________




Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-03-03 09:49:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1416 Napisanych postów 35562 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 150814
Zastanawiające faktycznie jest badanie gdzie wykazano niekorzystny wpływ na masę kostną są badania które świadczą inaczej (w tej chwili nie mam pod ręką, ale na 100% przeglądałem).

jesli chodzi o poziom HDL - to spotkałem się z podobnymi j/w i jest to argument na NIE - w wypadku suplementów zawierających CLA

Najważniejszym jednak argumentem świadczącym przeciw CLA jest możliwy wpływ tych kwasów tłuszczowych na wrażliwość insulinową komórek. Z drugiej strony - odnosząc to do szerszego kontekstu, należy pamiętać iż popularna kofeina - również zwiększa insulinooporność, a wpływ jest wyraźny już przy jednorazowym podaniu

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-03-03 10:02:00
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
solaros Moderator
Ekspert
Szacuny 2565 Napisanych postów 29960 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 200163
si faftaq - dlatego napisalem na poczatku ze zdanie jest podzielone
sa badania udowodniajace dzialanie CLA - ale jest ich niewiele , te co Ty dawles + jeszcze na kilka ktore ja wkleilem gdzie jest spadek masy ciala po okresie 6-12miesiacy 1kg czy 0,5% (gdzie dawkowanie to 3-6g CLA)
ale najwiecej jest badan mowiacych o tym ze CLA albo nie dziala wogole albo powoduje minimalne korzysci.

Kolejnym argumenetem za NIE - jest mozliwy zly wplyw na metabolizm tluszczy,glukozy i powodowanie/nasilanie problemow z insulina - powodowanie zespolu metabolicznego

osoby otyle i tak maja mniejsze lub wieksze problemy z nia
a jesli sa przeslanki - a czy mowa nie tylko w 1 badaniu - to IMO wole ten suplement odstawic na bok

kolejna sprawa - zadne krotkotrwale stosowanie CLA nie spowodowalo zadnych zmian (widocznych),nie spowodowalo utrate tkanki tluszczowej - bo zmiany typu 0,2-0,4kg to zadna zmiana

wiec rodzi sie pytanie czy warto stosowac przez 6-12miesiecy i czekajac na niepewne efekty?
A byc moze narazac sie nawet na negatywne skutki - o ktorych jednak trzeba napisac?

imo - NIE

dlatego na poczatku napisalem ze przedstawie druga strone

staram sie kierowac zasada albo cos dziala lub nie dziala (oczywiscie zawsze znajdzie sie jakis wyjatek)
ale jesli cos moze dzialac ale nie koniecznie - do tego wiecej wynmikow badan przezcy skutecznosci
ba
pojawiaja sie przeslanki do tego ze moze powodowac skutki uboczne (nie jest powiedziane ze musi - ale moze)

wiec wolalem napisac to w takiej formie - niz napisac ze zayebisty suplement
kupujcie bo schudniecie bankowo!


jak zwykle gdy pojawia sie dylemat, gdy sa sprzeczne opinie- obieram jedna ze stron i staram sie stawiac pytania

jesli ktos inaczej sadzi,albo jest pewnie skutecznosci - ma takie prawo,z reszta ja wstawilem i Ty tez wstawiles kilka badan mowiacych ze jednak dziala.
ale czy warto inwestowac w cos rok czasu i spozywac duze ilosci?
(pomijajac nawet mozliwosc skutkow ubocznych - ktorych sie nie powinno pomijac ale powiedzmy ze nie ma zadnych)
Zauwaz jeszcze ze w tych badaniach co wkleiles sprawdzano tylko BMI i LBM czy BFM
pomijajac reszte aspektow

pytanie sie rodzi:
czy warto stosowac dawki rzedu 3,4g/dzien przez dlugo okres czasu(6-12miesiecy)?

jesli ktos twierdzi ze warto - jego wybor


Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-03-03 13:38:56

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1416 Napisanych postów 35562 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 150814
kwestia tego czy warto -czy nie - to jedna sprawa, a druga sprawa: czy działa czy nie. Pewnie, że wiele zależy od oczekiwań, nie zapominajmy jednak, że to tylko suplementy diety. Ja publikacji na temat potencjału "odchudzającego" widziałem więcej niż kilka. Racja jednak - wpływ był raczej bardzo subtelny. Trudno jednak znaleźć suplementd iety gdzie wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej był spektakularny

W kwestii parametrów metabolicznych, gdyby przyjrzeć się np kofeinie, okazałoby się iż jej potencjał jest jeszcze groźniejszy. Bez trudu mogę odnaleźć badania które wykazują iż kofeina z jednej strony zwiększa stężęnie insuliny, z drugiej zwiększa insulinooporność (badania McKenziego), a dodatkowo podwyższa stężenie kortyzolu.

Jest przynajmniej kilkanaście badań wykazujących iż już niewielkie dawki kofeiny (ok 80mg) negatywnie wpływają na rozszerzalności tętnic zależną od śródbłonka.

