To będzie Twój rok! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Brak apetytu na redukcji?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 247

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 19 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 174
Jestem kobietą lat 20 i po 3 miesiącach zdrowej redukcji zauważyłam spadek apetytu. Podczas redukcji starałam się nie zjeżdżać bardzo nisko z kaloriami aby sobie nie zaszkodzić i schudnąć zdrowo. Jadłam objętościowe i syte posiłki dzięki którym schudłam 4kg w 3 miesiące i nie glodzilam się . Od prawie 2 miesięcy mam tak że praktycznie nie mam potrzeby myślenia o jedzeniu , a gdy jestem glodna wystarczy że zjem przykładowo dwie małe kanapki i już nie mam ochoty myśleć o jedzeniu mimo że mój żołądek nie jest przepełniony to tak jakbym psychicznie czuła się napchana. Skończyłam z redukcją i z liczeniem kalorii bo nie widzę już sensu . Od 2 miesięcy nie widzę poprawy i zaczynam się martwić czym to może być spowodowane.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9336 Napisanych postów 83879 Wiek 50 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 709103
Po redukcji często dochodzi nie do wzrostu, ale zaniku odczuwania głodu. To efekt adaptacji organizmu i zaburzenia sygnałów głód–sytość. Uczucie niby jem mało, a czuję się pełna jest wtedy bardzo typowe.Długie jedzenie objętościowe i liczenie kalorii dodatkowo wygaszają apetyt. To nie problem z żołądkiem, tylko z regulacją.Najlepsze co teraz możesz zrobić to wyjść z trybu redukcji tj regularne posiłki, większa gęstość energetyczna, mniej kontroli. Jeśli stan utrzymuje się miesiącami, warto sprawdzić żelazo, B12 i tarczycę.

Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2026-02-01 21:37:10
1

TRENINGI KATOWICE Sebastian Szmit

Kompleksowe prowadzenie online
https://sebastianszmit.pl/ 

...
Napisał(a)
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 35252 Napisanych postów 26819 Wiek 45 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 286254
Troche mało info żeby zweryfikowac jak wyglądał jadłospis i kcal a reszta jak już wyżej kolega napisał
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6416 Napisanych postów 79021 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 773188
Sugeruję jednak wrócić do zdrowych nawyków żywieniowych i regularnych posiłków. Dzięki temu przyzwyczaisz układ trawienny do takiego odżywiania i apetyt powinien wrócić wraz z czasem. Warto jest ogólnie przeanalizować kilka przykładowych dni Twojej diety. Bez tego ciężko jest cokolwiek stwierdzić. Być może tylko Tobie wydaje się , że zdrowo się odżywiałaś, a wcale tak nie było.

Poza tym, na brak apetytu mogą mieć wpływ czynniki psychiczne, takie jak stres. Warto jest zastanowić się, czy coś nie uległo zmianie w ostatnim czasie w tym kierunku.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Senność po posiłkach

Następny temat

Wybór celu treningowego

deynn show
Polecane artykuły