To będzie Twój rok! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Bolesna opuchlizna dłoni

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 293

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 83 Wiek 24 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1699
Siema, witam starą gwardię.
Przychodzę z prośbą o poradę, bo ja już rozkładam ręce. Lekarz pierwszego kontaktu również
Mam opuchliznę na całej prawej dłoni, cały czas, dzień - noc, codziennie. Ręką wygląda jak napompowana wodą, palce jak parówki. Smaruję kremami z witaminami, bo zimą skóra jest jeszcze bardziej podatna na pęknięcia. Byłem u lekarza doradził oczywiście nie przemęczać i smarować kremem nawilżającym Nawilżam ją już kilka lat, przeszedłem z kremów na tłuste maści z apteki - różnica jest taka że się świeci.
Oprócz tego że wygląda to nieciekawie, to jest to bolesne, ściśnięcie pięści - dyskomfort, ściskanie palcy - dyskomfort.
Borykał się ktoś z takim problemem? Jakieś doraźne rozwiązanie? Cokolwiek czego mógłbym spróbować? Mam 25 lat, niedość, że mnie to mega irytuje to boję się, że za kilka lat mi tę rękę amputują
Z tego co pamiętam, jeśli mnie pamięć nie myli to zawsze mi ta rękę puchła, od dziecka, ale od kilku lat jest to codzienność niezależnie od pory dnia. Dodatkowo 4 lata temu miałem zasysanego palca (bez masakry, ale 4-5 szwów poszło). Nie pamiętam czy od tamtej pory się to stanowczo zmieniło czy nie :'-( Mrowienie i słabe czucie miałem w tym palcu przez 2-3 kolejne lata, a i do dzisiaj chyba nie wróciło mi 100% do normy, ale to już ciężko stwierdzić bo palec boli od ucisku jak każdy inny na tej nieszczęsnej ręce
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12543 Napisanych postów 162227 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1242468
Siemka,
Skoro obrzęk dotyczy jednej kończyny mozna szukac przyczyn w
-Zaburzeniach układu limfatycznego. Uraz mógł uszkodzić naczynia limfatyczne, co powoduje lokalny zastój chłonki (obrzęk limfatyczny).
-Przewlekły obrzęk po urazie może sugerować zespół sudecka, układ nerwowy jak gdyby "zacina się" w reakcji bólowej i zapalnej, powodując zmiany w ukrwieniu i obrzęki kończyn, dośc często u pacjtnów neurologicznych
-Zaburzeniach krążenia żylnego???

na pewno bym zrobil badania rkwi pod katem morfologii, ale i czynnikow zapalnych, crp, ob, czynnik reumatoidalny
Leć do angiologa aby zrobić USG dopplera żył ręki.
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 83 Wiek 24 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1699
Dzięki za odpowiedź i zainteresowanie. Sierowanie na USG będę musiał sobie ogarnąć. Co w labie mogę zrobić żeby coś wykluczyć? Po prostu morfologia? Nie chcę bujać się już po rodzinnym, bo czas to pieniądz dla mnie (niestety) i jeżeli mogę to załatwić prywatnie to wolę rzucić pieniądzmi, a na weekendzie bym podskoczył do labu
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6416 Napisanych postów 79021 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 773188
Ciężko jest niestety określić co może być powodem zaistniałego problemu. W obecnej sytuacji rzeczywiście pierwszymi krokami jakie warto jest postawić będą podstawowe badania krwi, oraz USG dłoni, lub nawet rezonans magnetyczny.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Bardzo duży problem z snem ( byłem u lekarza )

Następny temat

Artroskopia barku - powrót do sportu

deynn show
Polecane artykuły