___________

Metabolic and hormonal effects of caffeine: randomized, double-blind, placebo-controlled crossover trial.

MacKenzie T, Comi R, Sluss P, Keisari R, Manwar S, Kim J, Larson R, Baron JA.

Department of Medicine, Dartmouth Medical School, Hanover, NH 03755, USA. todd.mackenzie@dartmouth.edu
Abstract

In short-term studies, caffeine has been shown to increase insulin levels, reduce insulin sensitivity, and increase cortisol levels. However, epidemiological studies have indicated that long-term consumption of beverages containing caffeine such as coffee and green tea is associated with a reduced risk of type 2 diabetes mellitus. There is a paucity of randomized studies addressing the metabolic and hormonal effects of consuming caffeine over periods of more than 1 day. We evaluated the effect of oral intake of 200 mg of caffeine taken twice a day for 7 days on glucose metabolism, as well as on serum cortisol, dehydroepiandrosterone (DHEA), and androstenedione, and on nighttime salivary melatonin. A double-blind, randomized, placebo-controlled crossover study with periods of 7 days and washouts of 5 days comparing caffeine with placebo capsules was conducted. Participants were 16 healthy adults aged 18 to 22 years with a history of caffeine consumption. Blood samples from each subject were assayed for glucose, insulin, serum cortisol, DHEA, and androstenedione on the eighth day of each period after an overnight fast. Nighttime salivary melatonin was also measured. Insulin levels were significantly higher (by 1.80 microU/mL; 95% confidence interval, 0.33-3.28) after caffeine intake than after placebo. The homeostasis model assessment index of insulin sensitivity was reduced by 35% (95% confidence interval, 7%-62%) by caffeine. There were no differences in glucose, DHEA, androstenedione, and melatonin between treatment periods. This study provides evidence that daily caffeine intake reduces insulin sensitivity; the effect persists for at least a week and is evident up to 12 hours after administration.


U osób przyjmujących 200 mg kofeiny, dwa razy dziennie, przez tydzień, nastąpiło zmniejszenie wrażliwości insulinowej o 35%, a efekt utrzymywał się przez co najmniej tydzień.

Jednak kofeinę masowo poleca się jako substancję o działaniu "odchudzającym".

Piszę o tym nie by się licytować, tylko by zasugerować, iż dno może być głębsze. Ja w wypadku CLA nie podejmuję się wyrokowania w kwestii bezpieczeństwa czy skuteczności (nie siedziałem nad CLA wystarczająco długo by się tak obcykać), ale nie sądzę by postrzeganie rzeczywistości w kategoriach logiki dwuwartościowej (działa / nie działa), jbyło zawsze najwłaściwsze. Tzn - kiedyś tak uważałem, teraz już - nie koniecznie.

Napewno są przesłanki na NIE dla CLA, ze względu na potencjalne szkodlwie działanie na organizm człowieka. I to jest argument by CLA nie polecać. Z drugiej strony, w moim przekonaniu nie odpowiada rzeczywistośc stwierdzenie, że na kompozycję ciała wpływu suplementacja CLA nie ma i że badania to wykazały. Tutaj nie ma konsekwencji.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-03-03 17:21:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
solaros Moderator
Ekspert
Szacuny 2565 Napisanych postów 29960 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 200163
tak - wyniki nie sa jednoznaczne
i ciezko stiwerdzic czy na 100% dziala czy na 100% nie dziala - wiec nazwa trematu moze byc troche mylaca

ale tak jak napisalem - nie chcialem pisac 'CLA - efektywnie spala tkanke tluszczowa' bo sa przypadki ze ktos kupi CLA do tego L-karnityne i liczy na super efekty.

CLA moze miec wplyw na kompozycje ciala,ale napisze jeszcze raz - niewiele badan na temat krotkotrwalego stosowania CLA (<6miesiecy) potwierdza jej skutecznosc -
ew. pokazuje minimalny wplyw.

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Usunięty przez faftaq za pkt 1 regulaminu
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1416 Napisanych postów 35562 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 150814
...
Napisał(a)
Usunięty przez solaros za pkt 1 regulaminu
solaros Moderator
Ekspert
Szacuny 2565 Napisanych postów 29960 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 200163

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
solaros Moderator
Ekspert
Szacuny 2565 Napisanych postów 29960 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 200163
btw-zrob jakis temacik o kofie
ja mialem napisac o 'wyplukaniu' mineralow - ale jakos przeklada sie w czasie
tak samo jak wspomniales o powodowaniu insulinoopornosci
chetnie poczytalbym

Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-03-03 20:38:06

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1416 Napisanych postów 35562 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 150814
http://www.sfd.pl/Niepożądane_działania_kofeiny_[Ż/S]-t675887.html

jest abstract tam wrzucony, a pełen tekst jest pod abstractem, pod linkiem

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-03-03 20:41:49
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Beta-alanina - poprawia wytrzymałość i zwiększa wydajność mięśni

Następny temat

EPA & DHA (omega 3) - a utrata tkanki tłuszczowej

Zestaw 1