SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Bułki tak łatwe, że Twoja dziewczyna zacznie być zazdrosna.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 387

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 145 Napisanych postów 178 Na forum 363 dni Przeczytanych tematów 2254
Bułki pszenne pełnoziarniste (4 sztuki)

250g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1800, ale myśle że każdy inny typ się nada)
150ml gorącej wody
5,5g drożdży suchych / 20 g zwykłych
2g soli.

Dodatki:
- u mnie siemie lniane, ale doskonale nadają się wszelakie pestki czy słonecznika, czy dyni, bazylia lub inne zioła.


Wersja z suchymi drożdzami:

Dodajemy mąke, drożdze do miski, ewentualne dodatki które mają być w bułce.
Stopniowo dolewamy wode mieszając, najpierw łyżką, gdy już troche zbijemy masę możemy ruszyć do mielenia ręką :D
Wyrabiamy z 10 minutek, ciasto z tych ilości składników mi się ładnie wyrabiało, ani nie lepiło, ani nie było zbyt twarde.
Następnie odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia, tak ja też jestem niecierpliwy i po 40 minutach już miałem podzielone na
4 części i uformowane bułeczki, po czym odstawiłem jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia w formie bułeczek i wam również polecam.
Bo wyszły dość małe. Po 20 minutach już teraz wytrzymałem, w między czasie wstawiając pranie, odkurzając i sprzątając naczynia,
ledwo ale wytrzymałem.
Piekarnik musi być nagrzany na 180 stopni, ale myśle że jeśli dasz 5 więcej lub 5 mniej bułki nie rozpoczną buntu grożąć
byciem zakalcem. Ostudźmy ich temperament w razie jakby jednak groziły i posmarujemy ich szczyty odrobiną wody.
No i wrzucamy do pieca, grzanie z dwóch stron i czekamy cierpliwie. 20-30 minut powinno wystarczyć, ja
swoje wyjąłem po 24 minutach, bo już głodny byłem.
Bułeczki cudownie urosły do pokaźnych rozmiarów, więc będzie co jeść. ALE SPOKOJNIE! ZACZEKAJ, NIE JEDZ GORĄCYCH BO KRZYWDE
SOBIE ZROBISZ. OSTRYGNĄ I ZJESZ. JAKO, ŻE TO FIT BUŁKI TO ABSOLUTNIE ZAKAZUJE JEŚĆ ICH Z NIEFIT RZECZAMI I TYLE.

Wersja ze zwykłym drożdzem:

Robimy rozczyn z mąki:
-100ml gorącej wody
-20g drożdzy
-10 minut cierpliwości.

Po 10 minutach już analogicznie do wersji z suchymi. Sypiemy mąke, lejemy wode z drożdzami i 50ml wody dolewamy stopniowo
wraz z mieszaniem się składników. Polecam tylko lać z niskiej wysokości bo ja upierniczyłem swoje ulubione spodnie jak mi
chlapnęło. Mieszamy, wyrabiamy, rośnie, formujemy, rośnie jeszcze chwile, pieczemy, jemy.


Dziękuje za uwagę. :)



Makro 4 bułeczek to

KCAL 827,5
BIAŁKO 32,5
WĘGLE 147,5
FACIK 5,2


4
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 983 Napisanych postów 3657 Wiek 30 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 80933
fit bulki z pszenicy, coz za oksymoron
1

when im going to do some mountaineering actually im going back home

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9504 Napisanych postów 9025 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 306938
wyglądają zacnie, jak z dobrej piekarni
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2754 Napisanych postów 37031 Wiek 34 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 495949
Ciekawe te bułeczki i zapewne
bardzo smaczne...dobry pomysł


Zmieniony przez - pawel82 w dniu 2019-05-07 17:09:56
1

Słowo na ulicy..!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 145 Napisanych postów 178 Na forum 363 dni Przeczytanych tematów 2254
czellista
fit bulki z pszenicy, coz za oksymoron


Hm, w sumei myślałęm zawsze że tę wyższe typy mąk są okej w codziennej diecie :D
Jaką od siebie zaproponujesz? jeszcze dzis sprobuje :D

W sumie jak dla mnie takie bułeczki, może w mniejszych ilościach to można na codzien szamać nie tracąc za bardzo z jakości diety.


