Szacuny
0
Napisanych postów
26
Na forum
95 dni
Przeczytanych tematów
155
Witam mam pytanie, jestem na końcówce redukcji mam 80kg 185 cm wzrostu i 2100 kcal dziennie, chce zejść do 77kg i mam krótkie pytanieم bo wyliczyłem że moje zapotrzebowanie wynosi około 3100 kcal wiec żeby po tej redukcji wejsc na czystą masę co jaki czas powinien podwyższać kalorie i ile czasu być na zerze kalorycznym
Trenuje 4 razy w tygodniu
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6415
Napisanych postów
78949
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
772789
Założenia wydają się sensowne i prawidłowe. Okres około 3,5 miesiąca budowy masy mięśniowej można zrobić w jednym cyklu treningowym, lub też podzielić sobie na dwa, wprowadzając między nimi strategiczne roztrenowanie.
Jeżeli chciałbyś uzyskać większą pomoc, to sugeruje wrzucić kilka przykładowych dni diety do analizy, oraz swój plan treningowy. Zobaczymy jak to wygląda i ewentualnie coś doradzimy.
Szacuny
12532
Napisanych postów
162195
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1242236
Pytanie wydaje sie proste, ale nie jest. Można zrobić to na dwa sposoby.
1. Revers - podbijanie co 1-2 tygodnie do moementu uzyskania nadwyzki kalorycznej
2. Od razy wbić w okolice zera kalorycznego, no i wiaodmo monitorowac co sie dzieje z organizmem.
Ile być na "zerze" przed masą? Nie ma jakiś wytycznyc, aby być w zerze. To też dość indywidualna kwestia. Trzeba nieco poznać organizm to, jak reaguje na zmiany.
Ja robie tak, że praktycznie z redukcji przechodze na kalorykę bliską zera i jezeli organizm nie reaguje negatywnie, nie ma jakiegoś mocnego odbicia, retencji, problemow z trawieniem itd to po 2 tygodniach zaczynam stopniowo podbijanie
35212
Napisanych postów
26674
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
285946
Hej, Waga nie jest głównym wyznacznikiem progresu i na niej się nie skupiaj , najwazniejsza jest kompozycja składu ciała i na niej się skupiaj . Obserwuj lustro , rób zdjęcia , obwody są ważne. Liczy sie to jak się ciało zmienia i jaki poziom BF masz . Ja osobiście wyznaje zasade powolnego wchodzenia na mase od zera dobrze wyliczonego jeśli ktoś nie ma doświadczenia . Powolne wychodzenie pozwoli ci wyłapać moment kiedy organizm zaskoczy i poznasz dokładniej swój punkt przejścia w nadwyżkę . Masa to praca ciężka i długa i lepiej robić to powoli niż na starcie dać za dużą nadwyżkę
6415
Napisanych postów
78949
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
772789
Przede wszystkim sugeruję nie określać masy ciała jako swój cel treningowy. Kształtowanie sylwetki, w tym redukcja tkanki tłuszczowej nie polega na zrzucaniu kilogramów do 77 w Twoim przypadku. Polecam redukować tkankę tłuszczową w miarę nisko i dopiero wtedy budować lepszej jakości mięśnie. Wyznacznikiem efektów kształtowania sylwetki są obwody ciała mierzone co jeden/dwa tygodnie rano na czczo i zapisywane. Z kolei w dłuższej perspektywie zdjęcia sylwetki, które warto jest wykonywać w dobrej jakości i zawsze tych samych warunkach (światło, poza, bielizna i odległość).
Szacuny
0
Napisanych postów
26
Na forum
95 dni
Przeczytanych tematów
155
Dziękuję za porady, w przeciągu tygodni widzę dość spore zmiany, boczki się wyostrzają twarz pojawiła się również kratka na brzuchu, redukcję chce zakończyć po odsłonięciu kratki i dość niskim bf czyli gdzieś w okolicach tych 77kg
6415
Napisanych postów
78949
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
772789
Jeżeli więc widać zmiany wizualne w Twojej sylwetce to bardzo dobrze. Pamiętaj jednak o kontrolowania pomiarów obwodów ciała, o których pisałem. W ten sposób najłatwiej jest określić jak ewentualnie działać z ilością spożywanych kalorii, czy tez aktywnością fizyczną. Jeżeli nie będziesz miał pewności co do efektów w przypadku obserwacji wyglądu sylwetki, to ciężko będzie to zrobić w inny sposób. Poza tym, dobrej jakości mięśnie można budować z niskiego poziomu tkanki tłuszczowej. Warto jest mieć to na uwadze.
6415
Napisanych postów
78949
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
772789
Efekty redukcji tkanki tłuszczowej widać ewidentnie w przypadku wrzuconych przez Ciebie zdjęć. Pamiętaj jednak o tym, co pisałem wcześniej w swojej wypowiedzi. Jeżeli już robisz zdjęcia sylwetki, to w dobrej jakości i zawsze tych samych warunkach. Niestety do tej pory robiłeś to w słabej jakości i zupełnie innych warunkach. O ile w długiej perspektywie i u osoby mocno początkującej widać w ten sposób zmiany, o tyle za jakiś czas już będzie z tym problem robiąc to w ten sposób. Sugeruję bardziej dokładnie podchodzić nie tylko do zdjęć. Z reguły osoby, które w ten sposób kontrolują swojej efekty, tak samo trzymają się diety i planu treningowego.