SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Buty do biegania w terenie; sezon jesienno zimowy

temat działu:

Bieganie, biegi uliczne i górskie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 381

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 214 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6154
Cześć,
Szukam jakiegoś obuwia na sezon jesienno-zimowy w rozsądnej cenie (jakby się dało to w granicach 400-500PLN), nawierzchnia to powiedzmy 60% teren (piach/lekkie błoto) 40% chodnik/bruk. Biegam najczęściej sobota/niedziela, tak po 45-60 minut.

Ogólnie latam sobie na "resztkach" dawnego toru motocrossowego, który mam blisko domu. Niestety niedawno został on "zrewitalizowany" (betonza z ławeczkami na których śpią pijacy), ale trochę górek zostało. Plus resztki dawnych boksów startowych sprawdzają się jako drążek do podciągania.

Bieganie stanowi u mnie uzupełnienie treningów siłowych (poprawa wydolności i kondycji, wsparcie redukcji), często przeplatam biegi z lekką kalenistyką.
Głównie zależy mi na wytrzymałości obuwia i braku obcierania stopy/kostki, zupełnie nie zależy mi na tym żeby buty były lekkie (ciężkie mogą nawet lepiej sprawdzić przy moich celach), ładne, modne itd.

Przykładowe treningi biegowe:
- interwały czasowe (lekkie VO2max np. 15/30), dystansowe (100m sprint, 100m trucht)
- interwały ze względu na ukształtowanie terenu (podbieganie/zbieganie na łagodnych wzniesieniach), czasami to samo po schodach.
- bieg/trucht ze stałym tempem przeplatany co 6 minut pompkami, drążkiem, burpees itd.
- sprinty pod wzniesienie (dość stroma skarpa) i powolne zbieganie jako odpoczynek -> zauważyłem że to jest najbardziej "podeszwo-bójcze".
- albo kombinacje wszystkiego co powyżej

Możecie coś polecić?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening bokserski, a bieganie

WHEY premium