Zmieniony przez - Długii w dniu 2019-05-07 19:17:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 983 Napisanych postów 3657 Wiek 30 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 80933
pszenica to pszenica, nie wazne czy typ 600 czy 1800. wiadomo, ze ta 1800 bedzie bardziej wartosciowa od tej 600, czy nizszej, jednak to nadal pszenica i ze zdrowiem nie ma wiele wspolnego
nie znam sie za bardzo na wypiekach typu chleby, czy bulki, ale jedyne, co wiem to to, ze nie kazda maka bedzie sie do tego nadawac. zawsze jednak mozna zrobic z miksu mak, np. pszenna pelnoziarnista z gryczana. mysle, ze spoko bulki moglyby wyjsc z miksu np. gryczana z owsiana
osobiscie uwielbiam make z amarantusa, make jaglana, make kokosowa, jak rowniez uzywam maki gryczanej oraz owsianej - i te maki moge Ci polecic do codziennego uzytku.

PS. oczywiscie, jak zrobisz sobie takie bulki raz, czy dwa razy w tygodniu na samej pszennej to nic zlego sie nie stanie, ale jezeli myslisz o nich, jako o stalym elemencie codziennej diety to raczej slaby pomysl.
1

when im going to do some mountaineering actually im going back home

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 145 Napisanych postów 178 Na forum 363 dni Przeczytanych tematów 2254
czellista
pszenica to pszenica, nie wazne czy typ 600 czy 1800. wiadomo, ze ta 1800 bedzie bardziej wartosciowa od tej 600, czy nizszej, jednak to nadal pszenica i ze zdrowiem nie ma wiele wspolnego
nie znam sie za bardzo na wypiekach typu chleby, czy bulki, ale jedyne, co wiem to to, ze nie kazda maka bedzie sie do tego nadawac. zawsze jednak mozna zrobic z miksu mak, np. pszenna pelnoziarnista z gryczana. mysle, ze spoko bulki moglyby wyjsc z miksu np. gryczana z owsiana
osobiscie uwielbiam make z amarantusa, make jaglana, make kokosowa, jak rowniez uzywam maki gryczanej oraz owsianej - i te maki moge Ci polecic do codziennego uzytku.

PS. oczywiscie, jak zrobisz sobie takie bulki raz, czy dwa razy w tygodniu na samej pszennej to nic zlego sie nie stanie, ale jezeli myslisz o nich, jako o stalym elemencie codziennej diety to raczej slaby pomysl.


właśnie mi rosną same gryczane, lubię smak tej mąki więc zobaczymy co z tego będzie :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9504 Napisanych postów 9025 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 306938
mi ostatnio wyszedł fajny "chlebek" kukurydziany, tylko więcej drożdży trzeba dać
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 145 Napisanych postów 178 Na forum 363 dni Przeczytanych tematów 2254
Mąka kukurydziana to też raczej reakreacyjnie, ale jak podasz proporcje to chętnie wypróbuje!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 983 Napisanych postów 3657 Wiek 30 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 80933
kukurydza to syf
1

when im going to do some mountaineering actually im going back home

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2947 Napisanych postów 8151 Wiek 49 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 531732
A co ta pszenica tak bardzo nie fit? Wszystko jest kwestią dawki:)
Każda biała mąka ma wyłącznie walory energetyczne i smakowe... Biała żytnia też. Owsiana, gryczana nie są przynajmniej rafinowane, więc coś tam jeszcze z mikroelementów zostaje...


Zmieniony przez - Paatik w dniu 2019-05-08 09:24:33
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady?
Nasi specjaliści bezpłatnie odpowiedzą na twoje pytanie z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji!
Tomasz Maciołek
Tomasz Maciołek TomQ-MAG
Łukasz Domeracki
Łukasz Domeracki Domer
Sebastian Szmit
Sebastian Szmit flex1976
Agata Bugorska
Agata Bugorska eveline
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ratunku!