Jestem kobietą lat 20 i po 3 miesiącach zdrowej redukcji zauważyłam spadek apetytu. Podczas redukcji starałam się nie zjeżdżać bardzo nisko z kaloriami aby sobie nie zaszkodzić i schudnąć zdrowo. Jadłam objętościowe i syte posiłki dzięki którym schudłam 4kg w 3 miesiące i nie glodzilam się . Od prawie 2 miesięcy mam tak że praktycznie nie mam potrzeby myślenia o jedzeniu , a gdy jestem glodna wystarczy że zjem przykładowo dwie małe kanapki i już nie mam ochoty myśleć o jedzeniu mimo że mój żołądek nie jest przepełniony to tak jakbym psychicznie czuła się napchana. Skończyłam z redukcją i z liczeniem kalorii bo nie widzę już sensu . Od 2 miesięcy nie widzę poprawy i zaczynam się martwić czym to może być spowodowane.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Po redukcji często dochodzi nie do wzrostu, ale zaniku odczuwania głodu. To efekt adaptacji organizmu i zaburzenia sygnałów głód–sytość. Uczucie niby jem mało, a czuję się pełna jest wtedy bardzo typowe.Długie jedzenie objętościowe i liczenie kalorii dodatkowo wygaszają apetyt. To nie problem z żołądkiem, tylko z regulacją.Najlepsze co teraz możesz zrobić to wyjść z trybu redukcji tj regularne posiłki, większa gęstość energetyczna, mniej kontroli. Jeśli stan utrzymuje się miesiącami, warto sprawdzić żelazo, B12 i tarczycę.
Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2026-02-01 21:37:10
Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2026-02-01 21:37:10
1
TRENINGI KATOWICE Sebastian Szmit
Kompleksowe prowadzenie online
https://sebastianszmit.pl/
...
Troche mało info żeby zweryfikowac jak wyglądał jadłospis i kcal a reszta jak już wyżej kolega napisał
...
Sugeruję jednak wrócić do zdrowych nawyków żywieniowych i regularnych posiłków. Dzięki temu przyzwyczaisz układ trawienny do takiego odżywiania i apetyt powinien wrócić wraz z czasem. Warto jest ogólnie przeanalizować kilka przykładowych dni Twojej diety. Bez tego ciężko jest cokolwiek stwierdzić. Być może tylko Tobie wydaje się , że zdrowo się odżywiałaś, a wcale tak nie było.
Poza tym, na brak apetytu mogą mieć wpływ czynniki psychiczne, takie jak stres. Warto jest zastanowić się, czy coś nie uległo zmianie w ostatnim czasie w tym kierunku.
Poza tym, na brak apetytu mogą mieć wpływ czynniki psychiczne, takie jak stres. Warto jest zastanowić się, czy coś nie uległo zmianie w ostatnim czasie w tym kierunku.
Moderator działu Odżywianie
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Krzysztof Piekarz