Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
23
Witam!
Mam 36 lat. Niedaleko mojej miejscowości mam aktualnie możliwość trenowania boksu albo zapasów w stylu wolnym. Obie dyscypliny mi się podobają, ale obawiam się, że czasu na jedno i drugie nie starczy. Chciałbym zapytać, co Waszym zdaniem, byłoby lepsze, biorąc pod uwagę mój nienajmłodszy wiek. Chcę trenować rekreacyjnie dla poprawy siły oraz kondycji (ogólnorozwojowo), choć nie kryję, że nie bez znaczenia byłaby dla mnie także możliwość ewentualnego wykorzystania umiejętności do samoobrony w sytuacjach zagrożenia. Proszę więc o uwzględnienie obu tych aspektów w odpowiedziach. Formę mam obecnie nienajgorszą (biegam, ćwiczę na orbitreku, oraz wykonuję ćwiczenia siłowe) jednakże nie mam super mocnych kości (osteopenia), a ponadto w młodszym wieku miałem dwukrotnie przepuklinę pachwinową (po zabiegach mam jednak wszyte siatki zabezpieczające w obu pachwinach).
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1218
Napisanych postów
5264
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
181408
lukjan83
Mam 36 lat [...] biorąc pod uwagę mój nienajmłodszy wiek...
Mam 49 lat. Rekreacyjnie chodzę na muay thai, kick boxing, BJJ, MMA, zapasy, corossfit, siłownię i biegam... Twój wiek nie ma nic do rzeczy!!!
lukjan83
...Obie dyscypliny mi się podobają, ale obawiam się, że czasu na jedno i drugie nie starczy. Chciałbym zapytać, co Waszym zdaniem, byłoby lepsze...
Idź na jedno, poćwicz 3 miesiące. Potem idź na drugie, poćwicz 3 miesiące. Wybierz to co Ci się bardziej podoba. Oprócz dyscypliny ważny jest też trener i ludzie/atmosfera na treningu.
(banał powtarzany tu setki razy)
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
23
Wiek bynajmniej nie jest wymówką w moim przypadku, a chęci są duże. Być może rzeczywiście popróbuję trochę tu, a trochę tam. Zadając pytanie, kierowałem się tym, że być może ze względu na samą mechanikę walki, czy - ogólniej - specyfikę tych sportów, jedno akurat mogłoby być bardziej wskazane dla osoby po 35 roku życia niż drugie. Ale wiedzy w tym temacie nie mam zbyt dużej, a doświadczenie nikłe (kiedyś trochę trenowałem MT), więc to były czyste przypuszczenia, i dlatego wolałem zapytać osób bardziej doświadczonych i posiadających więcej wiedzy. Dzięki za dotychczasowe opnie/sugestie.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1140
Napisanych postów
4376
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
75748
Zapasy są bardziej ogólnorozwojowe, ale bardziej obciążają organizm (moim zdaniem) więc przy jakichś problemach z przepukliną raczej wybrałbym boks. Ale jeżeli lekarz nie widzi przeciwwskazań to wybierz to co Ci bardziej pasuje, a najlepiej ćwicz obie rzeczy.
Zmieniony przez - cynik75 w dniu 2020-02-23 23:23:23
Szacuny
53
Napisanych postów
298
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
2402
Jedno i drugie fajne i przydatne. Polecam na początek iść na 1 trening tu i tu. To nie ślub na cale życie. Poza tym zawsze można się rozwiesc ;D ja boksuje i mam 30 lat, są starsi goście u nas też. Chwala sobie bardzo.
Szacuny
0
Napisanych postów
22
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
562
W tym wieku to zdecydowanie lepszy będzie boks. Zapasy to zdecydowanie gibkość, sprężystość, rozciągnięcie, a wiadomo, że z wiekiem to zawsze będzie problem, a do tego piszesz jeszcze o przepuklinie. Boks będzie bezpieczniejszy dla organizmu, i zdecydowanie lepszy w ramach samoobrony.